Следвайте ни

Нанси Шилър: Камъче по камъче с община Пловдив съживихме базиликата

viber icon

В продължение на седем години работихме заедно, ръка за ръка, камъче по камъче, за да дадем нов живот на Епископската базилика на Филипопол. Това заяви президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър на церемонията по откриването на новото археологическо бижу на Пловдив.

Ето какво каза още тя пред гостите:

Още в най-ранна възраст, моите родители ме научиха на най-важната дума „благодаря“.  Именно затова бих искала да започна днешното си слово с благодарност.

Без сътрудничеството с Община Пловдив, което започна с кмета Иван Тотев и продължи с кмета Здравко Димитров, тези цветни камъчета можеха все още да са скрити под многовековната пръст. Те и техните екипи нито за миг не отстъпиха от решимостта си да покажат на съгражданите си и света още един къс от уникалната история на България. Участието на Министерството на културата помогна за реализирането на проекта от първите му стъпки до неговото приключване. Посолството на САЩ, под ръководството на посланик Херо Мустафа и предшественика ѝ посланик Ерик Рубин, също не се поколеба в своята подкрепа. Приемете моите най-искрени благодарности.

Базиликата обедини усилията и на над 50 фирми - 48 от които са български. Техният труд, всеотдайност и въображение превърнаха Базиликата в забележителност за поколения напред. 

Благодаря и на EVN. Външната детска площадка е чудесно допълнение към Базиликата и ще позволи на децата да учат докато играят. 

Благодаря и на фирмите и гражданите, които „осиновиха птица“, за да подкрепят бъдещата културна програма на Базиликата. Вашата щедрост е блестящ пример за корпоративна социална отговорност и се надявам много други да последват вашия пример.

Не на последно място се обръщам към многобройните доброволци  – студенти, собственици на бизнеси, туристически гидове, представители на неправителствения сектор, магистрати, юристи, журналисти, музиканти, писатели, представители на дипломатическия корпус. Вие прекарахте хиляди часове в почистването на тоновете пръст, бурени и боклук. Без всички тези доброволци вероятно все още щяхме да копаем сред пръстта.

За първи път отидох на мястото, където преди много векове се е издигала Базиликата, през 2015 г. Бяха ми разказвали за удивителните мозайки, скрити под пластове прорасли бурени и пясък, но някак все още не можех да си представя великолепието на това древно съкровище. Докато един ден реставраторката Елена Кантарева не извади лопата и метличка и скоро пред мен се разкри цветна мозайка, изобразяваща птица. В този миг се превърнах в ентусиазиран поддръжник и доброволец за каузата. Като често към мен се присъединяваха и други членове на екипа и на Борда на директорите на Фондацията. 

Но ние днес нямаше да сме тук, ако не бяха откритията и проучванията на екипите археолози начело с Елена Кесякова и впоследствие с Жени Танкова.  

Като се връщам в мислите си към онзи момент преди седем години, изпитвам изключителна благодарност. Благодарна съм за доверието, което проявихте към Фондация „Америка за България“; благодарна съм за възможността да изложим пред погледа на всички богатото културно наследство на България; благодарна съм за новите приятели, с които се запознах, и завинаги ще помня тези, които преждевременно ни напуснаха; благодарна съм, че днес имаме възможността да открием Базиликата за българските граждани, а скоро и за международни посетители. Живот и здраве. 

Всичко постигнатото е резултат на обединените усилия на всички партньори и местната общност. И нека заедно да направим така, че всички по света да знаят за културно-историческото богатство на България. 

За мен и за колегите ми от Фондация „Америка за България“ е чест и привилегия, че  участвахме във възстановяването на Базиликата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?