Следвайте ни

Николай Василев: Рискът за промяна на курса на лева е като Пловдив да излезе от България

viber icon

Няма никакъв риск курсът на лева към еврото да се промени заради предстоящото ни приемане в ERM II (чакалнята за Еврозоната). Затова цялата паника около предложения проект за промяна на Валутния закон от Менда Стоянова и група депутати е излишна. Друг въпрос е, че не се прави така с такава деликатна тема. Правителството трябваше да излезе и да обясни какво ще прави, а не поправката да се прокарва тихомълком между първо и второ четене.

Аз съм сигурен, че кабинетът не иска и няма да се откаже от валутния борд до влизането ни в Еврозоната, но това трябваше ясно и високо да се каже. Аз приемам твърденията на финансовия министър, че никой няма намерения да пипа курса на лева, но това следваше да се каже предварително. Сега никой не вярва на никого и плъзват всякакви версии и страхове.

Няма никаква причина след 23 години валутен борд изобщо да се коментира въпросът за излизане от него и  промяна на курса на лева към еврото. Това е толкова еретично, колкото да излезем от Европейския съюз и НАТО. Или за да е по-ясно за читателите на „Марица“, все едно Пловдив да излезе от България.

Вярно е, че сигурно има някакъв кръг от хора, които имат интерес левът да се обезцени при влизането ни в Еврозоната. Но със сигурност има и група хора, които искат да излезем от ЕС и НАТО, което изобщо не означава, че това следва и може да се случи.

Ако кабинетът каже, че ще сменя курса на лева, това е самоубийство. Аз съм сигурен, че няма да се случи. Аналогиите с други страни, където се е стигнало до девалвация на местната валута и обезценка на влоговете при приемането на еврото, са неуместни. Тези страни не са били във валутен борд като България. За разлика от тях, запазването на курса на лева към еврото е задължително условие на нашето правителство по време на преговорите за влизане в Еврозоната.

 

Визитка

Николай Василев е бивш вицепремиер и министър на икономиката, а след това и на транспорта и съобщенията в кабинета “Сакскобургготски”. Министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета “Станишев”.  От август 2009 г. е управляващ партньор в “Експат Капитал”, която е една от най-големите независими компании за управление на активи в България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

тертер

29.01.2020 | 08:57

Съвети от провалени политици не искаме! Политиците искат да излезем от валутния борд, за да крадат на воля!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?