Следвайте ни

"Капана" - арт с дъх на бира и още нещо

viber icon

Замислен като люлка на творческите индустрия, кварталът мина на пазарен принцип и се превърна във веселяшка пивница под открито небе  

Случката с Митко, който продава чорапи, и отприщилото се обществено недоволство срещу "инвеститора" в "Капана", който ступа безобидния талисман на пловдивския център, отвори отново дискусията за бъдещето на квартала. Тя се води цяла петилетка с променлив успех за спорещите. Замислен като люлка на творческите индустрии, "Капана" се превърна във веселяшка пивница под открито небе. Защо ли? Ами такава е пазарната логика. Каквото и да говорят противниците на днешния вид на квартала, с него младите пловдивчани и гостите на града имат своето любимо място. "Капана" е един от новите символи на града.

Атмосферата там е такава, каквато я правят хората от градската бохема. Да, мирише на бира и марихуана, понякога сутрин е мръсно, а кошовете приливат от боклук. Но така е във всички подобни места по света, където се събират млади хора, жадни за живи срещи и купон.

А това, че изкуствата ги няма, не е проблем нито на собствениците на имотите в квартала, нито на наемателите, които развиват бизнес тук. Ако въобще съществува проблем, той е на градската администрация - онази, която анонсира "Капана" като арт квартал преди 8 години и напомпа големите очаквания към него, и тази, която трябва да следи за спазването на обществения ред и да изгради нова визия за квартала според реалната пазарна ситуация.  

Всичко започна през 2013 година с една инициатива на Общината, която носеше претенциозното име "Капана - квартал на творческите индустрии в Пловдив". По тази програма местната власт поемаше всички разходите за едногодишния наем на десет арт бизнеса, селектирани чрез конкурс, и още 50% през втората година. Успоредно с това стартира превръщането на района в пешеходна зона. 

В резултат на общинската помощ и обещанията за развитието на квартала над 30 занаятчии и творци се настаниха по дълбоко свързаните със занаятите в града улици  "Златарска", "Абаджийска", "Железарска" и "Кожухарска", "Алцеко" и  „Христо Дюкмеджиев“. В началото те се оказаха двигателят на промяната, който беше нужен на "Капана", за да намери своето място между традициите на града и модерния му облик. 

Днес, 8 години по-късно, едва 4 от тези 30 занаятчийски бизнеса все още са в квартала. Призивите инициативата да продължи не бяха чути от екипа на Иван Тотев, като администрацията тогава сметна, че ролята на Община Пловдив в развитието на квартала е изчерпана. Така около 2016 година артистичният квартал започна своята трансформация - от галерии и магазини към ресторантчета и барове.

За случайните минувачи може да изглежда, че проблемите в тази част на града идват със заведенията, но това е така само на първо четене. Истината е, че именно заради тях "Капана" е едно от любимите места в града. В началото първите барове и ресторанти са собственост на местни младежи, като за почти всички това бе първи и единствен бизнес.  

В края на 2016 година "Капана" е един хомогенен микс от магазина, галерии и ателиета, които съжителстват спокойно със заведенията (които все още са единици) в квартала. Младите предприемачи създават концептуални кафенета и ресторанти, които допринасят за развитието на артзоната. С популяризирането на квартала обаче цените в "Капана" стават непосилни за тези млади инвеститори и практически невъзможни за творците и занаятчиите. Наемите скачат близо три пъти в периода между 2016 и 2018 година, а за покупка на търговски обект от 70-80 квадрата в квартала трябват шестцифрени суми.

Всичко това доведе до скоростна комерсиализация на "Капана" - от място за енергични и млади предприемачи постепенно кварталът се превърна в желано място за имиджова инвестиция на хора със завидни финансови възможности. Днес да кажеш, че имаш твое заведение в "Капана", звучи престижно и носи определен социален статус. Един тур в събота следобед показва най-лесно трансформацията на квартала - всеки свободен сантиметър от павираните улички е зает от маси и столове на близките заведения.   

