Следвайте ни

Купи ли си Здравко Димитров на баир лозе, като реши да става кмет след Иван Тотев

viber icon

АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ПЛОВДИВ

 

В края на първата година от мандата си градоначалникът ще трябва да се превърне във вестоносец за лоши новини - по-високи данъци за 2021-ва, съкращения в администрацията, по-скъп билет в градския транспорт и признанието, че без нов общински заем подобрение в инфраструктурата и трафика скоро няма да има        

 

Краят на първата година на управлението на новия кметски екип в Пловдив вече се вижда. За лош късмет половината от първите месеци от мандата на Здравко Димитров съвпаднаха с голямата криза, породена от пандемията Ковид-19 и последвалата я икономическа криза. В същото време екипът наследи и десетки проблеми от предишния кмет, които ще трябва да се решават, независимо че условията сега са по-трудни отпреди 4-5 години.

Сега обаче пред администрацията има нови предизвикателства, за които все още не сме чули решения.  

Първият проблем са намаляващите собствени приходи

Предишният кмет не направи много по въпроса и в неговия мандат те достигнаха ниво около 135 млн. лв., което е крайно ниско за община като Пловдив. Новият кмет заложи амбициозната програма, с която собствените приходи да се увеличат до 164 млн. лв., което вече коригира на 159 млн. лв. Резултатите от първите седем месеца обаче показват, че ще е проблем дори задържането на нивото от 135 млн. лв. Видно е, че с такива приходи не могат да се покрият местните разходи, а за капиталова програма изобщо не може да се мисли. Възможностите за увеличаване на приходите при сегашната нормативна база и предизборната политическа конюнктура са ограничени. Така рано или късно ще се наложат неприятни за управляващите решения за увеличаване на данъчните оценки и местните данъци. Положението е такова, че няма никакви резерви за маневриране и лошите вести са предстоящи.

Вторият проблем е свързан с

увеличението на текущите разходи.

Ръстът на разходите за заплати и осигуровки през първите седем месеца е 117%. Общо разходите за персонала ще надхвърлят 200 млн. лв. през тази година, а за следващата още няма данни. По-голямата част от тези разходи се поемат от държавните трансфери за държавно делегираните дейности, но има и местни разходи. Всяко вдигане на минималната заплата действа като менгеме на общинските финанси. Увеличават се и разходите за издръжка и субсидии. Всички тези дейности се осигуряват от собствени приходи, а те не стигат дори за елементарните нужди на администрацията. Налагат се трудни решения за преструктуриране на общинските бюджетни структури. Ще се освобождават хора, а това винаги е съпроводено с лични трагедии.

Третият проблем е

кризата в масовия обществен транспорт.

Транспортният проект ще приключи окончателно с продължителни дела с фирмата изпълнител. По-големият проблем е свързан с начина на финансиране на транспорта. Сегашният модел вече ражда безумия ​- субсидиите и компенсациите са много повече от приходите от билети и карти. Още малко и ще стигнем до изцяло финансиран от общината частен градски транспорт. Другите големи общини използват друг модел - по-високи цени на единичните билети и по-ниски цени на месечните и годишните карти. Примери за това има както в София, така и във Варна и Бургас. Повишаването на цената на билета е ново неприятно решение, но кметът няма друг изход, ако не иска да повтори модела на предишния градоначалник Иван Тотев, като изпрати автобусния транспорт при тролейбусния.

Четвъртият проблем е

автомобилният трафик.

По нормативи първостепенната улична мрежа( ПУМ) трябва да бъде над 250 км, а реално ние имаме 150 км. Спешно трябва да се изграждат нови булеварди, да се разширяват съществуващите, да се строят нови мостове, кръстовища на две нива и нови подлези и надлези. В анализа на новия ОУП ясно са дадени параметрите на катастрофата, в която се намира градът. От общинския бюджет това не може да се финансира. Остават европейските програми и инвестиционните кредити. За тях обаче се искат готови технически проекти, а това вече е задължение на кметския екип. Пловдив вече е градът с най-тежък автомобилен трафик, много по-лош дори от софийския. И тук ще трябва да дойде признанието на кметския екип, че резерви няма и без нов заем подобрение на инфраструктурата и трафика скоро няма да има.     

Не може да се подмине и

тежкото наследство, оставено от предишния кмет.

Изброяването може да надмине над 20 проблема, но нека споменем за зоопарка, инсениратора, сметището на Цалапица, ремонта на Кукленско шосе, разширението на бул. "В. Априлов", втория Гребен канал, второто платно на Коматевско шосе, второто платно на бул. "Ал. Стамболийски", ремонта на Рогошко шосе, Бетонния мост, Форумите - Север, Изток и Юг, Градската градина (Дондуковата), подлезите и т.н. Всеки от тези забатачени обекти изисква трудни решения и много експертен потенциал. Преди да се стигне до финансите, трябва да се решат много специфични проблеми, които са натрупани през годините и сега няма ход назад.

