Следвайте ни

Кой ни е крив? Замърсяваме сами града, а после ругаем властта

viber icon

Винаги има защо да критикуваме властта, но не сме ли криви и ние в някои случаи? Пловдив, почистван всеки ден от над 700 служители и техника, далеч не изглежда като образец по отношение на  хигиената на обществени места. Във всеки квартал виждаме захвърлени върху тревните площи и направо на тротоарите опаковки кашони, торби с цимент, керемиди, счупени мебели, пластмаса, мръсни одеяла. Хвърляме в градинките и паркове, а често направо по спирките и улиците фасове и люспи от семки.

"Във входовете, по дърветата и стълбовете продължават да разлепват обяви за хамалски услуги. Толкова са много, че от Европейска столица на културата станахме град на хамали", коментира гневно тези дни пенсионираният учител Георги Георгиев, който живее на ул. "Трети март", до бившия РУМ "Молдавия".

До спирката на обръщалото на автобусите на Карловско шосе има два жълти контейнера за хартия и пластмаса и един зелен за стъкло. Завчера те бяха абсолютно празни, но точно до тях цялото пространство беше осеяно с какви ли не боклуци, въпреки че наоколо има нови офиси с ефектна търговска реклама. Грозна гледка е, но за съжаление е типична за целия град. Вярно е, че фирмата, която поддържа тези контейнери, е за бой, но и ние - също. 

Типично и чисто в нашенски стил е масовото замърсяване на прилежащите територии около строителните обекти. На ул. "Волга", до луксозна новопостроена кооперация, по целия тротоар са разхвърляни строителни отпадъци. Впрочем и самия тротоар го няма и вероятно тепърва ще се изгражда.

Има обаче общински наредби, които, освен че дават права, също и задължават да пазим чистотата на обществените площи, включително и когато правим ремонт или строим. Според тези наредби са предвидени санкции, но, изглежда, повече разчитаме да не ни хванат.

Номерът може и да мине, само че с подобно мислене никога няма да можем да живеем в чист, уютен и комфортен град.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?