Следвайте ни

Кой ще настине от партийното проветряване

viber icon

Проветряването е важно за хигиената и здравето на всеки жив организъм. Отнася се и за партийните централи, ако не искат да бъдат разядени от мухъл и всякакви вредни гъби. 

В следващите месеци предстои сериозно чистене в редиците на патриотите и БСП, които са сред най-големите губещи на изборите на 4 април. 

Макар да се държат като победители, в ГЕРБ също се готвят за проветряване. Лидерът Бойко Борисов го обеща още миналия юни. Пандемията обаче се превърна в доминанта за премиера в последните месеци и битката с вредителите позакъсня. 

Кой може да настине от проветряването на 11 май, за когато е насрочен Национален съвет на ГЕРБ?

Показва го още дневният ред на форума, който предвижда

 избор на зам.-председателите и членове на Изпълнителната комисия на партията.

В момента заместници на Борисов в партията са кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. Точно двамата обаче са сред хората, които попадат в плановете на Борисов за смяна по висшите етажи на ГЕРБ, твърди “24 часа”. Лидерът на партията бил разочарован от слабите резултати в големите градове, които досега е фаворизирал, включително и при насочването на еврофондове за развитието им. В София ГЕРБ загуби изборите в два от трите столични района, в Бургас е първа политическа сила, но се е сринал с повече от 10% спрямо резултата си от 2017 г.

Още в първите дни след изборите Борисов е имал разговори с част от хората, които според него не са били достатъчно активни по време на кампанията за парламентарните избори и носели вина за слабото представяне. 

Йорданка Фандъкова най-вероятно ще излезе от партийното ръководство, за да се посвети само на управлението на София. Специално за столицата Борисов бил недоволен, че кметът и общинските съветници от ГЕРБ не са били активни в предизборната кампания.

Лидерът не е решил дали да смени Димитър Николов като заместник-председател на ГЕРБ. В подобна ситуация е и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който рискува да напусне Изпълнителната комисия, защото в неговия МИР управляващата партия със своите 22% бе на косъм да загуби изборите от “Има такъв народ” на Слави Трифонов.

Засега

не е ясна съдбата на новоизлюпения депутат и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев.

Той трябва да обяснява защо ГЕРБ успя да се пребори едва за три мандата под тепетата на последния вот, което никога не се  е случвало досега. Като градски лидер на партията именно Тотев отговаряше за представянето на изборите. 

Пловдив е напът да загуби и единствения си представител в Изпълнителната комисия на ГЕРБ Менда Стоянова, която се очаква със сигурност да сдаде поста. Тя бе председател на комисията по бюджет и финанси в 41-вия, 43-ия и 44-ия парламент. Като в края на 41-вото народно събрание за кратко бе и зам.-председател на парламента. Стоянова изненадващо не бе включена в кандидатските листи на ГЕРБ за изборите през 2021 г.

Ситуацията с ГЕРБ в Пловдив е особено драматична, след като в ролята на фаворит на Борисов се оказа досегашният областен управител Дани Каназирева. Тя беше отстранена от партията по времето на Цветанов, но сега оглави листата на ГЕРБ и СДС за Пловдивска област. Именно тя беше рамо до рамо до премиера по време на посещението му под тепетата в неделя. В същото време в пловдивската организация отдавна цъка бомба със закъснител. Заложи я именно премиерът, като през 2019 г. издигна за кмет на града Здравко Димитров, а партийните дела остави в ръцете на бившия градоначалник Иван Тотев. Сега за благоволението на Борисов има трибой, от което обаче никой не печели. Това се видя на изборите на 4 април, когато ГЕРБ удари историческо дъно в Пловдив, макар водач на листата да бе самият Борисов. 

 Ситуацията под тепетата започва да прилича на драмата в Русе,

където също има раздори на местно ниво. Бившият кмет Пламен Стоилов беше отлъчен от ГЕРБ заедно с голяма група съмишленици. Това обаче трайно смъкна резултата на партията, която на последните избори беше победена от "Има такъв народ". Заради провала се очаква да бъде изваден от Изпълнителната комисия на ГЕРБ русенският депутат Пламен Нунев, който ще сдаде и поста на областен координатор на партията.

В пенсия като член на партийното ръководство Борисов планирал да изпрати един от най-дългогодишните кадри на ГЕРБ Красимир Велчев, който в миналия парламент бе зам.-шеф на парламентарната група на партията. Той също изненадващо не попадна в листите на ГЕРБ за парламентарните избори.

Засега почти сигурно в Изпълнителната комисия на партията Борисов планира да остави Томислав Дончев и Даниела Дариткова. По-скоро сред оставащите в партийното ръководство пък били координаторът за Силистра Тодор Тодоров и бившата председателка на 44-ото народно събрание Цвета Караянчева.

Все още Борисов не бил посочил своите фаворити за издигане в партийната кариера, за да бъдат попълнени имената на зам.-председателите и членовете на Изпълнителната комисия. Като тепърва щял да оглежда хора, които според него ще помогнат за засилване на ролята на колективното ръководство на партията.

