Следвайте ни

Топил ли е човка Арман Бабикян в обществените поръчки

И защо чак сега "отровният" прозря, че те са мръсна дума

viber icon

Още не съм излязъл на улицата, но следя протестите отблизо. Стискам палци за основната кауза - политиците да разберат, че са временно във властта и сме ги изпратили там с единствената цел да я употребяват в обществена полза, а българите най-после да свикнат, че силата е в тях. И могат във всеки момент да изритат този, който не спазва обществения договор.

Интересувам се, естествено, и от онези, които са в епицентъра на протеста и задават тона. Следя и внимавам да не изпусна някое важно послание. И така попаднах на следното:

“Няма нужда на някого да се плаща, за да иска да бъде свободен и да има законност в една страна. Когато в една страна предварително е ясно кой ще спечели търговете, ние ще ставаме още по-бедни и още по-обезправени. Ако не слушате, ще ви пратят данъчни или ще ви изпратят прокуратура. Има си държавни бухалки, на които не се плаща“.

Безспорни думи. От Арман Бабикян.

Всичко, което казва изпеченият пиар, е така. Няма как да греши, след като самият той има сериозен опит в обществените поръчки. Макар да не е блажил лично от тях, днешният протестър често е играл във въпросните търгове за разпределяне на публични средства. За съжаление, май невинаги е бил на страната на добрите.  

Една от многото обществени поръчки, в които г-н Бабикян е участвал, е на Общинската фондация „Пловдив 2019“. Свързана е с изграждането на печалноизвестната Вавилонска кула, от която на 12 януари 2019 г. бе открита инициативата Европейска столица на културата. Всъщност поръчките са 2 - за доставка на трансформатор, който да осигури захранването на сцената, и за монтажна техника, необходима за издигането на 30-метровата кула.

Общата им стойност е 139 700, а поръчките са обявени в последния момент. Съобщението за тях е от 6 декември 2018 г., а кандидатите са имали едноседмичен срок да подготвят и подадат офертите си.

Печели ги фирма на Емил Капон, съпруг на бившата народна представителка от ЕНП Мария Капон.

Участвал ли е Бабикян в предварителен сценарий? 

Съмнения в тази посока будят няколко факта - поръчката е за специфично оборудване, с което не разполагат много доставчици, срокът за доставка е изключително кратък, а участниците, явили се на конкурса, се познават добре и често са играли в същия състав на различни търгове. По-скоро двамата са фигуранти, които се явяват като патерица на основния кандидат, само и само да не се развали конкурсът. Практиката не е осъдителна, но дали е в онези морални граници, към които се цели днес г-н Бабикян? Или е неизменна част от търгове с предизвестен победител, които той громи в аргументите си, че „в тази държава така повече не може“.

Развитието на пловдивския случай с кулата прилича повече на второто. Защото освен че може да достави мощния трансформатор, всяко от трите дружества е готово да осигури и техниката за монтаж на Вавилонската кула - другата позиция от поръчката last minute. Успели са да подготвят офертите в едноседмичния срок.

Изненадващо обаче и за трансформатора, и за монтажните работи в ценовата граница, определена от възложителя, успява да се включи единствено „Декодизайн груп” ООД. Конкурентите са отстранени, а фирмата получава двата договора за 139 648 лева без ДДС, с което пести на община Пловдив цели 52 лева от максимално планираните разходи за двете дейности.

Кой стои зад трите дружества?

Собственици на пловдивската „Декодизайн груп” ООД, която взима поръчката, са Емил Капон, съпругата му Мария Капон и Георги Сотиров. Отпадналите кандидати са „Експо - тим” ООД на Ивайло Жеглов и „Манира” ЕООД на Арман Бабикян.

Емил Капон е известен играч в бранша с участие в още няколко фирми, сред които е и „Феър Тийм”. В нея до 2016 година съдружник е бил и Ивайло Жеглов, сега управител на "Експо-тим” - втория участник в поръчката на "Пловдив 2019". Капон и Жеглов са заедно и в управата на Сдружение „Българска асоциация на панаирните и изложбените организатори”.

А каква е връзката с Арман Бабикян?

Известният варненски пиар е собственик на „Манира” ЕООД - третия участник в процедурата на "Пловдив 2019".

След като скъса със СДС и Синьо единство, Бабикян работеше активно за политическия проект на Мария Капон - Единна народна партия.

Но всичко е точно, когато не става дума за шайката на Борисов.   

Въпросът е дали и краката на опонентите му не миришат по същия начин. Защото законната, но не съвсем морална схема за печелене на обществени поръчки е отработена от приятелския кръг далеч преди пловдивския случай с издигането на кулата.

