Следвайте ни

Общината - най-големият проблем на инвеститорите

viber icon

Администрацията няма готовност по ключовите за града проекти. Презастрояването се случва, защото Пловдив използва само 50% от своята територия. Новият ОУП трябва да разшири строителните граници на града и да позволи изграждането на инфраструктура в земеделските имоти.

Единствения бизнес, който не спря работа по време на пандемията COVID-19, е строителният. Причините са много, но основните са свързани с ниските лихви в банките, които тласкат притежателите на пари към имотния пазар. Освен това строителството се извършва на открити площадки и не изисква карантина и специални мерки. В резултат на това в Пловдив продължава строителната инвазия във всички сектори - инфраструктура, жилищно строителство, промишлени обекти, текущи и основни ремонти. Всичко това позволи през първата половина на годината строителният бранш да продължи да работи на високи обороти.            

В същото време обаче инвеститорите са изправени пред други два проблема - липсата на подходящи свободни терени и кризата, която назрява в другите сектори. Тя със сигурност ще намали покупателната способност на крайните клиенти и

ще намали активностите на имотния пазар.

Решения, естествено, винаги има.

За да се построи атрактивна за купувачите или наемателите жилищна или офис сграда, теренът трябва да е подходящ - с добра локация и инфраструктура - канализация, водоснабдяване, електрозахранване и улици към него. Такива терени има все по-малко в града. Затова много предприемачи се насочват към по-малки имоти във вътрешността на кварталите, но там пък трудно могат да се приложат модерни технологии на строителство. Ефективността на тези малки обекти е ниска и не може да осигури бърза реализация. Големи терени има в периферията на града, но там проблемът е с инфраструктурата. Общината е тази, която трябва да я изгради, но това може да става само в рамките на строителните граници на града, които за Пловдив са доста ограничени. Тук стигаме до новия ОУП, който ще позволи да се разширят строителните граници на града.

От общата територия от 104 кв. км на община Пловдив само 54 кв. км са в строителните граници

Останалите площи са земеделски земи, водни и горски терени. От много години се говори за разширяване на Пловдив за сметка на съседните общини Марица и Родопи. В същото време Пловдив използва само 50% от своята територия. Новият ОУП трябва да разшири строителните граници на града и да позволи изграждането на инфраструктура в земеделските имоти. Проблемът е, че вече една година е блокирано въвеждането на новия ОУП по неясни причини. Едва след неговото утвърждаване могат да се разработят подробните устройствени планове (ПУП) на новите квартали. Повечето общински проекти са само на ниво компютърни картинки.

Тезата, че няма пари за инвестиции, е, меко казано, неточна

Преди всичко в Общината липсват добри технически проекти. Няма нито един обект от всичките, за които се говори през последните години, който да е с готов работен проект. Дори многострадалният „Модър-Царевец“ беше обявен с процедура инженеринг, т.е. спечелилият поръчката най-напред ще трябва да изработи и съгласува с Общината работен проект. Същата е ситуацията и с поръчката за реконструкция на ул. „Даме Груев“, с реконструкцията на Небет тепе и Източната порта. Дотук спира списъкът на Общината с обектите в движение за реализация. За останалите всичко е само намерения, за които се говори в бъдеще време. Пари в държавата има достатъчно и ще има и в бъдеще. За да се получат под формата на различни кредити и грантове, трябва да има готови проекти, а точно там е слабото звено на администрацията. Отново се връщаме на инвестиционната активност на частния капитал.

За

да привлечем големите частни инвеститори,

трябва да им предложим добри условия за тяхната работа. Това означава подземна и надземна инфраструктура, която позволява да функционират нормално новите жилищни и промишлени сгради. В новите квартали трябва да има и общинска образователна инфраструктура - детски градини, начални училища и детски площадки. Задължение на Общината са и градският транспорт, паркоместата, парковете и градините, уличното осветление и чистотата. Само тогава ще имаме комплексно развитие на града, а не струпване на жилищни сгради без никаква инфраструктура. Това в момента наблюдаваме в районите "Южен", част от "Западен", а вече и в "Северен".

