Следвайте ни

Кой си играе с огъня, като праща пожарната за зелен хайвер

viber icon

Няколко екипа огнеборци и полицаи загубиха три часа от ценното си време, за да търсят несъществуващ труп в река Марица в понеделник вечерта. Късмет е, че по същото време в Пловдив не се случи някоя истинска беля, в която бедстващи хора биха имали наистина нужда от животоспасяващата помощ на полицаите и пожарникарите. 

Гражданин без работа или човек със сачми в главата изпрати униформените за зелен хайвер и прати водолазите в студените води на реката, за да си начеше крастата? Това ще се разбере, ако разследващите установят автора на фалшивия сигнал. Проблемът е, че обажданията на тел. 112 "за разсейване на скуката" са обичайна практика у нас. И е време Темида да се заеме по-сериозно с това деяние, което граничи с телефонния тероризъм.    

За първите 5 месеца на годината служителите на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са се отзовали на 2167 сигнала. В резултат на възникналите инциденти са загинали 6 души, 20 са били ранени, а 37 - спасени.

В същото време фалшивите сигнали от 1 януари до 31 май са 114.  

„Лъжливи и злоумишлени сигнали са две различни неща. Лъжлив сигнал е, когато човек, като съвестен гражданин, бърза да реагира и съобщава за нещо, което си е помислил, че е видял. Или пък е видял нещо, което му се е сторило притеснително, но истината се окаже по-различна. Злоумишленият сигнал е, когато някой умишлено се обажда с подвеждаща информация. Това е наказуемо и се преследва от закона“, обясниха за "Марица" от пожарната служба под тепетата.

Специалистите призоват хората да не си играят с огъня, защото това може да е фатално за някой, който наистина е в нужда. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?