От 2012 година Бабикян и Капон често участват заедно в обществени поръчки, като почти във всяка процедура фирмата на днешния протестър играе патерица на основния кандидат.

В един от случаите старите приятели даже се сдружават в ДЗЗД Консорциум Ферпойнт комюникейшън - Пловдив. Той е регистриран в Пловдив, като 90% от дяловете са на Фернет България" на Капон, а 10% се държат от "Комюникейшън пойнтс" ЕООД на Арман Бабикян.

Консорциумът печелил обществена поръчка на МЗХ за 310, 800 лева в края на 2012 година, като предметът на услугата е бил "анализ на съответствието на националните наредби за прилагане на мерките от оси 1, 2, 3, 4 и техническата помощ на Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) с текста на Програмата и с нормативната уредба на ниво ЕС". В онзи момент премиер е Бойко Борисов. И явно още не дразни Бабикян с управлението си. 

Доскоро чрез своите фирми Арман Бабикян редовно е участвал в обществени поръчки. През цялото време той не е показвал публично, че е недоволен от начините, по които се провеждат търговете. Какво го е накарало едва сега да вдигне завесата за кражбите на публични средства чрез въпросните търгове и конкурси, остава тайна за широката публика.

Вярваме, че сред многобройните мотиви на г-н Бабикян да протестира е и искреното му желание да се сложи край на корупцията в организирането на обществените поръчки. А не просто да се обърне пътят на паричните потоци в порочния модел.    

Или да не вярваме?

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (51)

Бай Кольо

Бай Кольо

13.09.2020 | 08:07

Тоя смешник е такава фурнаджийска лопата,че който му вярва явно не е добре с главата.Като се започне от времето,когата подкрепяше Надежда Михайлова и се премине през куп провалили се формации и организации,и се стигне до сега,когато подкрепя комунистите Радев и Манолова.Горкият човек - умира за обществено и медийно внимание.

Отговори
1 0
Евача

Евача

09.09.2020 | 20:42

Твойта мама

Отговори
1 0
Коментар

Коментар

28.08.2020 | 10:49

Ако искате да видите политическата обстановка в България, вижте медиите в негатив - лошия става добър, добрият, лош.

Отговори
6 3
Сиромашия

Сиромашия

28.08.2020 | 09:02

“Нещо ако не става с пари, става с много пари” -Българска поговорка използвана от Герб.

Отговори
9 10
-10

-10

26.08.2020 | 21:57

Бабикян бил нечестен, щото участвал и не спечелил. Хвала, ашколсун, бравос, евала, велик си? С каква сума бяха подплатени тези велики мисли, които изплю в тази статия?

Отговори
15 29
Прост ли си 10

Прост ли си 10

28.08.2020 | 09:46

Бабикян е мошеник, защото е играл проформа в търговете, за да спечели определен участник, а след това си делят парите.Ти прост ли си, или да????

Отговори
31 3
-19

-19

26.08.2020 | 21:53

Как е в отбора на мисирките?

Отговори
6 2
Езра

Езра

24.08.2020 | 10:37

Ще ти отива прякорът Руси (Мазното). У нас най лесно се печели, когато се вреди.

Отговори
20 18
Динозавър Карабаджаков

Динозавър Карабаджаков

23.08.2020 | 03:02

АРМЕНЕЦА/ЩЯХ ДА ПИША ЧОВЕКА ? /Е ИГРАЛ, СПЕЧЕЛИЛ ИЛИ НЕ, И ПРОЧЕЕ.... ЗАЩО МУ ЯДЕТЕ КРАКАТА....

Отговори
11 38
Рете

Рете

23.08.2020 | 15:20

Арменци , един краде от нова ,този мерзавец Турция добре е подредила тази продажна нация. Не съществува геноцидът.

Отговори
10 26
Plovdiv

Plovdiv

23.08.2020 | 00:18

Стах тресе кочината :)

Отговори
27 20
Така е

Така е

23.08.2020 | 17:32

Триото превърна София в кочина, но в Пловдив не им стана играта и започна да ги тресе страх!!!

Отговори
52 15
Линко

Линко

27.08.2020 | 21:46

Пловдивчани,пазете си града,от този миризлив,козел,крадец,лъжец мошенник,изрод!

Отговори
30 5
Уилям

Уилям

28.08.2020 | 09:08

От отбора на Руси Мазното, платена сбирщина сте!

Отговори
5 16
Всички, които

Всички, които

22.08.2020 | 23:52

Тук защитавате Бабикян сте здраво заслепени и пишете глупост върху глупост!!!

Отговори
58 17

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?