Следвайте ни

Ток на тротоара: Институциите между нулата и фазата на (без)отговорността

viber icon

Няма нужда да припомняме смисъла на фразата „След дъжд – качулка“. Това е мотото на всички отговорни и респективно виновни лица, когато се стигне до нелеп фатален инцидент. Завиждам им на спокойствието, което имат, още повече на ампутираната съвест.

Можеш ли да спиш непробудно, ако имаш вина, дори и частична, дете да загине заради това, че е стъпило на шахта, по която тече ток?

Явно всичко е възможно. Поне това става ясно от реакцията след неделния инцидент, който погуби 16-годишно момче посред бял ден. Малко след това започна такова миене на ръце, че чак се протъркаха. Зам.-кметът на „Триадица“ се появи по всички телевизии да разправя, че трагедията е дело на оголен кабел в шахта. „Това не е нормално, някой е пипал там“, заяви зам.-кметът на района Христо Вълчанов. А като някой е пипал, вие къде се пипахте?

Кабелът директно „пусна ток“ до ЧЕЗ, които също побързаха да излязат с официална оневиняваща ги позиция. Тя е още по-интересна и казва, че кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост. Шахтата също не била тяхна. Посочват с пръст собственика на обекта, който се е захранвал с въпросния кабел.

Това сочене и размахване на пръсти взе да втръсва на всички. Вместо да се правят на девици и да наместват ореолите си по главите, виновниците могат да проявят смелост и да си признаят, че убиха дете. А те бършат кръвта от ръцете си с прессъобщения. Тази формула ще просъществува вовеки веков, докато съвестта се възприема като демоде, докато няма ясно разписано кой за какво е отговорен, докато не се бутат пари под масата, докато всичко се прави през пръсти и се извършват фиктивни проверки, докато алчността и изкачването по стълбицата на службицата не минава през трупове, още повече на невинни деца.

Проблемът обаче далеч не се изчерпва само в границите на столицата. Веднага след случката, хората започнаха отново да забелязват всички нелепици, които срещат по пътя си към работа или към вкъщи. Дори само последният сигнал към редакцията ни казва всичко – оголени кабели на уличен стълб в „Тракия“. Будният гражданин, който ни писа, собственоръчно ги е обезопасявал, многократно е подавал сигнали, включително и вчера, за да насочи вниманието в правилната посока. Дали и тук трябва да загине някой, за да „действаме“?

Не ми се иска да припомням ситуацията с тролейбусните жици в Пловдив и как се „прави“ нещо след поредния инцидент, бил той падане върху кола на тирантите или върху човек.

Ето от тук може да се изведе дефиницията за добро управление и добър управляващ – да носи отговорност, да отговаря конкретно на въпроси, да намери правилния „ток“, с който  виновните да бъдат наказани. А ако фазата на вината е в самия него – да се оттегли и да подаде ръцете си към готовите да щракнат белезници.

Иначе...след дъжд – качулка. Докато светът спре да се върти.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Тошко

Тошко

17.02.2021 | 14:55

Никой не споменава главния виновник ЧЕЗ! (както винаги) Всички искат да изкарат виновни ГЕРБ!?!? Даже и за срутване на камъни на пътя. Ха ха ха..

Отговори
2 0
Лимбо

Лимбо

16.02.2021 | 15:23

Рахатулсуните с еврозаплатки - на бунището!

Отговори
0 1
Крум

Крум

15.02.2021 | 22:12

Виновни по веригата са всички, които взимат заплати, а отговорност не носят, вкл прокуратура и съд със смешните присъди, които не научават никой на нищо!!!

Отговори
8 1
Батко

Батко

15.02.2021 | 21:46

Ами гласувайте пак за ГЕРБ бре, те ще ни оправят!

Отговори
5 4
Дгд

Дгд

15.02.2021 | 21:11

Болницата е виновна.

Отговори
1 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?