Следвайте ни

Сега ли е времето за увеличение на заплатите?

viber icon

Няма нищо лошо хората, работещи в държавната и общинската администрация, да получават високи възнаграждения. Напротив -  само така там могат да се задържат качествени кадри. Една от главните причини за състоянието на чиновническата ни система са именно ниските заплати. Те демотивират едни и корумпират други.

Обективно погледнато - възнагражденията в местната администрация под тепетата бяха твърде ниски на общия фон в града. По времето на Иван Тотев често имаше колажи от сайтовете за обяви за работа, в които се сравняваше заплатата за експертна длъжност в Община Пловдив с възнаграждението на чистачка във Видин или сервитьорка в Гоце Делчев.

След местната администрация увеличение на заплатите имаше и в Общинския съвет. Ако ходът за Общината имаше своята логична обосновка (с кметската заплата растат всички други възнаграждения, което ще направи Общината по-конкурентоспособна), то общинските съветници избраха най-неподходящия момент да си гласуват увеличение.

За разлика от общинските служители, старейшините в местния парламент имат право да получават доход от друг вид дейност в частния сектор или да продължат да работят паралелно и собствения си бизнес. Общинските съветници не разчитат само на една заплата. Надали има и един от всички, който да не получава доходи от поне едно място.

В частния сектор правилата са железни, получаваш повече пари само ако си ги изработил. И макар че заплатите на съветниците в Пловдив наистина бяха ниски, подобно решение сега, по-малко от 9 месеца след като започнаха работа, е трудно да бъде обяснено. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

До Ани

До Ани

09.07.2020 | 23:10

Когато излязат от болниците и оставят пациентите на общинските съветници и депутатите да ги лекуват, тогава!

Отговори
2 0
До Ани

До Ани

09.07.2020 | 23:09

Когато излязат от болниците и оставят пациентите на общинските съветници и депутатите да ги лекуват, тогава!

Отговори
2 0
Ани

Ани

07.07.2020 | 23:03

Аз пак ще попитам,а на здравните работници кога ще има увеличение на заплатите?

Отговори
1 0
Ани

Ани

07.07.2020 | 22:12

На здравните работници кога ще им дойде времето?

Отговори
2 0
Лимбо

Лимбо

04.07.2020 | 16:14

Нищо чудно ,да се самооценяш и сам да си определяш заплатата е съблазнително , стига да има мераклии да пълнят със същия ентусиазъм и хазната.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?