Започва нов програмен период на Европейския съюз. За да можем да привлечем повече средства по европейските програми, ни трябва нов и „Интегриран  план за развитие на Пловдив”. Забележете как са формулирали европейските специалисти плана ​- „интегриран”. Това е най важното за развитието на един град - комплексно планиране и реализация на приоритетните проекти. И е много важно експертите в Общината да се събудят и да разберат, че нов Общ устройствен план, който не е съобразен с Интегрирания, ще доведе до проблеми от предишните години, когато се оказа, че администрацията няма възможност да усвои европейски средства в достатъчен обем, защото е направила грешно задание за зоните за въздействие, в които могат да се влагат въпросните пари от ЕС. А точно тези средства могат да се използват за урбанизирането на новите територии, с които биха се разширили строителните граници на Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Айде Зикооо

Айде Зикооо

05.07.2020 | 21:32

https://youtu.be/6d9hPu54uTg

Отговори
0 0
д-р Мушков

д-р Мушков

02.07.2020 | 10:16

Както вече стана популярен изразът: "Всичко в Пловдив ще се случи, но на Зиково лято!"

Отговори
12 2
полк. Ставрев

полк. Ставрев

02.07.2020 | 10:14

Сашо е прав, това управление и за че п не става. Една година вече се мотаят, като мухи без глави. Никаква идея за нищо нямат. Кухи са, като лейки. Жалка картинка. Ще откраднат, каквото успеят и това ще е.

Отговори
11 1
Пенчев

Пенчев

02.07.2020 | 10:08

Браво на Константинов, отново е като бръснач. Но меката топлина ще застроят всичко в Пловдив. Нали те платиха кампанията на оня плондир, той сега ще им върне услугата. Очаквайте мегагалактически строежи.

Отговори
9 3
ВЪРХУ ВСЯКО ТЕПЕ = КАТЕДРАЛА!

ВЪРХУ ВСЯКО ТЕПЕ = КАТЕДРАЛА!

02.07.2020 | 16:43

ВЕЧЕ ПОЧНАХА МУТРО'ПОЛИТ'ските ПОСЛУШНИЦИ ЗИКО И АХРЯНОВ да увековечават Иеологии и Религии на върха на всяко Тепе. Върху Джамбаз Тепе наливат в момента бетони за темели - без нито да има Застроителен План, без одобрен Проект, върху Общински Терен (ама Нотариалният Акт отива в попа!) - както и без археологическо проучване и разрешение. А там е известно още от 50-те години че има МОЗАЙКИ ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА, не както долу в Базиликите сред простолюдието. След което на върха на Джендема е още по-високопоставено и по-видно за налудните щения на АЯТОЛЛАХА със злия поглед, с ролекс, лимузини и БИЯЧИ.

Отговори
8 3
ВЪРХУ ВСЯКО ТЕПЕ = КАТЕДРАЛА!

ВЪРХУ ВСЯКО ТЕПЕ = КАТЕДРАЛА!

02.07.2020 | 16:51

Тихомълком друга вратичка за престъпления се ползва: по тепетата ЧАСТНИЦИ застрояват "спортни" сгради и съоръжения и настилки върху ТРЕВНИ КВАДРАТУРИ, за сметка на зеленината, и Управата позволява под предлог, че било "РАЗВИТИЕ". Развитието на тепетата е престъпление, оставете малкото природа в Града на мира и я поддържайте!

Отговори
7 1
Акъл море, глава шамандура

Акъл море, глава шамандура

01.07.2020 | 13:02

Застроете най накрая и реката и да приключим темата с терените! Направете наколни жилища! Ми нали така са живели славяните! Ще стане като Ченгене скеле до Созопол!

Отговори
9 1
Лалю Пуюв

Лалю Пуюв

04.07.2020 | 09:58

И за капак да оградим града с една китайска стена от апартаменти и да приключим с хилядолетния Пловдив.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?