Новият екип от 9 зам.-кметове трябва да докаже смисъла на своето съществуване. В подготовката на бюджета за 2021 година трябва да видим решения на всички тези проблеми.  Иска се много работа и много трудни решения, а мощната подкрепа на ПР специалистите може само да помогне, но не може да реши проблемите. Чака ни непредсказуема есен, натоварена с много очаквания, надежди и най-вероятно - с големи разочарования.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (32)

От вчера. Не плагиатствай!

От вчера. Не плагиатствай!

24.08.2020 | 21:45

Кон Стантинов 24.08.2020 | 07:39 Колапсът ще е в ноември. Дано останат пари за заплати на общинските служители!

Отговори
4 1
D dobrev

D dobrev

11.09.2020 | 13:06

Лесно се критикува нали си от татево време сеге злорадстваш

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

24.08.2020 | 21:15

Дали щеше да е Зико или друг някой(-я), нали някой трябва да поеме щафетата с всичките плюсове и минуси, гусин Константинов

Отговори
3 8
Да живее измамата.Нали зике?!

Да живее измамата.Нали зике?!

24.08.2020 | 16:53

Ревизия на маминия кога? Или зике това ти беше само предизборна хватка да подлъжеш хората.

Отговори
17 4
Дедевич

Дедевич

25.08.2020 | 10:16

Маминия ,Мента и Спартака май купиха Зико.И той нито прави ревизия нито говори за това. А и мина вече година почти така че забравете за ревизия. Борисов и той нищо не прави по въпроса.

Отговори
9 1
адвокат

адвокат

24.08.2020 | 16:20

За Гешев не знам, ама новият апелативен прокурор хич не е фен на Тотев. Досега имаше опънат дебел чадър над него, нищо че три метра папки до тавана има събрани за делата му в прокуратурата. Две проверки му направих и влезе в специализирания съд. Но покриха всичко. Навремето Славчо почти 200 ревизии имаше и търсеха под вола теле да намерят, ама нямаше какво, той не крадеше. А Маминото зулеше и насън. Но ситуацията се променя и със сигурност на Тотев ще му се наложи да отговаря за зулумите. От него ще стане изключително красив назидателен случай за пример на всички. Скоро ще е възмездието.

Отговори
22 8
За кокошка няма прошка......

За кокошка няма прошка......

24.08.2020 | 17:34

Дай боже ама надали! Този нагъл и брутално крадлив човек който се гавреше и с бизнеса който не му плсща и с хората от администрацията за золумите му трябваше от давна да е осъден, да му е конфискувано цялото имущество построено с откраднатите от пловдивчани стотици милиони!

Отговори
16 6
Наблюдател

Наблюдател

24.08.2020 | 16:11

Голяма мъка им е Славчо на герберугите. И няма как да е иначе. Единствено него не успяха да премачкат през последните 10 години. Стои им като трън в задника и не могат да се справят с него. То не бяха предизборни съюзи и клики, с кого ли не се прегърнаха в Пловдив - с ДПС, с Титюци и Бидони, с мутрите на Търев, с Данка Измамка, а на Гергов наляха стотици милиони, за да им предава три пъти града. Сами срещу Славчо не могат да се изправят и си го знаят. Затова посред нощите се подправят протоколи, чували с бюлетини плуват по Марица и се въртят компютрите на Избирателната комисия. Но пловдивчани всеки път изправят срещу тях именно Славчо. Въпреки измамите, въпреки циганските орди, хората пращат на балотажа не някой друг, а Славчо. Защото помнят какъв кмет беше и знаят, че това е единственият почтен, честен и човечен пловдивски политик. Доказал го е по всякакъв начин. И затова хората го обичат и подкрепят. А герберите не могат да се примирят точно с това, те нямат такъв човек в партията си. При тях само тюфлеци и крадливи мутрафони, на всичкото отгоре и със съмнителен умствен капацитет. Как няма да ги е яд на Славчо и как няма да изливат всичката си помия по него?!? Той е единствената им пречка към всевластието в Пловдив. Успяха да прегазят всички останали, но него не успяха. Защото той е наистина мажоритарен кандидат, кметът на народа, от там идва силата му. И ако не е намесата лично на Бойко от София, гербавите отдавна щяха да са изтървали Пловдив. Затова им пречи Славчо и нямат спокойствие, сън не ги хваща. А пък за направеното от него като кмет - една стотна от това да направят герберските кметове, браво да им кажем. За момента обаче не успяват. Два мандата пропиляха, както се вижда и третият отива зян, трудна работа.

