Следвайте ни

Метастазите на зелената политика в Пловдив

viber icon

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

Екоинспекцията в Пловдив очаква нов шеф. Поне така личи от съобщенията в медиите и шепота в коридорите на РИОСВ. 

 

За вероятното отстраняване на доц. Стефан Шилев, както и за причините за

т​акива действия, от МОСВ официално съобщение няма. Но ние сме свикнали да не ни казват истината.

Докато тя не ни убие. Защото премълчаните истини, когато става дума за екологията, чистотата на въздуха и водата, буквално ни разболява. Понякога фатално. 

Няколко държавни институции имат отношение към екологичните проблеми в областта. Освен РИОСВ това са ВиК Пловдив, Басейнова дирекция и РЗИ.

Най-близо до хората са специалистите от ВиК. Те са тези, които доставят водата, за чиято чистота другите 3 институции се грижат. Напоследък различни специалисти опитват да ни убеждават, че водата, която пием, е от подземен хоризонт, който е на такава дълбочина, че няма нищо общо с водата в река Марица. В същото време други специалисти спряха две помпени станции за питейна вода веднага след като измря рибата в реката.

Явно едните инженери са учили по едни учебници, а другите - по истинските

Никой не може да ме убеди, че речното корито на река Марица, което е почти 200 метра широко, е изолирано от подпочвените води в басейна на реката.

Пък има и друг проблем, това са притоците. Съвсем скоро медиите ни показаха река Тополница, която течеше веднъж синя, веднъж жълта. Контролните органи измериха половината менделеева таблица в реката с десетократни превишения на нормите. Само че река Тополница се влива в река Марица и тези тежки и леки метали си плават по течението на реката сигурно до Бяло море. Или се утаяват към ниските нива на водосбора.

Поне това сме научили от химията, че нищо в природата не се губи. След това разбрахме, че в индустриалната зона на Пазарджик има една река Пишманка (хубаво име), която веднъж е замърсена от отровни пестициди, втори път - от индустриални масла. И тя също се влива в Марица. 

Институциите обаче в един глас ни успокоиха да пием спокойно вода от чешмите, защото е чиста като сълза. 

Те отдавна мълчат и по друг сериозен проблем. В землището на село Цалапица се намира най-голямото сметище на България.

На метри от Марица са струпани над 3 милиона тона битови отпадъци,

които гният в котлованите. Вярно е, че сметището е изградено по нормите за такива обекти, но там циркулират хиляди тонове отпадъчни води, които отново съдържат цялата менделеева таблица. Кой може да гарантира, че предпазните екрани на 12-те котлована са в добро състояние и през тях не се просмукват отпадъчни води в Марица.

В поречието на река Чая години наред ВиК трупаше утайки от Пречиствателна станция. Сега разбираме, че други фирми са трупали и международни отпадъци, които също не са безобидни. Така можем да продължим и по Въча, Първенецка, Стряма и къде ли още не. Навсякъде боклук, който бавно ни убива.   

Ето затова ролята на държавните институции е толкова важна.

В Перник всички са знаели, че водата в язовира свършва, но мълчали, защото имало избори и не трябвало да се тревожи електоратът.

В Пловдив явно постоянно сме в предизобрна ситуация, защото

чиновниците постоянно ни спестяват неудобните истини. 

Например какви са резултатите от замерванията на РЗИ на питейната вода под тепетата. Опитайте се да получите един точен протокол от такива замервания и ще разберете, че това е строго секретна информация.

Същото е и с въздуха. Автоматичната измервателна станция, която работеше дълги години до Тунела, беше изместена чак в "Тракия". От това въздухът в Пловдив веднага стана по-чист, поне според данните на РИОСВ.   

Спестяването на истината от години се е превърнало в държавна политика у нас и смяната на един чиновник с друг няма да подобри качеството на въздуха или водата. 

За да има промяна, трябва да се смени начинът на функциониране на държавата, а калинките да спрат да кацат по важните постове. А тези, които кадруват, да заложат на хората с експертиза, а не на безработните съпартийци и роднини. 

Защото няма партийни интереси, които да са над здравето на децата ни, което в Пловдив отдавна е заплашено от метастазите на местната зелена политика.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ТОЯ ИНЖИНЕР

07.02.2020 | 20:12

ОТ ИЗВЕСТНО (ДЪЛГО) ВРЕМЕ ЗАБЕЛЯЗВАМ СТАНОВИЩА ОТ ТОЗИ ИНЖ. КОНСТАНТИНОВ, КОИТО СЪВПАДАТ С МОИТЕ ИНТЕРЕСИ И УБЕЖДЕНИЯ НА ПРОСТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ. БРАВОС! ЕВАЛЛА! Хвала!

Отговори
7 1

ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ТОЯ ИНЖИНЕР

07.02.2020 | 20:19

АпелирВам инжа да са произнесе по (техническия, но и социалния) въпрос за КОПАНЕ НА ДЪЛБОК КАТО ЗА ТРАФИК ПОДЛЕЗ ПОД ЦЕНТРАЛНА ГАРА В ЧОРБАТА. Дали пък с премостване с ажурни стоманени структури (както китайците прекосиха пол'вин Африка НАД ЖИРАФИТЕ) няма да запази такава Централна Градска Зона БЕЗ ОПУСТОШАВАНЕ, рампи, дупки, страхотии и пикалници =да не може прост пенсиониран пешеходец да премина от точка А до Б? Тебе питам, разни други сме ги чували!

Отговори
3 0

критици

07.02.2020 | 20:06

Имам чу'ството че таа статия е критично насочена ПРОТИВ ВЛАСТТА, против Народната! Избраниците! Народните! И двайсетината кметове, зад които се е барикадирал ЗИКОто, че да му излежават некомпетенциите.

Отговори
4 2

Истина

07.02.2020 | 19:50

Ха,ей тази цялата статия чувстващите се за ощетени,неоценени от ръководни постове може да си я прочетат.Не че ще се трогнат,и си я знаят истината,ама нали тъй си мислят,че това може да продължи вечно.Безнаказани и самовлюбени лизачи за пост.Няма нужда за обяснения повече,и на децата им е ясно.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?