В момента в "Капана" има над 20 ресторанта и поне още две дузини заведения за бързо хранене, а обектите, предназначени за кафетата и баровете, са над 60. В артистичния квартал обаче са останали едва десетина магазини и ателиета на творци и занаятчии, които да крепят слогана, с който Пловдив рекламира едноименния квартал.

Дебатът за бъдещето на "Капана" отново е на дневен ред. Както самите собственици в квартала, така и общественото мнение е крайно разделено относно посоката на развитие на творческия квартал. На кръглата маса трябва да седнат собствениците на имоти, от една страна, и развиващите бизнес и представители на местната администрация. В противен случай "кварталът на изкуствата и занаятите" рискува да загуби връзката си и с изкуството, и със занаятите. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Романиста

Романиста

03.06.2021 | 11:16

"Атмосферата там е такава, каквато я правят хората от градската бохема." Само забележете какви бяха голяма част от хората, които се бяха събрали на протест пред заведението, пред което стана скандалът с въпросния Митко - цигани, мърляви и раздърпани младежи, пияници и друсалки, аутсайдери..... Като си отворят устите да говорят и става страшно!

Отговори
0 0
Бохем

Бохем

02.06.2021 | 16:35

Това има толкова общо с бохемата, колкото камила с рога! Кемизарник е точната дума. Скодоумие се иска за да завреш младите хора на това мьясто. Липсват червени фенери и "славата му ще се носи от к... Рва на урва и от век на век"...

Отговори
0 1
брат

брат

03.06.2021 | 07:34

Толкова остроумно нящо не бяхме чели одавна хаха

Отговори
0 0
омръзна ни

омръзна ни

01.06.2021 | 22:16

от шумовия терор налаган от заведенията, Да кажем НЕ- на всички наематели на кафенета и ресторанти на улица "Златарска" и "Христо Дюкмеджиев" и другите улички на Капана. Герб не обръщаше внимание на гражданите, на всички подписки в общината, на сигналите, МВр също бездействаше, но идва края на тези управляващи, радваме се , с това идва края на герберастките общински пари отпуснати за заведенията. Край на ресторантите и заведенията. Вярваме на новите управляващи.

Отговори
3 1
Ноубоди

Ноубоди

02.06.2021 | 13:34

Не може то така както ти си го мислиш - и хората пари вадят - като искат спокойствие - далеч от центура.

Отговори
2 1
Чорапи

Чорапи

01.06.2021 | 13:52

И цинга манга

Отговори
3 0
Ха-ха-ха

Ха-ха-ха

02.06.2021 | 13:34

Ха-ха-ха

Отговори
1 0
човек от капана-тука се въртят едни пари на ГЕРБ

човек от капана-тука се въртят едни пари на ГЕРБ

01.06.2021 | 09:22

нищо не е свършило в капана има около 200 заведения и всички са с ГРОБ-арски протекции ще изброя паваж - бонев и ат.узунов общ.съветник гроб, плачков - от раковски бивш депутат от гроб-вилица и нож/както и тези от северозападнала българия с холандски привкус- едни от най наглите/,котка и мишка американска фондация гроб подкрепяна от п.стоянов ,други фондации на ул.златарска 22 подкрепяна финансово от общината и т.н. около 150 заведения са пряко свързани с ГРОБ за това искат да се отърват от "случайните пришълци" не защитавам варненското адвокатче бе доста нагло и в действителност на спазваше правилата...говоря преди тоя случай с циганина ...да спомена ли и липсата на култура и у тотев и у неговото леке кацарски...

Отговори
6 1
Честен

Честен

31.05.2021 | 10:27

Скъпа бира и евтини страсти е положението в Капана

Отговори
15 0
Добавка

Добавка

31.05.2021 | 12:25

И евтина миризма на мръсни чорапи. Бягам далече от този капан. Какво беше едно време в Капана ехее.

Отговори
9 4
Владо

Владо

31.05.2021 | 10:22

Време е общината да се намеси и да направи някоя програма, с която да стимулира творците да се завърнат в квартала.

Отговори
11 5
брат

брат

02.06.2021 | 13:35

Ние творим всяка вечер бе брат ела да се видим и да пиинем бе брат хаха

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?