Следвайте ни

Намери ли Пловдив своя кмет реформатор в лицето на Здравко Димитров

viber icon

Здравко Димитров бе издигнат за кмет на Пловдив не защото предшественикът му Иван Тотев не желаеше неистово трети мандат, а защото силните хора в ГЕРБ разбраха, че ще загубят града, ако отново стъпят на гнилата дъска. Бойко Борисов не сбърка, Зико игра силно в кампанията и стана кмет. 

Сега той е пред първия си труден тест - да анализира с хладен ум наследството, което получава.   

Според мнението на повечето пловдивчани Тотев е направил немалко за града, но негативите са повече от позитивите. Най-честите критики срещу него са свързани с високомерието му, тоталната липса на политическа харизма, със стремежа да обсеби целия властови ресурс и да управлява еднолично, липсата на ясни управленски приоритети. Последното пък доведе до много провалени проекти и пропуснати ползи за града във времето на най-активно усвояване на европейски средства. 

Най-много обаче хората намразиха прекомерната любов на Иван Тотев към парите. 

Сега пред новия кмет Здравко Димитров стоят няколко важни предизвикателства и първото е да реформира общината и управленския модел. Напоследък у нас реформата се превърна в мръсна дума, но истината е, че без нея Зико е обречен. Той влезе в общината на крилете на изключително убедителната победа на местния вот, но народната любов е сложно нещо и понякога отминава като ланшния сняг. 

За разлика от своя предшественик, Здравко Димитров няма да може да отлага безкрайно важните проекти и в никакъв случай не трябва да ги поставя в риск. Новият кмет не може да отлага и важното решение за вдигане на местните данъци и такси, без което рискува да вкара града във финансов колапс. Ще трябва да иска съгласието на хората и за нов общински заем. Мерките не са популярни и Зико не може да се надява на широка подкрепа, както в деня на вота. Ще трябва да решава сам и сам да си носи кръста. 

За да се справи и да превърне Пловдив в наистина добро място за живеене, както обещаваше по време на предизборната кампания, на Здравко Димитров му трябват смелост и енергия в неизчерпаеми количества.

Какво трябва да направи Зико, за да е успешен кмет?

1. Да реформира администрацията

Тя трябва наистина да заработи в полза на гражданите и бизнеса. За целта Зико ще трябва да реже смело неработещите звена и да оптимизира останалите, така че парите на данъкоплатците да не изтичат в сметките за заплати и издръжка на раздутата администрация.

2. Да бъде честен с гражданите 

Зико трябва на висок глас да цитира своя лидер Бойко Борисов и да обясни на съгражданите си, че „ще харчим толкова, колкото сме изкарали“. И няма как да сваляме местните данъци и такси и едновременно с това да искаме да построим целия град наново. 

3. Да извади партийните калинки от градската икономика

Общинските предприятия и търговски дружества, както и останалите дейности като Синя зона трябва да се поверят на експерти, а не на партийни калинки. Само така течовете ще бъдат запушени, а общинската икономика ще носи позитиви, а не негативи за развитието на Пловдив.

4.  Да реформира общинските предприятия 

Това също не е лесна работа, защото да сливаш предприятия и да намаляваш щатовете в Пловдив е като  да режеш живо месо от собствената си партия.  Само с оптимизации на дейностите и разходите обаче общината ще натрупа ресурс след време да поеме част от важните услуги като градския транспорт и малките улични ремонти, както и да обнови жилищния си фонд, все неща от полза за хората.

5. Да подобри бизнес средата в Пловдив

Това би гарантирало инвеститори, които развиват производства с висока добавена стойност. А именно те осигуряват високите заплати за младите хора. За да се случи това, думата корупция трябва да бъде изтрита от речника на пловдивчани. 

6. Да се научи да казва „не“ и да тропа по масата

В личен план Здравко Димитров изглежда твърде добър човек. А отдавна е известно, че прекалено добрите хора обикновено не управляват добре. Съвсем скоро на Зико ще се наложи да тропа по масата и на подчинените си, и на професионалните протестъри с различни каузи, и на софийските си приятели в управлението и съпартийци. Примерно по казуса с Бетонния мост.

7. Да не прилича по нищо на Иван Тотев

И да не вземе към края на мандата да купи терените на Захарна фабрика или Панаира, както Тотев направи с "Каменица".

Пътят на успеха не е лесен и за да го извърви, освен много да работи, Здравко Димитров трябва и много да чете. За да му спестим време и да му оставим повече свободни часове за важните проекти и документи, събрахме от написаното в дебелите книги и Гугъл кратък наръчник на успешния политик, който да е от полза на новия кмет:

1. Основното оръжие на всеки политик в режим на демокрация е неговото добро име. Всъщност това оръжие е важно за всеки политик не само при демокрацията. Но при нея е особено важно, тъй като периодично има избори.

2. В правото всеки е невинен до доказване на противното. В политиката е точно обратното - всеки е виновен до доказване на противното. В този смисъл да си политик с добро име е много по-трудно, отколкото да си обикновен човек с добро име. 

3. Доброто име за един политик не е някаква суета. То е важно, за да може той да реализира своите политически виждания.

4. Когато един политик с добро име подкрепя друг политик с не чак толкова добро име, то и доброто име на първия политик страда.

Времето за предизборно говорене свърши, както и за големите обещания. Сега Зико е изправен пред проверката на времето, а тя е по-безпристрастна и от най-добрия детектор на лъжата. По това как Здравко Димитров ще води дебата с гражданите ще разберем дали Пловдив е намерил своя кмет реформатор, или пак сме ударили някоя греда. 

Пилците ще ги броим в една друга есен. На 2023 година. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?