Следвайте ни

Бизнесменът, източил НОИ, затънал в огромни борчове към НАП, банки и частни лица

viber icon

Бизнесменът, източил НОИ с над 130 000 лв., Стефан Грозев, е въртял различен бизнес в Харманли, но където стъпвал, затъвал. Това говорят фирмените му досиета. Схемата с НОИ, въртяна чрез едноличната му фирма „Джи Еф Ти-България“ ЕООД, е с регистрация гр. Харманли, Индустриална зона. В съдебните регистри е посочено, че предметът на дейност е от производство и търговия със стоки от сферата на всички индустриални отрасли, до счетоводна, финансова, лизингова, комисионна, консултантска, проектантска, строителна, рекламна, печатарска, транспортна дейност и много други, но позволени, които ще се извършват на територията на България и извън нея. По последни данни на НОИ през 2018 г. в едноличното дружество са работели различен брой служители – между 8 и 12.

„Джи Еф Ти-България“ ЕООД има дълга предистория. Създадено е в Хасково през 1998 г. под името „Еверест“ от рускинята Фаина Алкумовна и Вартан Маликян и предмет на дейност „Търговия с хранителни стоки“. През 2008 г. тя продава дяловете си на стойност 2500 лв. на съдружника си Маликян. Същата година фирмата се преименува на „Българска инвестиционна къща“. Две години по-късно Маликян прехвърля всички акции на името на сина на Стефан Грозев – Стоян, а дружеството приема сегашното си име „Джи Еф Ти-България“ ЕООД.  През 2013 г. синът продава цялата фирма на баща си, който веднага прекратява регистрацията по ДДС. Същата година всички дялове на фирмата са запорирани в полза на „Макроадванс“ АД, като размера на запора е за 1820.75 лева. През 2016 г. запор налага и банка ДСК заради борч от 32 400 лв.

Справка в портала ДАКСИ показва, че Стефан Грозев е едноличен собственик на „Такси-Грозев-Стефан Грозев“ ЕТ и акционер в  „Бахи-1991“ АД. Втората фирма е длъжник на данъчните с 121 522 лв. В това дружество с капитал от 5000 лв. Грозев е съдружник със себе си чрез предната си фирма, чрез „Джи Еф Ти-България“ ЕООД и като физическо лице. „БАХИ-1991“ АД  е регистрирана през 2006 г. също в Харманли, ж.к. Индустриална зона, бивша оранжерия за цветя, с предмет на дейност производство и търговия с продукти от хранително-вкусовата промишленост. Преди да приеме съкращението „БАХИ“, се е казвала Българска аграрно-хранителна индустрия-1991“ АД. Най-първата й регистрация е била в софийското село Драговищица, а след това в столицата на ул. „Славянска“ 29 и на ул. „Професор Фритьоф Нансен“ 33. Фирмата е отчела дейност само за 2007 г. и приходи от продажби в размер на  67 хил. лева. ДДС регистрацията е прекратена през 2015 г.

„Такси-Грозев-Стефан Грозев“ ЕТ е създадена през 1999 г. Регистрирана е в Харманли, на бул. „България“ 27, вх.Б., с дейност производство на мляко и млечни продукти. През 2008 г. предметът на дейност набъбва с поне още 50 различни услуги, между които и таксиметрови.

Стефан Грозев е имал и 33% участие в  „Грозев-българско мляко“ АД, създадено през 1997 г. в Харманли. През 2008 г. той губи дяловете си след запор от частен съдебен изпълнител в полза на ЕТ „Енергия – Колина Коева от с. Знаменосец, община Раднево. Запорът е бил направен заради борч на Грозев към дамата в размер на 12 040 лв., видно от запорното съобщение на ЧСИ Кръстьо Ангелов от Стара Загора.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?