Следвайте ни

Мониторингът на ЕСК: Устойчиво оглупяване

viber icon

Ключовият ефект, който Пловдив получил от домакинството на инициативата Европейска столица на културата, бил устойчивостта. Това е най-важният извод от мониторинговия доклад, публикуван и представен пред медиите миналата седмица. Въпросният документ явно е писан на коляно от експертите във фирма с претенциозно название, на която е платено да лъска имиджа на инициативата и нейния двигател - Общинската фондация „Пловдив 2019“. За да си заслужат парите, наетите специалисти са нахлули с ботушите в изкуството на манипулацията. В гоненето на поставените им задачи те четат цифрите и данните от статистиката както дяволът евангелието. На всички е ясно, че в Пловдив заради ЕСК нито са дошли милиони туристи, нито преките и косвени ползи за градската икономика от инициативата са 400 млн. лева. Такива пари по линията на културата и туризма в Пловдив не са влезли и за 2 петилетки, а камо ли за 2 години.

Спорни са и другите авторски тези в доклада. Примерно, че инициативата е постигнала почти на 100% стратегическата си цел. Доколкото сме запознати, ЕСК всъщност има две основни цели - от една страна, да отвори очите и душите на хората в съответните градове домакини за европейските ценности и културното наследство на страните от ЕС, а от друга - Европа да научи повече за изкуството на местните творци и традициите.  От тази гледна точка инициативата е с доста спорен ефект. Защото 6 месеца след края на инициатива не личи пловдивчани да са станали по-европейци (включително и брататя роми от „Стопилипово“, където бяха съсредоточени най-много събития на глава от населението в цялата история на ЕСК)/, нито пък Европа научи нещо ново за пловдивската култура.

Така в крайна сметка ни остава едната устойчивост. Само че от дискусията покрай мониторинга, водена основно с чуждици и засукани фрази, не се разбра устойчивост на какво сме постигнали с инициативата. Ако става дума за развитието на града, той и без визионерите на ЕСК е изкарал 8000 години. Устойчива от векове е и пловдивската култура. И единственото, което може да я разклати, са въпросните визионери и участниците в дискусията за мониторинговия доклад. Ако говорим за културния туризъм, там сме доста устойчиви в неумението да презентираме града и да използваме огромните дадености, които имаме, за да привличаме наистина нови и нови гости и приятели на Пловдив.

Това, което се разбра от представянето на мониторинга, е, че участниците в това мероприятие нямат никакво понятие за какво говорят.

А най-устойчивото нещо е глупостта, с която искат да убедят хората, изразяващи съмнения около реалния ефект от инициативата, че са науки и не са дорасли да ги осъзнаят тези работи.

Ясно е, че ги разбират само „визионерите“ и гуруто им Иван Тотев, който пръв, още в 7,15 сутринта, с комсомолски ентусиазъм пусна във фейсбука жизнерадостните данни от мониторинговия доклад. И лъжливите новини за двата милиона туристи и онези 400 млн. лева, които инициативата е донесла в градската икономика.

Пропусна само да се пипне по окото и да ни попита: Глупаци, тук корабче плува ли?     

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Лимбо

Лимбо

06.06.2020 | 16:36

Когато някои са простаци , трудно е да се отчита култура. С културни мероприятия се прикрива простащина . Така бай Тошо правеше с дворец и министерство на културата . Никоя културна държава няма такъв дворец , защото то требе да е предимно в ценностната система , а не в европейски пари и предмети, но не и ценности.

Отговори
2 2
Реалист

Реалист

03.06.2020 | 23:59

И зико и мамин тотю са цапни единия, удари другия.

Отговори
8 2
Пази Боже от коментарите на Руси Чернев

Пази Боже от коментарите на Руси Чернев

03.06.2020 | 07:19

Когато Здравко направи повече от 5 събития на година, когато успее да скалъпи повече от 5 изречения без да мънка. Руси Чернев го е яд, че Тотев е по-добър кмет от Здравко и това е

Отговори
4 10
КОЙ МИ СПА В ГАЩИТЕ

КОЙ МИ СПА В ГАЩИТЕ

06.06.2020 | 19:31

Не си права, майно, статията Е ОТЛИЧНА, шестица. Той не прославя баскетБОЛНИЯ МОЗЪКЛИЯ микроцефал за сметка на маминия клептоКрат инДжинеринга ИМПЕРИАЛист, той просто разобличава че сегашният само поддържа БЮРОКРАТИЧНАТА ИНЕРЦИЯ, мързелашки забарикадиран зад десетина ЗАМ-ове, калабалък РАЙ-ове уж да "гонят задачите" и да го ИЗЛЕЖАВАТ като му дойде времето

Отговори
8 0
за чугуна дето настъпвал мотиката 1000 пъти и...я счупил

за чугуна дето настъпвал мотиката 1000 пъти и...я счупил

02.06.2020 | 12:31

Простия Ганьо това заслужава - толкова е неук и неграмотен, че сентенцията " Кой ми сра в гащите" е измислена специално за него.

Отговори
8 2
КОЙ МИ СПА В ГАЩИТЕ

КОЙ МИ СПА В ГАЩИТЕ

06.06.2020 | 19:24

Неприлично е така, какиното, в ЕСК2019 се изразяваме колтурничко: КОЙ МИ СПА В ГАЩИТЕ

Отговори
3 0
дякон

дякон

01.06.2020 | 14:43

Боже,защо Бойко ни ги натриса такива.С какво сме го заслужили.Ето Бургас си има Митко Николов,Стара Загора , Живко.Да се гордееш с такива кметове,.А тук от зле на по-зле.Тотю,клептоман,тесногръд,отмъстителен, вироглав,грандоман и прост.Другият ,зикито непрочел книга в живота си,липсващ ни те,нечленоразделен иколкото грамаден,два пъти по- страхлив.Най-накрая ще изтървеш тоя град.Засега герб сами не могат да го спечелят с такива кандидати, та обединяваш всички други партии да им помагат,включая и гергов,но и това ще е до време.Всички вече се дискредитираха.Дано Бойко, БОГ ти посочи пътя

Отговори
15 4
Очакван край

Очакван край

01.06.2020 | 14:06

Айде да идва новата партия на цецо ухото.Маминият да я оглавява в града.Да се избиете взаимно и най-после Пловдив се оттърве от герберския болшевизъм.За такъв политически урод ,това си е очакван край.

Отговори
16 1
ИЗМАМИ ПО ГЕРБАДЖИЙСКИ

ИЗМАМИ ПО ГЕРБАДЖИЙСКИ

01.06.2020 | 14:00

НЯКОЙ ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ.НЕЩО Я НЯМА!!!ЗАЩО????

Отговори
22 1
Гешев, удри сърцето на октопода

Гешев, удри сърцето на октопода

01.06.2020 | 13:31

Гешев, не ми обикаляй селата ,за открадната кокошка от някой изгладнял ромНе че това е лошо. Но първо ела в столицата на гралбежите- Пловдив и се заеми с фамилия тотеви и крадливвата група около тях.Ей това е октопод.

Отговори
21 5
Чичо Вичо

Чичо Вичо

01.06.2020 | 13:00

Абе то и прокуратурата щеше да прави проверка ,но ни звук ,ни стон оттам,както ЦВ.Цв. излезе чист като сълза от апартаментгейт......приятелите се подържат наистина.

Отговори
20 4
Атанасов

Атанасов

01.06.2020 | 12:20

А ревизия когаа?

Отговори
32 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?