Отговори
23 10
Гешев нали компромиси нямаше да има????

Гешев нали компромиси нямаше да има????

24.08.2020 | 16:03

Гешев кьде си???? Маминият те чака за арест.

Отговори
20 4
Макак

Макак

24.08.2020 | 15:50

Тия на снимката всички са за затвора, начело с Тотев, майка му и брат му, който строи Каменица, като преди това даже селски кенеф не е построил.

Отговори
24 3
Съвсем реален коментар

Съвсем реален коментар

24.08.2020 | 15:24

Ех, драги ми другари, герберастки троляци! Пак имате среднощен тремор и сънувате кошмари от Славчо! Стига, ве, майна, човекът от десет години вече не е кмет, вие все с него се занимавате. Оставете го на мира най-после. А пък какво и как е направил като кмет, първо се вижда навсякъде из града и второ, прочетете в интернет отчета за мандата му. А пък за тези от вас, които не си пият гинкобилобата, накратко ще повторя. Славчо остави на Тотев спечелени глобални проекти за над 200 милиона лева - Транспортен проект, Воден проект, Нов Онкодиспансер, 4 чисто нови големи градски паркове, има и още, но стига толкова. Освен това, градът нямаше нито един лев заеми, а в касата на общината Славчо остави 30 милиона жива пара. Тотев осра тежко транспортния проект и стопира водния, сега Зико е на път да осере и него. Задлъжнялостта на Пловдив в момента надхвърля 100 милиона лева. Ето това е завещанието на Тотев. Той работеше за себе си - нова къща на Бгомил, нова вила в Белащица, огромен хотел Империал, до него четириетажен чисто нов бизнесцентър и разбира се перлата в короната - цял нов жилищен квартал в Каменица. Не е известно някъде по света друг кмет да е постигнал такова лично обогатяване по време на кметуването си. Няма аналог. В същото време всичките му ремонти и обществени поръчки са на огромни цени и най-ниско качество. За да може разликата в цените да отива за личната му империя. Осем години той и леля му Менда подложиха града на тотално оглозгване. Славчо не беше като тях, той работеше почтено за града. Затова остави след себе си нови булеварди - Източен, България, Попеба, Марица - Юг, нов мост на Герджика и всички останали тотално ремонтирани, нов Археологически музей, 6 нови детски градини и 2 ясли, без да броим ремонтираните, единственият засега в България Екозавод за отпадъци - София още се мотае и нямат такъв. И най-важното - Славчо построи всичките тези неща без заеми и без грам помощ от държавата, защото Дянков и Менда бяха решили да удушат финансово Пловдив. Но Славчо беше умен управленец и с помощта на ниските данъци и активната социална политика на общината, успяваше да събере на 92 процента данъците. Тотев така и не оповести каква е неговата събираемост за осем години, въпреки, че е длъжен. После стана ясно, че несъбраните данъци са над 16 милиона. Какво да сравнявам и какво да обяснявам повече. Славчо за четири години направи Пловдив най-социалния град в България, с най-ниските данъци. Официално признато от всички синдикати. Тотев погреба всички тези придобивки на пловдивчани, за да може да изкраде парите. Това е неговата заслуга. Така че, каквото Славчо е направил, е ясно!

Отговори
26 6
Възмутена

Възмутена

24.08.2020 | 15:17

Айде пак Славчо им виновен.Не може да се сравнява човек. Прочел три вагона книги с тези двамата тъ ..пи алчници дето само келепира личния ги интересува и една книга през живота си. Непрочели.И на тотев и на здравко им липсва умственият капацитет да управляват град ,като Пловдив.

Отговори
18 5
Много нереален коментар

Много нереален коментар

24.08.2020 | 14:22

Славчо що не напъна да направи тия проекти, те са от времето на Чомаков, така сега на Здравко щеше да му е по- лесно нищоправенето. Защото той нищо не прави. Сашо Константинов като зам кмет каква я свърши - никаква, то бива слагачество, ама пак толкова, не бива

Отговори
8 20
Мъка, мъка, мъка

Мъка, мъка, мъка

24.08.2020 | 14:58

Ми то на кривата ракета все космоса и пречи! Единия в София все се оправдава с лошите комунисти на другия тук в Пловдив все някой друг му е виновен! Бачкайте повече а не се оправдавайте! Като не можете и това управление на е лъжица за вашите усти, давате оставка и мъката, която ви е споходила ще свърши! Все едно снимката вече е окачена в тържественната зала и станахте част от историята!

Отговори
19 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?