Следвайте ни

Защо Общината не казва цялата истина за транспортния хаос, който предстои край Централна гара

viber icon

Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Напоследък всички градски медии ме облъчват, че Общината има нова визия за развитието на града и политика. Явно пиарът на кмета работи добре. Истината обаче е, че продължава въведената от предишния градоначалник Иван Тотев стратегия на оглушително мълчане за важните проекти в града и тоталната дезинформация. Заради това никой не разбра какво ни готви Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ с Бетонния мост, макар Тотев да е знаел още от 2016 година. 

Сега сме свидетели на същата порочна практика. Още миналата пролет правителството отпусна допълнително 40 млн. лв. на НКЖИ за проекти. Част от тях са за изместване на главния канализационен колектор на Пловдив по бул. "Хр. Ботев" до новия пробив под жп линиите и бъдещия Южен обходен колектор. Това, както и бутането на Бетонния мост, се налага заради модернизацията на ЖП възел Пловдив, в случая - заради тунела под Централна гара. Новият колектор ще тръгне от северното платно на бул. "Хр. Ботев", ще свие към ул. "Кавала", ще премине през двора на гимназията "Св. Кл. Охридски" успоредно на ул. "Д-р Ковачев" и ще влезе в колектора по бул. "В. Априлов". Оттам ще пресече до бул. "Руски", ще заобиколи по колелото на гарата, за да стигне отново до колектора по бул. "Хр. Ботев".

Това ще стане във времето на реконструкцията на ВиК инфраструктурата на бул. "Хр. Ботев", но ще се финансира от НКЖИ. Общината е тази, която трябва да синхронизира работата на ВиК-Пловдив по водопроводите и на НКЖИ по канализацията. Кои ще са фирмите по двата обекта, няма значение, може да е една и за двата обекта. По-важното е, че трафикът по бул. "Хр. Ботев", част от булевардите  "В. Априлов" и "Руски" ще бъде блокиран за дълго време. А ако помните, те съвсем скоро се ремонтираха с много пари, половината - взети назаем. Защо градската управа не е предвидила предстоящото разкопаване, когато е наливала асфалт на "В. Априлов" и "Руски", е друг въпрос. 

Сега проблемът е как администрацията ще се справи с координацията и до колко тежък транспортен хаос ще се стигне по време на голямото разкопаване. В този район минават много автобуси от линиите 12,16,18, 20, 24, 99 и т.н. Задължение на Общината е да оповести промените в маршрутите, за да могат хората да се ориентират.

Помним как ремонтът на Коматевско шосе преди време се забави, защото тогавашният главен инженер Йордан Калев бе забравил да съгласува обходен маршрут с "Пътна полиция". Помним и много други неудачи заради многото археология в района и пропуските в кадастъра.

Имам лошото предчувствие, че историята ще се повтори с още по-тежки последици за пловдивчани, които пак ще трябва да търпят с години "временните неудачи" с оправданието от управляващите, че после ще стане по-хубаво. 

Защо ли не им вярвам? Може би защото продължават да се държат с нас като колонизатори с роби.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

80g 11g

80g 11g

05.04.2021 | 22:47

Dsvaaaiiii zemetreseniaaaaaaa....,,

Отговори
0 0
До Иванка

До Иванка

05.04.2021 | 19:39

Ами Иванке нали затова имаме кмет и цели 9 зам. кметове.Те трябва да посочат как да се реши проблема ,а не г-н Константинов.

Отговори
7 1
Иванка

Иванка

05.04.2021 | 22:26

Е, все пак д-р Константинов е бил зам.кмет и би трябвало да е наясно с материята!

Отговори
0 2
Иванка

Иванка

05.04.2021 | 11:33

Д-р Константинов, влизате в обувките на Слави Трифонов! Лесно е да се критикува, но много трудно е да се посочи пътят за разрешаване на ситуацията! Ако сте толкова компетентен, то посочете как да се преодолее проблемът!

Отговори
5 6
Вначеее,  когато Тотев стана за първи път кмет

Вначеее, когато Тотев стана за първи път кмет

13.04.2021 | 14:51

специално за Пловдив имаше 60 милиона евро по европейска програма за развитие на екологичен транспорт!! Та сещаш ли се става въпрос за тролеи, само че Тотев и другите гробари се отказаха в полза на София! Та от тогава започнаха и проблемите на града сериозно да се усещат, щото доста линии бяха спрени!! А след това се закупиха за пак 60 милиона някаква система за управление и информация и продажба на билети която така и не тръгна! Па под управлението на Тотев!! Сящаш ли се проблемите се появяват когато управлява неподходящ човек. Ако не знаеш ПП ГЕРБ има такава идеология правим проблеми за да извадим пари и с тях да оправим проблема!! Закупиха се и автобуси които са неподходящи за Пловдив но за това пак е виновен някой друг нали така Иванке??

Отговори
1 0
Славчо

Славчо

05.04.2021 | 11:10

Гаранция от ГЕРБ.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?