Следвайте ни

Ще изгорят ли пак малките бушони

viber icon

Длъжностно лице от Общинската фондация "Пловдив 2019" може да бъде подведено под съдебна отговорност, ако прокуратурата докаже, че при откриването на инициативата Европейска столица на културата е сключен неизгоден договор и с това неправомерно са похарчени публични средства. Това става ясно от съобщението на държавното обвинение, огласено вчера. Засега за имена не се говори.

Какво предстои в разследването? 

Ако говорим за неизгоден договор, явно става дума за този с ФЕЙС 7 ПЕРФОРМИНГ.АРТС ГмбХ - германската компания, продуцирала програмата по откриването. Фирмата на визионера Свен Сьорен Байер получи задачата да организира събитието, след като спечели обществена поръчка. Тя е обявена с пряко договаряне в процедура без предварително обявление, без предварителна покана за участие и без публикуване на обявление за поръчка. От фондацията са избрали този вид процедура след предварително проведен конкурс за проект на идейна концепция за събитието, в който ФЕЙС 7 е класирана на първо място. Още в онзи момент от фондацията са обявили и максимална прогнозна стойност от 2 млн. лева за събитието. Договорът с германците е подписан на стойност 1,95 млн. лева. Сумата нараства до 2,6 млн., но чрез обявяването на други обществени поръчки, касаещи материалното осигуряване на откриването. Всички тези действия са съобразени с изискванията на Закона за обществените поръчки, твърдят от фондацията. От нейно име като възложител при обявяването на поръчката е посочена Светлана Куюмджиева, артистичен директор. Договорът с германците пък е подписан от Кирил Велчев, изпълнителен директор на ОФ "Пловдив 2019". Дали обаче Куюмджиева и Велчев могат да носят отговорността, ако прокуратурата докаже, че е неизгодна сделка? Според чл. 14, ал. 5 от Учредителния акт на фондацията

всички конкурсни процедури минават за одобрение от Управителния съвет.

Същото се отнася и за всички случаи, в които изпълнителният директор планира разходи над 36 000 лева.

Поръчките пък са минавали през подписите на юристи, счетоводители и т.н. В такъв случай, за да се стигне до обвинение, прокуратурата ще трябва да докаже организирана престъпна група, чийто членове предварително са се договорили да реализират въпросната неизгодна сделка. И понеже няма ОПГ без ръководител, разследващите ще трябва да стигнат и до него. А на всички е известно, че нищо важно във фондацията не се случваше, ако не каже председателят на Управителния съвет. По онова време това е Иван Тотев. 

Отдавна е известно обаче, че в Пловдив за каквито и да е бели горят все малките бушони. Освен това случаят със скъпата кула за откриването на Европейска столица на културата най-вероятно ще завърши като онзи със строителството на Колодрума. От Агенцията за държавен финансов контрол са засекли известни нарушения, заради което ще бъдат наложени административни наказания. А прокуратурата едва ли ще успее да докаже умисъл във въпросните нарушения, за да стане дума за престъпление. Така че Тотев пак ще излезе от ситуацията чист като сълза. 

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?