Слухове в ГЕРБ обаче посочват като кандидати за партийна кариера шефът на тв “Европа” и на Института за дясна политика Георги Харизанов и социалният министър Деница Сачева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

ЕТО КОЙ...

ЕТО КОЙ...

20.04.2021 | 11:07

ДАНИ КАНАЗИРЕВА ИСТИНА ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ Е СТОПЛИЛА.... ТОВА Й Е ПОДАРЪКА ОТ НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА... ПОСЛЕ ЦВЕТКА СКАЧА КАТО ЛУДОТО ЛЕНЧЕ...МИСЛИ СЕ ЗА ФАКТОР А ТЯ КОФА... И ПЪРВОТО МЯСТО НА БОЦКО.............ДО ДУВАРА БЕЗ УШАНКА ....НА СНЕГА...

Отговори
2 2
БОЛЕН МИ ЛЕЖИ...

БОЛЕН МИ ЛЕЖИ...

20.04.2021 | 11:00

МАЙ НАСТИНА НАЙ-СИЛНО БОЙКО !!! И ТО ВЕЧЕРТА НА 4.4.21Г ТАМ ДО ДУВАРА НА СНЕГА...КАТО ПЕС.... ВСЯКО ОТВАРЯНЕ НА УСТАТА ГО ПРИБЛИЖИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО.....И ВИДЯХТЕ ПО КЪСНО ГО УДАРИ В МЕНИСКУСА... ЩОТО НАРОДА Е КАЗАЛ ВОЛА РИЕ НА ГЪРБА МУ ПАДА......

Отговори
1 2
Ssss

Ssss

14.04.2021 | 10:01

Ако 4 г. съвестно работиш и по малко но ВСЕКИ ден носиш полза на избирателите си, накрая и да те няма в изборните листи, пак хората ще те издигнат. А те се надяват ,че с месец плямпане по изборна кампания ще замажат 4 г. работа само за личното си благо. Е, става ,ама ...само до определено време!

Отговори
11 2
Хайде !

Хайде !

13.04.2021 | 17:09

Закон...в общината пожизнено само 1 мандат....в парламента също....

Отговори
13 2
Хайде !

Хайде !

13.04.2021 | 17:08

Предлагам общинските служители да са хора от Бюрото по труда!!!!!!!!! Кмета да се избира пряко от гражданите.

Отговори
13 0
Вън

Вън

13.04.2021 | 15:42

Има едно недоразумение във ВиК наречено Ани Лафчиева, което макар че е с ранг на заместник директор не знае що е водомер или цол, но вече десетина години смуче кръвта на невинни служители и дерибейства. Това най-много отблъсква хората.

Отговори
22 1
Спас

Спас

13.04.2021 | 14:52

Тотев ,Спартак Николов ,Ташковите Наско и Радослава ,Менда Стоянава ,Лафчиева ,Златко Велев ,Ончо и Жена му общински съветник Вяра Токова,техните сподвижници и всички секретарки станали общински съветници в това число Дедев председателя на групата ГЕРБ Данчо ......носят отговорност за резултата на изборите получен от ГЕРБ Пловдив. Резултата е такъв защото Бойко трябваше да ги проветри всички тези отдавна ,трябваше още преди местните избори да се прости с горепосочените и имаше шанс сега резултата да е друг. Предполагам че в цялата страна Бойко е допуснал местни дерибей да управляват и да кадруват подобно на нашите Пловдивски и за това цялостния резултат е такъв в България. Бойко действаи проветрявай все още имаш шанс ,все още има хора които ти вярват. Ти си на ход. п.п а и как можа в Кърджали пак тази Караянчева да оставиш.

Отговори
23 4
Митко

Митко

13.04.2021 | 16:44

А той твоя Бойко с 4 млрд. открадени от нас е целия в бяло сигурно. Бахти и наивника.

Отговори
15 7
Върти суче журналиста ГЕРБ не били губещи , баш са те най губещите

Върти суче журналиста ГЕРБ не били губещи , баш са те най губещите

13.04.2021 | 14:42

А пловдивчаните доказаха за пореден път че са глупави хора щом си дават гласът за индженера Тотев дето бастиса зоологическата градина, бастиса градската градина и довърши центъра на Пловдив. А да припомня че ви е къса паметта транспортния хаос и системата дето струваше 60 милиона дето така и не тръгна. А за Каназирева може да кажем че е подобие на Тотев!! Изобщо умен народ.....................

Отговори
18 7
Барабата

Барабата

13.04.2021 | 12:28

Време е и за Георги Стаменов ,Алексиев и Останалите начело с Тотев и Димитров

Отговори
16 1
Закъснял

Закъснял

13.04.2021 | 11:25

Ако беше освободил Пловдив от тези пиявици, щеше да има повече от три мандата.Колко съдби прецакаха тия.Много закъсня.

Отговори
21 2
Върти суче журналиста ГЕРБ не били губещи , баш са те най губещите

Върти суче журналиста ГЕРБ не били губещи , баш са те най губещите

13.04.2021 | 14:44

хехех, драги в тая партия всичките са един дол дренки!!

Отговори
16 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?