Следвайте ни

Здравко Димитров: Базиликата става новият притегателен център на града ни

viber icon

Днес сме тук, в този прекрасен културен институт, където хиляди години преди нас са стъпвали смирено нашите предшественици, гражданите на Филипопол. Базиликата е била изключително красива и представителна. Днес ние имаме щастието да бъдем тук, когато Епископската базилика на Филипопол възкръсва след дълги години археологически проучвания и реставрация, за да се докоснем отново до нейната красота и величие. Това заяви в словото си при откриването на Епископската базилика на Филипопол кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

Днес е ден за благодарност към всички, които помогнаха и работиха Базиликата да стане част от съвременния Пловдив. Днес откриваме един забележителен културен център, който несъмнено ще се превърне в новия притегателен център на града ни. Този нелесен проект беше започнат от моя предшественик Иван Тотев с подкрепата на съветниците от Общинския съвет от предишния и настоящия мандат и с усилията на администрацията, за което им благодаря.  

Благодаря и на фондация "Америка за България" за подкрепата и партньорството в този нелек път, който извървяхме заедно от 2015 година досега и специално на г-жа Нанси Шилър, за която този проект е лична кауза. Вписването на Базиликата в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти е неоспорим успех и ще продължим да работим заедно, за да получи това културно наследство най-високата международна оценка. 

Благодаря на археолозите – на екипа от Регионалния археологически музей, воден от Елена Кесякова и Жени Танкова, и на реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева.

Има и един специален човек – епиграфът, четецът на древни книги Николай Шаранков, благодарение на когото днес знаем, че базиликата е била дом на епископа на Филипопол още през 4 век. 

Специални благодарорности към Министерството на културата, без чиято помощ днес нямаше да сме тук. 

Не бива да забравяме заслугата на стотиците доброволци, които помогнаха за разкриването и съхранението на тези чудни мозайки.

Признателни сме на бизнеса и гражданите, които се обединиха във фондация „Приятели на Базиликата – Пловдив“ , които със своите дарения помогнаха храмът да стане оживен културен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света, заяви още градоначалникът на Пловдив.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Валентин ангелов

Валентин ангелов

19.04.2021 | 11:01

Здравко димитров ?! Пловдив , от къде изравяте такива кухавелници бре ????

Отговори
4 0
пловдивчанин

пловдивчанин

18.04.2021 | 13:23

Всичко е хубаво, само не разбирам Тотю като какъв присъства там.Сигурно да прибира рестото.

Отговори
7 0
Gele ot Kuchyko

Gele ot Kuchyko

18.04.2021 | 12:45

Longora rasajdava. Longor I um

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?