Следвайте ни

Позиция: Такса "смет" може да не скача, ако целият боклук отива в екозавода

viber icon

Христо Минков, бивш главен еколог на община Пловдив и бивш директор на РИОСВ - Пловдив

Такса "Битови отпадъци" в Пловдив се вдига с 0,3 промила, решиха в края на годината общинските съветници  под тепетата. Питам: Защо е нужно това, при положение че общината ни е съсобственик в Завод за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци. Общините в страната, които вдигат такса "смет", са тези, които са принудени да депонират отпадъците си в депа. Община Пловдив обаче не е в тази категория! Защо?

Както е известно, първият в страната Завод за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци започна да работи на пълен капацитет през 2009 година. В екозавода са инвестирани 42 милиона лева. 10 от тях са дялът на Община Пловдив, останалите са държавното участие. Т.е. Община Пловдив е съсобственик в завода и би трябвало да е с приоритет - т.е. цялото количество отпадък, генериран от града ни, да се преработва тук. Вместо това заводът се ангажира с интересите на други общини. А Пловдив търси други алтернативи и едно от решенията е депото в село Цалапица.

Друг интересен проблем е кой и как контролира качеството на подпочвените води в района на депото в Цалапица? Тревожен е фактът, че в непосредствена близост се намират източници на питейна вода за Пловдив - това е Помпена станция №2. Липсата на прозрачност по контрола на качеството на подпочвените води от страна на контролните органи (РИОСВ) - Изпълнителна агенция, Басейнова дирекция, ВиК, както и от Община Пловдив, е, меко казано, притеснително. Не бих искал да съм на мястото на кмета Здравко Димитров, ако силно замърсените подпочвени води под депото в село Цалапица достигнат хоризонтите на питейната вода, която използва община Пловдив. Ако това се случи, водната криза от Перник би била нещо бледо и безобидно в сравнение с това, което очаква Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

MOPU

02.03.2020 | 18:50

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?