Следвайте ни

Короната за Радев, вируса - за народа

viber icon

Представа нямам защо човекът, който убедително населява сградата на президентството, прие изолацията като лична обида. И то след като сам се изолира още на връх Шипка, жестоко подведен от лидерските си инстинкти, от съветниците си и лично от своя пръв партиен и наддържавен ръководител другарката Нинова. След като мълча като Сталин две седмици след вероломното нападение на коронавируса. И остави уважаваната президентша да прави среднощни фейсбук анализи за фронтовата линия. А после предприе ходове, поразени от естрадния въпрос „дали аз закъснях, или времето бързаше“. Оказа се трето - 

други генерали иззеха лидерската му позиция, която и по дълг, и по конституция му се полага 

и възлага в страшни времена. Това панически го отведе до Хамлетовия въпрос, който явно е бил префасониран в пренапрегнатото президентско съзнание като „Ще ме бъде ли, или не?“. Така де - и след най-големите кризи пак се задават избори.

И така логично стигна до последния си брилянтен ход - да наложи вето на закона за извънредното положение. Мотивите - почти правилни. А някои от тях и обагрени в правда до червено, нали преди това минаха през червените. Ама и те са правилни. Но и при толкова правда да забавиш един закон във време, която всяка минута е безценна, означава само едно - че си загрижен за собственото си обезценяване. Сега остава да свика и Консултативния съвет за национална сигурност с единствена точка  - как да преодолеем извънредното положение, в което изпадна президентът. Защото за другото извънредно положение съветът трябваше да бъде свикан още преди две седмици, ако се налагаше - и на Шипка. Свиквал го е и за къде по-маловажни проблеми. И там можеше да се реши всичко, което вече е решено. И Радев да си влезе в ролята.

Вместо това 

надпартийният мъж влезе в партиен лабиринт, от който едва ли ще излезе повече.

Преди време бях писал, че е добре Радев да прочете „Генералът в своя лабиринт“ от Маркес. Е, не я прочете. Явно си е оставил за пенсия, когато ще има повече свободно време.

Иначе е прав, законът за извънредното положение крие много капани - като започнем от свободата на словото и свършим със словото на свободата. Крие и рискове някой да забрави да демонтира тези капани, след като извънредните събития отминат. Знайно е от историята, че армията успешно е въдворявала ред в държавата при времена на хаос, но после често е забравяла да си се прибере в казармите. Това - в преносен смисъл.

А в непреносен - и сега е опасно някой полицай да ти каже къде да ходиш. Ала още по-опасно е бай шофьор от колата да ти каже да ходиш на майната си, щом го предупредиш, че върши тъпоумия.  

И тъй като няма никакво време, тези рискове трябва да се поемат. И старите демокрации на Запад го разбраха. Само че късно.

Също като президента, който сега панически иска да си запази короната. Ама няма как да стане така: короната за Румен Радев, а вируса - за народа.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (53)

Бай Йордан

28.03.2020 | 08:59

До Красимир Димовски . Г-не не напразно Ви титуловах докторе защото нито един медик до момента не се е произнесъл от къде дойде короната в България . Вие сте единствения кадърен медик. Колкото до политически дивиденти аз съм на 70 и няма за коге помислете за себе си и подобните вам.

Отговори
0 0

Бай Йордан

28.03.2020 | 08:38

Никога не съм одобрявал крайните позиции било то леви или десни , Мразя нацизма и комунизма. Вземам повод от едно от поледните изказвания на Г-н Президента "гладът ще победи страхът". Г-н Президент това е грозно а и не знам какво правим след това......Като държавен глава Вие само критикувате но не посочвате решение , а критика без посочено решение е празна дрънканица.,затова казвам:Вие не сте моят Президент и СВАЛЯМ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ ВАС . Бъдете жив и здрав.

Отговори
0 0

До Красимир Димовски

27.03.2020 | 21:39

Многоуважаеми г-не, вие сте или политически слепец, или предубеден трол! Реалната изпълнителна власт в чии ръце се намира? Еднолично се дават разпореждания и се харчат държавни пари. Много се дразнят някой да не ги критикува и разобличава! Примери много! Защо например държавното тото ще дава над 1 милион на частен футболен клуб Левски, без да е одържавен? Само за заплати, които са милиони на месец, защото заплатите на левскарите са баснословни. Нека първо държавата да придобие Левски, да регулира заплатите, за да има пари да си плащат застраховки и данъците! Защо епидемията се принесе в България от Австрия, Италия, Испания и Франция, а не от Китай? Кой сега помага на Италия? Помагат Русия, Китай, Куба! Къде са сегашните ни общи приятели, къде е евроатлантическата им солидарност? Защо не пишете за това, а се заяждате с истинския достоен президент, за да добиете червени точки единствено и само пред известния му политически противник?

Отговори
1 2

Бай Йордан

28.03.2020 | 08:44

Г-н Докторе ако наистина сте доктор. Вие ползвате чуждици като "трол 4 но нека Ви кажа : по добре трол отколкото "джендър 4 като вас.

Отговори
0 0

Зелен чорап

26.03.2020 | 22:52

Радко върви си заедно с короната Тя е подарък

Отговори
9 7

Стоян

25.03.2020 | 18:45

Г....ЛИЗЕЦ

Отговори
15 10

Смилен

25.03.2020 | 16:55

До Абе . Благодаря, за хубавите сравнения и препоръки! Това сте вие! Бог да пази България от лошите!!!!!!

Отговори
17 2

До "до добре казано"

25.03.2020 | 16:52

Браво много си"умен", разходи се на чист въздух

Отговори
11 5

До "до добре казано"

25.03.2020 | 16:50

Хубавец си ти погледни се в огледалото колко си злобен!

Отговори
11 3

До "до добре казано"

25.03.2020 | 16:47

Защо не пиеш "Астика" но без изпускане на газове пред тв

Отговори
8 6

Щон

25.03.2020 | 10:29

Руска.подметка.е.Радоф

Отговори
35 23

Шони

25.03.2020 | 16:59

Ти и обувки нямаш затова си настинал прибери се и се сложи краката в топла вода

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?