Следвайте ни

Почина легендарен шеф, променил тотално световния спорт

viber icon

Легендарният президент на Националната Баскетболна Асоциация (НБА) Дейвид Стърн почина на 77-годишна възраст. Стърн беше най-дългогодишният комисар на НБА в историята. Той ръководи лигата в продължение на 30 години (1984-2014 г.). На 1 февруари 2014 г. беше наследен от Адам Силвър.

 На 12 декември Дейвид Стърн се подложи на спешна мозъчна операция заради кръвоизлив, след като колабира докато беше на ресторант в Ню Йорк.

Под ръководството на Стърн НБА претърпя невероятно развитие. В рамките на 30-годишното му управление се появиха седем нови отбора. Приходите се увеличиха повече от 30 пъти. Освен това той беше в основата на създаването на женската НБА и Дивелъпмънт лигата на НБА.

Основната заслуга на Стърн се свързва с това, че за 30-годишното си управление успява да превърне НБА от неизвестно извън рамките на САЩ първенство до световна маркетингова и телевизионна сила. По негово време бяха открити 13 глобални офиса на НБА в различни държани. През 1990 г. НБА стана първата американска професионална спортна лига, провела мач извън територията на САЩ – Финикс Сънс играе с Юта Джаз в Япония.

По време на управлението на Дейвид Стърн НБА преживя четири локаута, като при два от тях имаше съкратени сезони (1999 и 2011 г.). След пенсионирането си през 2014 г. той остана близо до управлението и беше определен за почетен комисар. През 2016 г. беше приет в Залата на славата на НБА.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?