Следвайте ни

Районните кметове - слуги или бунтари

viber icon

Районните кметове на Пловдив с право възроптаха срещу малкото пари, с които разполагат, за да реализират идеите си. Тяхното управленско съществуване обаче по принцип е поставено на гнили дъски. Районните кметства в София, Пловдив и Варна са мъртвородени, а тези, които ги управляват, са жертва на един от многото правни абсурди в България.

Според изборния кодекс те се избират директно, а според законите за бюджета и местното самоуправление нямат право на собствени средства. Така въпросните кметове на практика са пионки в ръцете на големия кмет. В България никога не е късно да се направи някоя реформа. Докато планират следващата, управляващите могат да помислят за ново административно и управленско устройство на трите най-големи града. Защото проблемът с уж независимите районни кметове, от които нищо не зависи, не е от вчера.

Интересно е обаче защо години наред никой в Пловдив не обелваше и дума по въпроса. Явно чак сега районните кметове са разбрали, че са от страната на булката. Писнало им е да са прецакани от историческата действителност и за една нощ от слуги са се превърнали в бунтари. Почти в един глас шестимата  възроптаха срещу начина, по който в Бюджет 2020 са определени средствата, с които трябва да реализират управленските си политики, каквито трябва да имат като избрани пряко от гражданите. В интерес на истината парите, които им се дават, са двойно повече от онова, което са получили миналата година. Но пак в интерес на истината - средствата са малко. Лошото е, че зависят от наследството, а то, както е известно, си е тяхно.

Ако районните кметове в Пловдив обаче искат да направят нещо полезно за бъдещето, могат да развеят байряка на административната революция и да ударят тъпана там, където трябва. Например като поискат от пловдивските депутати да предложат промени в законодателството, след които повече от парите да остават там, където са събрани. Ако търкаляната из българския парламент цяло десетилетие децентрализация най-после се случи, със сигурност ще има повече пари за Пловдив, а в частност и за районните кметства.

Всичко друго е пара в свирката или просто политическа интрига срещу новия кмет, в която конците се дърпат от стария.  Който пък по случайност се явява партиен шеф на районните кметове.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Гербераст

21.01.2020 | 14:31

Алексиев кмета на Северен използва служената кола като лична . Паркира си я нощно време пред тях на бул България

Отговори
3 1

Жан

17.01.2020 | 09:27

Районните кметове слушат и служат на избирателите си.

Отговори
5 3

Граби

16.01.2020 | 11:29

Крадливи мишки

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?