Следвайте ни

Славчо Атанасов: Да спрем кошмара с предаването на протоколите, Пловдив има лесно решение

viber icon

Баталните сцени от панаира в Пловдив при предаването на протоколите от парламентарния вот, което се проточи близо 20 часа, предизвикаха реакцията на бившия депутат и екскмет Славчо Атанасов. Пред "Марица" той даде своето предложение как проблемът може да бъде решен.

За пореден път ставаме свидетели на пълен хаос и драматични сцени в изборната нощ при предаването на протоколите от секционните избирателни комисии. Видяхме хора в нервна криза от изтощение, други откарани с линейки, трети пък бяха готови да запалят бюлетините в гнева си от ужасните условия, при които са принудени да чакат с часове. 

Най-лошото е, че така и не си научаваме урока, за да не се повтаря това ходене по мъките при следващите избори. Затова трябва да се направят спешни промени в начина, по който се отчитат и предават протоколите от секционните избирателни комисии в Пловдив, които на последния парламентарен вот бяха 488. 

Можеше да вземем пример от столицата, където хората от СИК чакаха реда си да предадат протоколите в Районните избирателни комисии в голямата и удобна зала "Армеец". Пловдив също има такава подходяща зала-  "Колодрума", чието построяване излезе 62 милиона лева на данъкоплатците. В същото време обаче протоколите от вота в Пловдив се предават в панаира, който е частен и съответно държавата плаща сериозни наеми.

При това със сигурност "Колодрума" е много по-удобен в сравнение с палатите в панаира.  Залата е просторна, има близо 6 000 места, предлага голям паркинг, комуникацията до нея е лесна.  Вътре е добре осветена, може да има  много по-лесен контрол срещу евентуални опити за фалшификация. Да не забравяме как на предишни избори в Пловдив бяха заснети примери за брутално подправяне на протоколи и подмяна на резултати. Имаше и видеозаписи от лицензирани телевизии на подобни скандални случаи, от които и аз като кандидат-кмет бяха потърпевш.

Подобни нагли фалшификации няма как да се случат в "Колодрума", защото залата предлага много по-добри възможности за контрол.  Там ще бъде много по-удобно и за работа на медиите, които също са гарант за честността на вота. Ще се спестят и пари на данъкоплатците, защото за общинската зала няма да се плаща наем.

В същото време на хоризонта се задава спирала от избори, както вече предрекох. Най-вероятно още тази година, наред с президентските избори, ще има и предсрочни парламентарни избори. Затова проблемът с нощните кошмарни сцени с предаването на протоколите трябва спешно да бъде решен. В противен случай има риск да не може да се попълнят с хора секционните избирателни комисии. При тези условия, въпреки сравнително доброто възнаграждение, никой няма да иска да чака по 20 часа след тежкия изборен ден, за да предаде протоколите си.

Затова моят апел към Районната избирателна комисия, областния управител и кмета на Пловдив е да помислят отсега за следващите избори, които чукат на вратата. Призовавам всички отговорни институции да преосмислят къде да бъде базирана РИК на 16. МИР.  Имаме готово и лесно решение, което ще избави хората от секционните комисии от кошмарните преживявания, а и ще спести пари на данъкоплатците. Останалото е въпрос на добра воля и разум, които обаче трябва да бъдат показани навреме. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

Уиски бар

Уиски бар

13.04.2021 | 09:04

Някой виждал ли е тоя хубавец, наскоро? Развалина , ръцете му треперят , пие му се от сутринта.

Отговори
2 1
Нали

Нали

08.04.2021 | 13:37

Отново глупаво и несъстоятело предложение от провалилият се като кмет на Пловдив, Атанасов! Единственото обяснение защо Марица продължава да му лиже калната дупка на този карловски безбожник е, че хюмнето му е един от тях! Отвратително е, заради хомосексуалните наклонности на двама мъже се подвеждат хората използвайки платформата на Марица!

Отговори
2 7
ДО НАЛИ (ТОТЕВ)

ДО НАЛИ (ТОТЕВ)

08.04.2021 | 18:12

Мамин ти за Славчо не мисли.По скоро ти ни притесняваш.Нали се усещаш ,как затвора те чака.. Бай Ставри и мангалите те ожидат

Отговори
3 2
Нали

Нали

10.04.2021 | 22:47

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
2 2
Колоездач

Колоездач

07.04.2021 | 20:53

Залата има уебсайт и там може да се види колко мероприятия е имало откакто я има . Със сигурност са много повече от едно и миналата година имаше няколко колоездачни състезания. Български шампионат , румънския шампионат по колоездене за трета поредна година и за пръв път се проведе Европейско първенство с най-добрите състезатели при мъжете и жените!!! Част от отборите проведоха подготовка в залата месец преди събитието . Всичко това е донесло много добавена стойност на града ни. Една седмица се излъчваше директно по Евроспорт и се споменаваше града и залата с отличните си условия. Има пловдивски отбор по колоездене, който постига много успехи въпреки трудностите и носи слава на града ни. Пловдивчани трябва да се гордеем какво бижу притежаваме. И нека сме по позитивни и добри. Двата коментара по-горе няма какво да се коментират . Ясно е от какви хора са писани . Заслужили са си сигурно 20 лева за тези коментари. Живи и здрави всички!

Отговори
8 2
До колоездачът. От финансист

До колоездачът. От финансист

08.04.2021 | 13:19

Само че всяка година струва на пловдивчани над 1 милион лева, защото не може да се самоиздържа.А частната зала "Сила"е на висока печалба.

Отговори
5 1
От РИК

От РИК

06.04.2021 | 19:47

Един да се сети за нас.

Отговори
8 2
Градския

Градския

06.04.2021 | 18:15

Браво на Славчо. Само той се грижи за хората. Тюфлеците така са се овълчили за влизане в парламента, че даже не се замислят какви поразии пак са направили от некадърност.

Отговори
34 5
ЦИК

ЦИК

06.04.2021 | 17:59

Някой се сети да помисли за този проблем.

Отговори
15 4
логичен

логичен

06.04.2021 | 15:55

Славчо ти не ми се обяснявай а се стягай за избори. Най свястния и добър политик си в Пловдив и е тъпо да се отказваш. Всяка партия те иска ,най-вече много пловдивчани.Помисли за Пловдив!!!

Отговори
28 8
Такива идеи им дай

Такива идеи им дай

06.04.2021 | 15:40

Може нарочно гербаджиите да са избрали този начин. Ня вярвам, че това са реалните резултати, как на вън ще са 8% а у нас 25%?! До скора са живяли в България, повечето.

Отговори
31 5
Много точно казано

Много точно казано

06.04.2021 | 15:11

Славчо, както винаги е прав.

Отговори
27 5
Радо

Радо

06.04.2021 | 15:04

още по добра идея е да се включат и Общинските избирателни комисии. Те са с мандат между местните избори и имат готовност да се свикват. Те приемат документие от общинските секции и ОИК да носи документите в РИК ...

Отговори
21 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?