Следвайте ни

Паркът - начин за политическа (зло)употреба

viber icon

Паркът до хотел "Санкт Петербург" отдавна се е превърнал в дъвка за политическа употреба. Около него се роди и инициативният комитет, доминиран от Асен Костов, който прерасна в протестърско движение, диктуващо модата на шествията по пловдивските улици и площади днес. На крилете на благородната идея за защита на зелените площи пък самият Костов нагази в политиката миналата есен и замалко не стигна до балотажа за изборите за кмет на район "Северен".   

В проблема с терена до хотел "Санкт Петербург" се отъркаха всички местни управници, че дори и премиерът Бойко Борисов. Миналото лято той дойде на място и обеща пред множеството: Тук ще има парк и нищо друго. Подобно изявления направи и тогавашният областен управител, а сега кмет на Пловдив Здравко Димитров. 

Последваха поредица от административни и юридически хватки, които да превърнат думите в реалност. Тук обаче властта удари на камък, защото се оказа, че възможностите, които предоставя правовата държава, невинаги са удобни на политиците. 

Преди да дават обещания, те трябваше да се подготвят повече. И да се съобразят с няколко досадни факта: 

Първо - имотът до хотел "Санкт Петербург" никога не е бил обект на парково строителство. В него има затревяване, саморасляци и две дузина дървета, които по случайност са достигнали биологична зрялост. До 1955 г. е бил част от двора на прословутия Девети пехотен полк. След това е общински, но до 2006 година. 

Второ - теренът днес е частна собственост. Кучето е заровено в годините, когато Общината влиза в съдружие с бизнесмена Георги Гергов в смесеното дружество "Пълдин туринвест" и апортира там въпросния имот. След няколко поредни прехвърляния теренът се оказва в активите на различни дружества, свързани с Пловдивския панаир, а през 2017-а е продаден на "Парадайз гардън резидънс", зад което стои Байрам Солак.

Трето - за терена има издаден Подробен устройствен план, одобрен от администрацията на бившия кмет Иван Тотев. Той е съобразен с действащия от 2007 г. Общ устройствен план и предвижда комплексно застрояване на 50% от имота.

Четвърто - съвсем наскоро съдът разпореди на сегашния кмет на Пловдив да издаде мотивирано решение за инвестиционното намерение на собственика, което трябва да е съобразено с действащия към момента ОУП, т.е. този от 2007 г. 

Така сложният казус с парка до хотел "Санкт Петербург" се оказа поредният горещ картоф, който кметът Здравко Димитров получи от предшественика си Иван Тотев. Както и в много други случаи с трудни проекти, бившият кмет тупкаше до последно топката, без да си мръдне пръста по проблема. 

Към администрацията на Тотев собственикът отправи няколко предложения за решаване на казуса, но не получи отговори. Едно от тях бе за изработване на нов ПУП, който да раздели терена на 3 - един за комплексно застрояване, един за паркинг и един за парк. Последният имот трябваше да бъде дарен на Общината, а тя да изгради там истинска зелена площ по законите на парковото строителство. Никой обаче не го чу.

По-късно администрацията се пусна в контраатака, като актува стар бункер и тоалетна, което я прави съсобственик в имота. Надеждата е, че с това ще държи Солак на каишка, защото той ще трябва да се съобразява с нея за следващите си инвестиционни намерения. 

Тези административни хватки обаче едва ли ще сложат край на сагата. 

Единственият законен и цивилизован начин да се реши казусът, като се опазят и общественият интерес, и интересът на собственика (защото частната собственост в България все още е неприкосновена, ако в новата конституция не бъде записано нещо друго), е диалогът - граждански и експертен. Защото не се е чуло някой да подготвя нова национализация в България, ако следващият премиер не се казва Корнелия Нинова. В този смисъл е ясно, че собственикът няма да се откаже от законните си права. Още по-ясно е, че Общината няма пари да откупи имота и да изгради там истински парк. Заменките в Пловдив също са мръсна дума, а и вече са забранени от закона.    

След дългото тупкане на топката сега тя е в полето на Здравко Димитров. Ако кметът продължава да мълчи по въпроса, след време ще сърба всичко, надробено от предшественика му. А собственикът на имота вероятно ще спечели делата в съда, каквото и да мислят по въпроса Бойко Борисов и днешните му опоненти от пловдивските протести. 

