Следвайте ни

Недялко Славов бие камбаната: Тепетата на Пловдив загиват, ако не ги спасим от сушата

viber icon

Писателят и драматург Недялко Славов удари камбаната за съдбата на пловдивските тепета. Носителят на национални награди за поезия и проза алармира във Фейсбук как сушата съсипва символите на града. Ето и неговият призив, който предизвика бурни полемики в социалните мрежи:

Засухата по пловдивските хълмове е страшна. Дърветата съхнат.  Храстите са струпани клади. Екосистемите рухват. 
Трябва спешно да бъдат изградени поливни системи на трите хълма - Дановия, Бунарджика и Младежкия!!!

Докато вечер хъркаме, хълмовете връщат кислорода на града. Не ми се и мисли, ако станат отново голи скали в тая поднебесна фурна. Природата не е само за диво потребление.

Трябва да организираме  обществен комитет за спасяване на хълмовете. Чрез дарителство по сметка да се съберат пари, да се задвижат нещата, да се проектира, проучи, организира. Къде с обществено-полезен труд, къде с добра воля, къде със символични средства. Какво е за половин милионен жив град само за седмица да се съберат необходимите суми.

Пушачите да дарят стойността на две кутии цигари, непушачите също, дамите - стойността на два джина или  пет кафета, аз - стойността на една моя книга, всеки каквото може. Преди век съгражданите ни са носели пръст с кошници,  носилки и каруци, за да се вкопчи живота в скалите. Не може само да ревем и хищно да потребяваме това, което ни е дадено свише и от нашите предци...

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ГЪДЮ

ГЪДЮ

16.09.2020 | 06:24

ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ ЕДНИ МАКАРИ С ДИАМЕТЪР ОКОЛО МЕТЪР И ПОЛОВИНА И НА ТЯХ НАВИТ МАРКУЧ СЪС СЕЧЕНИЕ ОКОЛО 3 САНТА. ПРЕНОСИМА И ЕФЕКТИВНА СИСТЕМА. САМО ДА ИМА ДНЕС КЪДЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ-ХИДРАНТИ ИИ ПРОЧИЕ.. СИГУРНО ИМА...БЪРЗО И ЕВТИНО!!!

Отговори
3 0
Опита на Барселона

Опита на Барселона

15.09.2020 | 11:58

Най технологичен, креативен град на планетата. Контрол на водните нужди се управлява от система датчици в парковите зони и времето и нуждата оросяване. Вдигалите шум във времето за отдих предупреждава уличното осветление снабдено със сензори, премига предупредително и после се изключва и пристига полиция. На всички в предучилищна възраст баби и дядовци общината подари планшети, с по малко опции но с безплатен уай фай за обмяна на рецепти, новини за децата, нова любов

Отговори
0 0
ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМЕ ТЕЗИ КАЛИНКИ? ? ? ?

ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМЕ ТЕЗИ КАЛИНКИ? ? ? ?

14.09.2020 | 22:35

ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ “КОЙ” ВИ УПРАВЛЯВА ГРАДЪТ! ! ! ВЕЧЕ ТРЕТИ МАНДАТ ИЗЕДНИЦИТЕ НА ПЛОВДИВЧАНИ УВЕЛИЧАВАТ ДАНЪЦИ, РАЗШИРЯВАТ СИНИ ЗОНИ, ПРИБИРАТ ПАРИ И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ТЕЗИ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА!!!!

Отговори
7 0
До  господин  Акациев

До господин Акациев

14.09.2020 | 16:39

Драматизъм е и още как, господинчо, защото това касае и твоето здраве ,освен здравето на още хиляди такива незаинтересувани като теб, които освен да пълнят тоалетните за нищо друго не ги бива. Сушата наистина е ужасна и освен по тепетата и на много други места хиляди други млади и неукрепнали дървета и храсти вече са изсъхнали и ,,Градини и паркове,, като са ги засадили вместо да ги полеят поне по един път, гледат да обезобразят вече израсналите дървета. Пълна простотия и безхаберие цари в тази общинска фирма и незнам защо взимат заплати десетките назначени калинки там. Пловдив е град с ужасно мръсен въздух а кислорода знаеш откъде идва.

Отговори
12 0
Върбан Цветанов Акациев

Върбан Цветанов Акациев

14.09.2020 | 13:14

Голям драматизъм.... Все едно до сега небе имало суши

Отговори
4 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?