Следвайте ни

Ще висим повече по спирките: Режат с 12% рейсовете в градския транспорт

viber icon

Градските автобуси да бъдат намалени с 12 на сто - тази идея ще обсъждат днес представителите на Община Пловдив  и  превозвачите.  Целта е да се съкратят неефективните курсове, когато в автобуса има по двама-трима пътници, а едновременно с това да се спестят средства в бюджета.  От транспортните фирми  твърдят, че 6 млн. лева годишни субсидии  не стигат за превоз на пътници, които се возят с преференциални карти, и за покриване на слаби курсове. Затова настояват да им се плаща според европейския регламент на километър пробег, както е заложено в договорите. В общинския бюджет обаче няма пари, за да се изпълняват изискванията. Срещата ще води зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Според разписанията, утвърдени в Общинския съвет, 29-те линии се  обслужват от 255 автобуса. Ако се приеме редуциране на мрежата с 12%, от маршрутите ще отпаднат 31 рейса. Според проучването, направено в Пловдив преди пет години от частна фирма  по поръчка на Общината, за повишаване на ефективността трябва да отпаднат  70 автобуса. Това обаче ще предизвика големи сътресения в обслужването, затова ще се търси  „златната” среда.

За пътниците  това  означава по-дълго  висене  на спирките. Ако сега рейс се чака в най-добрия случай  8 минути, с промяната на разписанията времето ще се удължи на 12 минути.  В ранните сутрешни  и вечерни часове има и много по-драстични интервали, които стигат до 30 минути и повече.

Другият проблем е, че градският транспорт и сега се счита за един от най-рисковите за заразяване с КОВИД-19, тъй като няма  как да се спазва дистанция, а рано сутринта автобусите  са препълнени с ученици.

От Общината уверяват, че преди да вземат окончателно решение,  внимателно ще огледат всички разписания, защото има резерви. Един от примерите е с линия №113, по която във вечерните часове от Централна гара  в посока "Остромила" и "Беломорски" автобусите вървят  почти един след друг, понякога и с един пътник.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Нострадамус пловдивски!

Нострадамус пловдивски!

20.10.2020 | 12:32

Сега режат броя на автобусите, после ще премахнат цели линии, след това ше вдигнат цената на билета и картите, след това субсидиите и компенсациите, след това данъците и така до края на........ света! Така е защото, когато унищожаваха тролейбусния транспорт мълчахте! Пред очите на всички пловдивчани и институции, лицето ИБТ го затри УМИШЛЕНО! Сега фирмите нямат ко нкуренция но скоро пловдивчани няма да имат обшествен транспорт!

Отговори
4 0
Лора

Лора

20.10.2020 | 11:33

Ще вървим пеш и ще пестим левчета..!

Отговори
2 1
до ПКП

до ПКП

20.10.2020 | 11:14

не, ще хванем пловдивското бойково метро

Отговори
3 1
ПКП

ПКП

20.10.2020 | 11:00

Ами ходете пеша.

Отговори
2 5
...

...

20.10.2020 | 10:35

Трябва да намалят безпринципно раздутите линии. 15 линии минават в Тракия. Ето няколко мерки 66 да се върне на "Скобелева майка", 9 на гара Тракия, 17 - от Мебелна къща в Тракия до с-н Пловдив, 113 се закрива като дублираща 222

Отговори
2 1
Гюя

Гюя

20.10.2020 | 10:07

Те ако намалят общинския, гербаджйски електурат, пак ще спестят пари.

Отговори
3 0
Реалист

Реалист

20.10.2020 | 09:30

каква дистанция да се спазва с тези малки грозни автобуси щъркели кажете каква дистанция трябва да се премахнат тези рейсове пловдивчани страдат от цялата работа не искат да возят да се ходят като не им стигат парите да си ходят за какво се натискат да взимат още линии като твърдят че са на загуба и пред фалит какви ли не искат и това кмета ако го направи да подпише договора с тези губещи фирми които казват че се нахвали че са пред фалит и това е престъпление общинско дружество е спасението с Европейски средства да се организира транспорта нови автобуси заради тези хора спряха тролейбусите Тотев ги спря заради тях унищожи екологично чистия транспорт уж да ми изсъхне изгода а накрая пак нищо пак са на загуба

Отговори
7 2
Реалист

Реалист

20.10.2020 | 09:23

като не им стига цецката да си ходят бе аман от тези алчни дупета а общината Какво прави нищо не прави за пловдивчани предизборно обещаха за общинско дружество сега нищо

Отговори
8 1
Драган

Драган

20.10.2020 | 13:07

Щом си спечелил търг ти си се съгласил с условията.Ако не ти отърва махаш се с всички последици .Винаги след спечелване на линийте започва реването .Крайно време е създаване на общинска фирма и да се спре с тези изсмуквания на бюджета.Всички по големи градове ползват еврофондове.

Отговори
1 1
Май  ще

Май ще

20.10.2020 | 08:30

Започнем да си търсим стария кмет а?

Отговори
4 10
1984

1984

20.10.2020 | 08:09

В други държави призовават да се въздържат хората от градски транспорт, в Пловдив увеличават Синя Зона!!! Царица ПАРИЦА не признава нищо!!!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?