Следвайте ни

Кобе Брайънт създаде бизнес империя от баскетбола и след него

viber icon

Наследството на Кобе Брайънт се простира извън времето му на баскетболното игрище. Той беше известен и в света на бизнеса като човек, създаващ нови марки, инвеститор и ментор на други спортисти и основатели на компании, разказва CNN.

Както е известно, Брайънт почина в неделя при катастрофа с хеликоптер в Калабасас, Калифорния на 41-годишна възраст.

„В продължение на 20 сезона Кобе ни показа какво е възможно, когато забележителният талант се смеси с абсолютна преданост към победата“, заяви в изявление в неделя мениджърът от НБА Адам Силвър. „Той беше щедър с придобитата мъдрост и виждаше като своя мисия да споделя с бъдещите поколения играчи.“

Отвъд игрището

Брайънт разнообрази кариерата си, като проби в света на инвестициите, още преди да напусне НБА. През 2013 г. той стана съосновател на дружеството за рисков капитал , заедно с основателя на Web.com Джеф Стибел.

При създаването на компанията Брайънт следваше модела на подбран брой други спортни легенди, които успяха да превърнат уменията, развити на корта, в бизнес успех. Точният гард от Залата на славата на НБА Ървин "Меджик" Джонсън е сред първите през 1987 г., когато основава инвестиционна компания Magic Johnson Enterprises. Тя инвестира в редица големи бизнеси, включително Starbucks и нюйоркското летище LaGuardia.

Фирмата на Брайънт сега има повече от 2 млрд. долара активи, с инвестиции в десетки компании за технологии, медии и данни. Bryant Stibel има поне 10 успешни инвестиции, включително Dell и Alibaba. Тя също така има вложения в създателя на Fortnite - Epic Games, компанията за цифрови разплащания Klarna и фирмата за домакински продукти The Honest Company.

"Трябва да има силни предприемачи. Това е ключът за нас - да гледаме хората", каза Брайънт в интервю за CNBC през септември. "Да, важно е да виждаме и възвращаемост, нали? Но също така е важно да имаме страхотна възможност, страхотни взаимоотношения с нашите инвеститори, големи възможности с нашите предприемачи, които да им помогнат да растат и да ги поставят в ситуации, в които те могат да бъдат успешни."

Nike си партнира с Брайънт и Клуба за момчета и момичета от Лос Анджелис, за да открият през 2017 г. младежка баскетболна лига, наречена Mamba League, предоставяйки на стотиците деца безплатен достъп до спорта. По-късно Брайънт създава Спортната академия Mamba, за да осигури по-широка възможност за спортуване в редица спортове. Брайънт е бил на път за мач от Mamba Sports Academy в неделя, когато хеликоптерът му се разби.

"Ние сме опустошени от днешната трагична новина. Отправяме най-дълбоките си съчувствия към най-близките до Кобе, особено към неговото семейство и приятели", казва Nike в изявление в неделя. "Той беше един от най-великите спортисти на своето поколение и оказа неизмеримо влияние върху света на спорта и общността на баскетбола. Той беше любим член на семейство Nike. Ще ни липсва много. Мамба завинаги!".

Брайънт също участва в инициативата на НБА за разширяване на аудиторията извън САЩ, особено в Китай. През 2015 г. той работи с Alibaba Group, за да пусне документалния филм на баскетболната звезда „Музата на Коби Брайънт“ чрез Tmall Magic Box в Китай.

Сделката включваше и работа с Брайънт по създаването на нова платформа за социални медии, "която да доведе до нови пътища за свързване на младите хора на Китай директно с Кобе и неговите философии", се казва в съобщение за пресата от Alibaba, обявяващо партньорството. Освен това компанията продава редица продукти с марка Kobe на своята платформа за търговия на дребно.

Брайънт също имаше договори за реклама с редица други марки през цялата си кариера, включително McDonald's, Sprite, Nintendo и Turkish Airlines.

economic.bg

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?