Следвайте ни

Общината трупа мускули и пари в банковите сметки

Положителната тенденция за събираемостта на местните данъци се запазва, изостават неданъчните приходи и изпълнението на капиталовата програма     

viber icon

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

 

Отчетът за май показва, че положителната тенденция за общинската хазна от миналите месеци се потвърждава. Финансовото състояние на Пловдив се вижда най-точно от натрупаните в сметките на общината резерви. Към началото на юни общината има общо 61 млн. лв. в сметките, като за същия период през миналата година тази сума е била само 29 млн. лв. Важното е, че в местните дейности има 35 млн. лв. при отчет за 2020-а  от само 5 млн. лв. Това дава самочувствие на кмета Здравко Димитров за по-смела политика.

Как се формира този резултат?

Приходите за петте месеца са общо 187 млн. лв., като от тях собствените са 81 млн. лв., а държавните трансфери - 106 млн. лв. За сравнение - през същия период на 2020-а приходите са били 143 млн. лв., или с цели 44 милиона  по-малко. Данъчните приходи вече надхвърлят 40 млн. лв., а това дава основание да се прогнозира изпълнение на годишния план. Изоставане има обаче в неданъчните приходи. Най-голямото е в приходите от собственост - при план 21 млн. лв. до момента са събрани едва 6 млн. лв. Обяснението е в по-малкото приходи от наеми общински на  терени и услуги. В продажбите също има изоставане - при 6 млн. лв. годишен план до момента реализацията е 1,5 млн. лв. Подобно е положението при концесиите, където планът е 1,6 млн. лв., а отчетът - 600 000 лева. Като дирекциите на общината, настанени в бившия Партиен дом, са длъжници на бюджета, за разлика от службата за местни данъци и такси на ул. "Радецки".

Разходите се движат по-познатия вече алгоритъм -

65% от всички разходи са за заплати и осигуровки.

При 126 млн. лв. общо разходи парите за персонал са 80 млн. лв. Засега няма обяснение за бавното изпълнение на капиталовата програма. При план от 76 млн. лв. са отчетени едва 6 млн. лв., или 8% в началото на лятото. Тук погледите отново са насочени към зам.-кметовете и дирекциите, настанени във високата сграда на площад "Централен".

Наскоро градоначалникът Здравко Димитров заяви, че строителната програма на Пловдив е над 300 млн. лв., като съотношението на  привлечени към собствени средства е 4:1. Това обаче не е обяснение защо не се изпълнява капиталовата програма, приета в началото на годината, при наличие на 35 млн. лв. в сметките на общината.

Всъщност изостава и самата строителна програма, за която говори кметът. Не са стартирали реално проектите в район "Гладно поле" за почти 20 млн. лв., въпреки че финансирането е от европейските програми. Големите инвеститори НКЖИ и „ВиК” ЕАД също изостават със своите проекти.

Началото на пробива под Централна гара и Южния обходен колектор се отлага от месец на месец,

и то в активния сезон за строителство. НКЖИ уж има избран изпълнител в лицето на "Трейс", който получи обекта на инженеринг и извършва проектирането. Не е изключено, ако частната и държавната компания се движат със сегашното темпо, да вкарат проекта в риск и после да го правят на бегом с най-различни компромиси и спорно като качество изпълнение - само и само да не се изгубят европейските средства. Такова недоносче в Пловдив вече си имаме с Транспортния проект на Общината, в който на вятъра за неработещи системи са хвърлени над 20 млн. лева. 

Другият държавен инвеститор - АПИ, също замълча за началото на югоизточната дъга на Околовръстното шосе, а спря и ремонта на съществуващото трасе след кръстовището при Коматево.

В местната власт пък продължават противоречията между екипа на кмета и Общинския съвет за приоритетните проекти, които трябва да се финансират с новия общински заем и средствата, заделени за капиталовата програма. Всички други градове вече реализират проекти, финансирани от различни кредитни институции, само в Пловдив си мерим егото и властта. 

Очевидно е, че парите не са най-важният фактор в развитието на града. Най-важният фактор са хората в администрацията. Може ли този екип да управлява такава голяма инвестиционна програма на територията на Пловдив, финансирана с държавни, общински, европейски и частни пари? До този момент отговорът е по-скоро не!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Писател

Писател

16.06.2021 | 08:10

Този град се управлява на полусъединител и затова става все по задръстен. Напълни се със селяни от цялата страна, а умните хора избягаха в община Родопи и община Марица. По света успелите хора живеят в къщи, а не в 17 етажни кошери за бедни.

Отговори
5 2
"ИВА" е много права (макар че е анонимна, та не мога да й платя бакшиш

"ИВА" е много права (макар че е анонимна, та не мога да й платя бакшиш

15.06.2021 | 17:33

Колкото пъти досега е писал инж. Ал.К. все много точни цифри и полезни анализи прави. Има злобарчета като Тошко милото дето хич не го четат ама кудкудякат, но това не пречи, нека.

Отговори
8 1
Ива

Ива

15.06.2021 | 11:21

Дай боже да има повече такива които не мълчат. Този поне говори от свое име и не е анонимник като вас.

Отговори
9 3
Тошко

Тошко

15.06.2021 | 10:28

Е, тоя не може да се запри! Бил е заместник и сега съм го не хваща. По цели нощи мисли какво да избълва против Зико!

Отговори
8 9
ддд

ддд

15.06.2021 | 07:54

е спри са де никой не те пита

Отговори
8 5
Георги

Георги

15.06.2021 | 07:40

Точен коментар далеч от приказките на Зико. Вчера кметът се изправи пред една затворена от РЗИ детска градина да обясни как му пречат общинските съветници от ГЕРБ?! Проблемите не му са в Общинския съвет, а в некадърните заместници, които си назначи.

Отговори
13 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?