Следвайте ни

Митрополит Николай се отказа да поучава в Деня на Съединението, отправи молба

Препоръча всеки да прочете какво става с народите, които погазят Божиите закони, в глава "Плач Йеремиев" в домашната Библия

viber icon

Вместо дълги поучения, тази година в Деня на Съединението пловдивският митрополит Николай се обърна към първенците на града и всички вярващи с една молба – да отварят домашната Библия и да почетат сами от писанията на пророк Йеремия. 

Митрополитът призова за това, след като отслужи молебен в катедралния храм „Св. Богородица“. До изненадващото решение достигнал, след като в годините осъзнал, че народът не обича да бъде назидаван.

Затова, като му посочи библейските текстове, владиката го остави сам да разсъди кое е право и криво от случващото се у нас. Пък после е готов да обсъди с всекиго кой какво е разбрал.

Ето пълното обръщение на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай:

Отново честваме Деня на Съединението на България. Предполагам, че отново точно в този ден, както това се случва вече години наред, ще се изричат патетични думи за това как трябва да сме единни и да взимаме пример от нашите предци – в момент, в който обществото ни се раздира от конфликти.

Прегледах словата, които съм произнасял на тази дата в този храм от 12 г. насам. И установих, че всяка година е едно и също.

Всяка година на този ден съм говорил колко е важно съединението, апелирал съм за мир, любов, солидарност.

Но всяка година сред народа ни е имало някакво недоволство, някакво неудовлетворение, някакво напрежение, което тази година вече става видимо.

Всяка година сме говорили за съединение и всяка година сме констатирали, че имаме дефицит на единство.

Защо е така?  Защо се случва това? Защо живеем в най-красивата и най-благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв и мнозина живеят само и единствено с мисълта как да напуснат този земен рай? 

В Свещеното писание, светата Библия, и особено в книгите на Вехтия завет, има много глави, в които много точно се описва какво се случва с царства и народи, когато спрат да зачитат Божиите закони, в които алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората.

Мислех да ви прочета някои избрани пасажи. Но ще излезе като нравоучение. А с годините установявам, че нашият народ не обича да бъде поучаван.

Той иска сам, със собствен разум и чрез собствения си опит да стигне до определени заключения.

 Затова ще ви замоля за следното. Предполагам, всеки от вас у дома си има Библия. Като се приберете, отгърнете я и прочетете коя да е произволна глава от Книга на пророк Йеремия. И прочетете също така последната, петата глава от книга Плач Йеремиев.

Ако желаете, може някой път по-нататък да се съберем и да обсъдим кой какво е разбрал от прочетеното, как то се отнася към състоянието, в което се намира нашето общество, и дали сме съгласни с предлаганите от Свещеното писание решения или мислим, че написаното не се отнася до нас.

Прочетете тези текстове, моля ви! Защото повече от това, което е написано там, аз не мога да изразя и не мога да кажа.

Ще завърша с думите на Свети Апостол Павел към коринтяните: „Моля ви, братя, в името на Господа нашего и Иисуса Христа,

да говорите всички едно и също и да няма помежду ви разцепление, а да бъдете съединени в един дух и една мисъл!“

Моля и аз Господа наш – Иисус Христос да ни придаде един дух и една мисъл, които да ни обединят като народ и като общност.

Обръщам се към всички свещенослужителни от епархията: Братя, нека се молим от все сърце Бог да запази страната ни, народа ни и в идващите дни, колкото и да сме немощни и грешни.

Дано молитвата ни се окаже достатъчна!

Честито ви Съединение! Нека Бог закриля всички вас! Бог да пази България!

Днес празнуваме и празника на богоспасяемия ни град Пловдив. Отново ще припомня думите на Св. цар Давид: „Ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата му“.

Молим Бог да бди над нашия град, да ни дарява с благодат и сили, да пребъде Пловдив вовек и веков, да живеем в мир, благоденствие, духовно и телесно здраве и душевно спасение. 

Честит и благословен празник! На многая и благая лета! Амин!

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Филибелия

Филибелия

13.09.2020 | 20:06

Какъв митрополит е този КОМУНИСТИЧЕСКИ поп?

Отговори
1 0
мъжка любов

мъжка любов

07.09.2020 | 12:16

Попчето е прекарало празника с приятелят си.

Отговори
2 2
Valentin Topuzliev

Valentin Topuzliev

06.09.2020 | 12:35

Tova e mnogo hubavo poslanie/na dqdo Nikolai/ za praznika, ako moje da se prevurne v GRAJDANSKA FOROM, na koito da se diskutirat VSICHKI PROBLEMI v Bulgaria!!!!! Moje naistina da imame :Novo SUEDINENIE......

Отговори
2 1
Дядо Поп

Дядо Поп

06.09.2020 | 12:26

Отказа ли се чадо мое. Шубето от народната любов ли те води? Така не се става глава на БПЦ. Хората виждат какъв подлизурко на Боко си.

Отговори
8 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?