Следвайте ни

Славчо Атанасов: Иван Тотев се изживява като сивия кардинал на Пловдив

viber icon

На върха не могат да бъдат двама. Ако лидерът на ГЕРБ иска да управлява града, да се яви на избори

В историята на човечеството всички демократични общества са изграждани на принципа на баланса на властите. Всяко нарушаване на този баланс води до диктатура и авторитарни режими. Общината е първата социална структура. Тя е по-стара от държавата и в нея е заложен първият демократичен управленски модел. Що се отнася до местната власт, днешното законодателство също е базирано на принципа на баланса на властите. Не е случайно, че кметът се избира мажоритарно. Той е кмет на всички, а не на отделна група хора или определена партия. За баланс на неговата власт се избира Общински съвет, който пък представя интересите на различните групи и партии. 

Кметът обаче носи цялата административна и наказателна отговорност за работата на администрацията

През моя мандат аз бях проверяван 198 пъти от всички оторизирани органи и институции. Работата в Община Пловдив се гледаше под лупа и дори най-дребното нарушение щеше да бъде забелязано. В същото време няма известен случай в новата история на Пловдив някой общински съветник да е подведен под отговорност за своето гласуване. Защото според закона не съществува колективна наказателна отговорност. Тя е персонална, а Общинският съвет е колективен орган. Но пък има десетки кметове и заместник-кметове, изправени пред съдебните власти. Затова, по закон, кметът назначава своите заместници, без да иска санкцията на Общинския съвет. Той трябва да има пълно доверие на хората, на които делегира част от своите права и задължения. Никой не трябва да оспорва това негово право, защото само кметът носи отговорност за работата на Общината.

В Пловдив годишно се обявяват над 800 конкурса по ЗОП, 

подписват се стотици договори, плащат се по над 2 млн. лв. всеки работен ден със стотици платежни документи и всичко това е отговорност на кмета и неговите заместници.

В последните месеци обаче кметът на Пловдив Здравко Димитров и неговият екип работят под огромен натиск - обществен и вътрешнопартиен. Първото е нормално, с оглед на развитието на гражданското общество и медиите и техните все по-големи изисквания към управлението. Вторият обаче е деструктивен и в определена степен абсурден.   

През 2008 година попаднах в подобна ситуация. Под влиянието на председателя на Общинския съвет ген. Кюмюрджиев, който се изживяваше като втори кмет на Пловдив, съветниците на ГЕРБ отнеха от мен всички кметски правомощия и ми оставиха само отговорностите. Аз нямах друг път - или да си подам оставката, или да потърся друго мнозинство в Общинския съвет. Във времето формулата за управление без ГЕРБ доказа своята логика и ние реализирахме успешен мандат. Тогавашният областен управител и сегашен  регионален лидер на ГЕРБ

Иван Тотев направи всичко възможно да блокира работата на Общината,

но ние не позволихме Пловдив да престане да се развива. Тотев спря готов кредит за ремонта на 330 вътрешноквартални улици от ЕБВР, а след това не се посвени да го ползва в първите месеци на своя кметски мандат. Спря и плащането на 26 млн. лв. за софийския боклук, въпреки решението на МС и подписите на Борисов и Дянков, а след това ги похарчи за несъществени текущи ремонти. Два мандата Тотев си позволяваше да управлява като султан и не се съобразяваше с Общинския съвет. Той си избра послушни съветници и председатели, които само формализираха решенията, бяха просто негов гумен печат.

Сега се опитва да направи точно обратното - чрез групата си в Общинския съвет да управлява успоредно с кмета, да ограничава и да иззема неговите правомощия. Това не е честна политическа позиция.  

След като има амбициите да управлява още, защо не се кандидатира за кмет и да спечели доверието на хората? Нито е редно, нито е почтено да се прави на сив кардинал и да се меси задкулисно в управлението на града. Като иска да е кмет, да излезе открито и да се кандидатира на следващите местни избори.  

Но всички пловдивчани виждат новия бизнес център до хотел „Империал”, новата къща на улица „Богомил“, застрояването на терена на бившата пивоварна „Каменица“, новата хасиенда в Белащица, пълното обновяване на хотела за милиони левове и знаят, че с едната кметска заплата това не е възможно да се направи. Затова, във византийски стил, Тотев си подбра послушна група общински съветници и  блокира или подлага на съмнение всяка добра идея на кмета Димитров.

Аз съм работил в парламента с представители на ГЕРБ и зная много добре, че

сред тях има честни и почтени хора.

За съжаление, превес вземат фигури като Тотев и неговите верни и зависими послушници. Те нямат никакъв друг шанс за социална реализация, освен да са верни на партийния си лидер. Такива хора има във всички партии и точно те формират негативното обществено мнение, което ненавижда партийните интриги.

Кметът Димитров има сложната задача да отстоява своята независимост и да работи със съпартийците си в едно трудно време. Важното е обаче всичко това да не блокира развитието на Пловдив, защото първите две години от мандата минават в непрекъснати борби между лобитата в управляващата партия.

И точно в името на Пловдив, напомням на г-н Тотев, че кмет се става с управленска програма, за която хората гласуват и която после трябва да изпълниш. Задкулисните противодействия не носят нищо добро за развитието на града ни. Още древните римляни са го казали: "Summa sedes non capit duos - На върха не могат да бъдат двама“. 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?