Така че, ако искат наистина да спасят парка, да викат собственика на масата за преговори. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Али

Али

04.10.2020 | 10:12

Няма преговори, преговори Война. И да се удържеви всичко.

Отговори
0 0
Абв

Абв

28.09.2020 | 16:45

Марица е Трафикнюз2. Или как медиите са калинки на системата.

Отговори
1 1
Debby

Debby

22.09.2020 | 08:12

be kvo ni zanimavate s tiq smeshnici be? kostov politik shtql da stava.. to v Bulgaria tova ostana!

Отговори
3 1
Фифи

Фифи

18.09.2020 | 23:17

Стига с мантрите за частната собственост. Общината одобрява или не одобрява всички проекти за строителство. Това че имаш имот, не означава че можеш да строиш. Режимът е разрешителен, не уведомителен.

Отговори
11 2
Нали

Нали

18.09.2020 | 23:27

Ако инвеститорът е предоставил всички необходими документи и разрешителни, общината няма право да му отказва! Ралю нали се опита, макар и не от загриженост за гражданите а от пачките в джоба му и сега търка скамейката в съда!

Отговори
6 1
Тодор Славов

Тодор Славов

18.09.2020 | 22:29

Това не е просто реклама на двама млади и нахални момчета от квартала, а истинска битка за малкото останала зеленина в този прашен и мръсен град. Поредната нагласена напоследък статия! Дайте тогава да се направи обществено допитване или нека си строят, а .... ?

Отговори
7 4
Koko

Koko

18.09.2020 | 13:25

Трябва да се спре с издаването на разрешителни, а ако неможе да се спре, да се определят повече растояния между сградите и да си изискава по голяма зелена площ. Строят бастиони от бетон, а инвеститорите си построят по една къща в планината и им дреме какво, ще се случи с хората, който обитават тези бастиони.

Отговори
21 3
Анти

Анти

18.09.2020 | 13:14

Браво , трийте коментари и оставете само тролските угодните на тоя който ви плати статията

Отговори
11 7
ха-ха

ха-ха

18.09.2020 | 10:19

Тези двамата опосуми Костов и Андреев само чакат да се появи камера и се нагаждат за кадрото :-) :-) :-)

Отговори
25 13
Хайде стига бе,

Хайде стига бе,

18.09.2020 | 10:10

И това ако е парк, запустели треволяци. Аз ги разбирам кършакалии, този квартал е истинска джунгла, строеж до строеж и един друг арабин, известен строителен предприемач, продължава да изкупува терени и да строи блок до блок и то предимно в кършияка. Кое налага да се издават толкова много разрешителни и така да се застрои квартала че вече въздух да няма Има нужда от паркове и зелени площи, да, но това там вероятно няма да стане защото навремето един кмет го е харизал на др. Гергов заедно с с много други имоти. Протестиращите да се обърнат към този бивш кмет а не за всичко да плюят по сегашните.

Отговори
31 5
Ден

Ден

18.09.2020 | 09:18

Частната собственост в България е неприкосновена!!!! – Ако е така, що ще този имот в ръцете на арабина байрам солак?!!!!! Питали ли са мен или гражданите на Пловдив дали искаме да му го продадем!!!!!! Ясно е кой е престъпникът, който от наше име е сключвал фалшивите „сделки” – те трябва да бъдат обявени за незаконни защото са в грубо нарушение на интересите на една от страните, т. е. на гражданите!!!

Отговори
31 1
мечо

мечо

18.09.2020 | 10:02

По времето на кмета Чомакав този парцел бе продаден на Гертов. Гергов много години се опитваше да го застрои с още жилищна площ , но не може да се уреди с разрешение за строеж и при двата мандата на Тотев и тогава намери баламурника Байрам Сулак (ако не греша името) и му го продаде. Това е истината. Обекта е бил общински на него има общесвени тоалетни и военни подземни съоръжения в близост до плажа на хотела "Санкт Петербург".

Отговори
26 0
Нали

Нали

18.09.2020 | 12:09

Сложете думичката продаде в кавички! Червеният олигарх Гергов използва куклата Солак, хем да извлече икономическа изгода, хем политическа!

Отговори
23 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?