MVP на Академик Йере Вучица: Ако се върна отново тук, ще бъдем по-добри наесен

Хърватското тежко крило Йере Вучица приключи сезона в Националната баскетболна лига със средно 14.1 точки, 7.7 борби и коефициент 18.1. Тази статистика потвърждава мнението на "Марица", че Йере е MVP в отбора на Академик този сезон. Хърватинът бе включен и в идеалната петица на Балканската лига. 

Вучица е роден на 24 октомври 1992 година в Сплит. Висок е 206 см и тежи 93 кг. Играе на позиция 4 - тежко крило.

Освен в Исландия, Йере е бил в колежанското първенство САЩ с екипите на Санта Фе, Северна Алабама и Маями. След това преминава през чешкия Свитави и в трета лига на Германия.

През 2019-2020 година Вучица бе част от исландския Фьолнир (16.6 точки, 8.3 борби и 1.7 асистенции средно на мач).

Йере бе любезен да сподели мнението си за сезона и бъдещите си планове специално за читателите на "Марица":

Как откри Академик и реши да дойдеш в България, по-точно в Пловдив?

- Връзката между мен и Академик Пловдив направи моят приятел Бруно Шундов, който преди време игра в Академик-Лукойл. Имах подобни предложения и от Европа, но в крайна сметка натежаха препоръките на Бруно и сега не съжалявам за избора си.

Мислиш ли, че бъдещето ти е свързано с Академик Пловдив?

- Възможно е. Говорихме с треньора и ръководството. Обсъждах положението и с мениджъра си. Сега ще се прибера у дома и в следващите 2-3 седмици ще реша бъдещето си.

Кое е по-важно за теб - градът, отборът, атмосферата или по-доброто заплащане?

- Всичките детайли от пъзела са важни,. когато избираш такъв тип взаимоотношения, винаги понякога правиш компромис със себе си. Тук, в Академик, се чувствам добре, химията между нас беше отлична. Струва ми се, че направихме отличен сезон. Ако се върна отново тук, съм сигурен, че ще бъдем по-добри наесен.

Намери ли нещо различно в Пловдив този сезон? Намери ли приятели, повиши ли нивото  в играта си?

- Смятам, че точно това е ключът към по-добрия ни сезон .През цялото време бях концентриран върху тренировките и това да правя по-добър анализ на играчите и съперниците ни. Смятам, че треньорите (б.р. - Йордан Янков и Александър Груев), които работиха с мен, ми помогнаха да се изкача на по-високо ниво в баскетбола.

С кои играчи си пасваш в играта от досегашните си съотборници?

- Всеки един от играчите ми даде нещо положително. Когато играя с Обрад (б.р. - Томич), имам спокойствието, че не трябва на всяка цена да влизам под коша да се боря за топката. Ники Титков ми дава страхотни пасове, след които да забивам ефектно в коша. Тони (б.р.-  Гуджино) ми помага със спокойствието и съветите, които ми дава.

Кой е най-паметният мач с Академик Пловдив този сезон и най-забележителното нещо, което ти се случи в Пловдив този сезон?

- Няколко са мачовете, които ще останат в съзнанието ми. Първият мач с Берое в Стара Загора, когато ги победихме с 1 точка. Тогава още не знаехме какво точно можем. Мачът ни с ТФТ в Скопие от Балканска лига, когато губехме с 25 точки на полувремето и спечелихме. Финалът срещу Холон беше невероятен и ще остане в съзнанието ми. Иначе нямах много време да обикалям Пловдив. Нещото, което ще запомня, е, че ходихме на тиймбилдинг в китната ски база Копривките. Страхотна природа. Забавлявахме се, играхме футбол.

Мислиш ли, че това, че треньорът, капитанът и президентът са свързани роднински, помага на Академик да печели успехи?

- Във вашия случай тъст, баджанак и кум в крайна сметка даде положителен тласък на отбора в края на сезона. Ако аз трябва да работя с баща ми и брат ми, който  също е професионален баскетболист, също мисля, че ще направя нещо добро за играта.

Как откри баскетбола?

- Напълно естествен процес е това. Баща ми е бивш състезател на Югопластика (б.р.-  хърватски клуб от Сплит - 7 пъти шампион на бивша Югославия). Брат ми също е баскетболист.

Безспорно е, че ти си най-добрият в чадърите в цялата НБЛ. Как така успяваш да застиваш във въздуха подобно на Майкъл Джордан?

- Е, чак пък толкова, но благодаря. Да, това е едно от нещата, които съм постигнал с много труд. Като малък обръщах внимание много на атлетиката, която е основа на всички спортове. На това наблягах и в престоя ми в колежанските отбори на Санта Фе, Северна Алабама и Маями. Радвам се, че хората го забелязват. Аз по принцип съм атрактивен баскетболист. Търся красотата в изпълненията.

Каква е разликата от исландското първенство и чешкото, в които си играл?

- Разликата с Исландия е огромна. Тук тренираме всеки ден. Там бяхме само двама професионалисти, другите учеха или работеха и тренирахме вечер. Тук открих, че когато всички искате да играете красиво, се получава. Смятам, че Академик беше един от най-атрактивните отбори в НБЛ този сезон. В Чехия ми беше адаптацията към мъжкия европейски баскетбол.

Кой е Йере Вучица извън баскетбола?

- Смятам, че съм семеен човек. Обичам да стоя вкъщи и да обръщам внимание на семейството си. Да правя барбекюта с приятели. Смятам това лято да е изпълнено с подобни занимания, за да отпразнувам успешния сезон с Академик.

Какви са хобитата и заниманията на Йере извън баскетбола?

- Свиря на китара, наслаждавам се на музиката. Имам диплома по икономика от Щатите. Следя движението на борсата за мое лично удовлетворение и се мъча да съм в час с положението, тъй като може да ми помогне след приключването на кариерата ми. Също така живея на брега на морето и обичам да си прекарвам хубаво там.

Какво откри ти специално за нас българите?

-  За съжаление нямах много време да прекарам извън залата заради пандемията с вируса. Аз също съм балканец и смятам, че с всеки един от отбора изградих добра комуникация.

Какво мисли жена ти за Пловдив?

- На този въпрос ще ви отговоря, ако подпиша нов договор с Академик и тя дойде. Заради пандемията тази година бях сам тук. Смятам обаче, че Пловдив ще <210> допадне. Това е разкошен град. Просто от него лъха нещо различно. Идваш тук, разхождаш се и сякаш времето е спряло. Да сме живи и здрави, ще видим какво ще каже жена ми, ако наесен сме тук.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
намръщенЪ

намръщенЪ

10.06.2021 | 13:58

Браво, Йере! Бъди жив и здрав и пак заповядай в "Сила"!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?