Следвайте ни

Как кметът да се освободи от лобистите в Общинския съвет*

viber icon

Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив 

Администрацията трябва просто да разпише ясни програми за финансирането на отделните сектори и ще се отърве от популизма, политиканството и извиването на ръце при съставянето на бюджета  

Днес Общинският съвет ще приеме новия бюджет на Пловдив. Това е най-важният документ в града през годината и затова заслужава най-голямо внимание. Бюджетът на града не е сбор от счетоводни таблици, неразбираеми за повечето хора. Той е концентриран израз на секторните политики, които общината ще провежда през годината. Ролята на администрацията е да представи тези политики по разбираем за хората начин. До момента това не е направено по различни причини.

Бюджетът се подготвя от общинските финансисти на разбираем за тях език и се поднася на общинските съветници със скритата мисъл, че колкото по-малко разбират, толкова по-добре.

От години се говори за програмно изготвяне на бюджета за реализация на политиките в различните сектори.

Какво се крие зад този етикет?

Това  означава да се разгледа цялостната дейност в определен сектор от осигуряването на приходите до разпределението на разходите. Ние и в момента имаме примери в тази посока. Например дейността за събиране, транспортиране и обработка на битовите отпадъци. Всяка година Общинският съвет приема план-сметка за разходите по дейност „Чистота”, в която са определени както приходите, така и разходите. На всички е ясно колко са приходите, от кои източници идват и за какво ще бъдат похарчени. Така не може да има предложения, дайте да разходваме още за даден обект, защото веднага се поставя въпросът, а откъде ще дойдат приходите. По същия начин всяка година се приема Програма за управление на общинската собственост с подробно описание на приходите и разходите. По подобен начин е структурирана и Програмата за туризма. Така че имаме практика и това може да се приложи и в други сектори.

Кои са секторите, в които няма разписани програми, а трябва да има?

Първият  е „Транспорт и транспортна инфраструктура”. В приходната част трябва да се включат постъпленията от данък за МПС и приходите от работата на ОП "Паркиране и репатриране”. В разходната част трябва да се включат разходите за ОП "ОКТ”, основният и текущият ремонт на улици, площади, паркинги, тротоари и други. Към момента това са около 35 млн. лв., които не са малка сума за града, стига да бъде правилно насочена към най-важните проекти. Така съветниците и кметовете ще са наясно, че ако искат да имат повече пари за тези дейности, трябва да погледнат към тарифите на данъка и цените в „Синя зона”. Ако се работи на принципа "чисти сметки", няма да има място за популизъм и политически игрички с районните кметове.

Следващата програма, която може да се формира, е

„Образование, здравеопазване и социални дейности”.

В приходната част трябва да си включат приходите от данък НДИ и таксите за детски градини и ясли. Общо този ресурс също е около 35 млн. лв., напълно достатъчен за тези сектори. Въпросната програма ще касае най-широк кръг от хора и то най-чувствителния. В Пловдив  има 11 000 деца, които посещават детски градини, и почти 40 000 ученици. От тази програма трябва да се финансира и изграждането на нови сгради за детски градини, ясли и училища. Ако парите не достигат, съветниците могат да погледнат в приходната част, за да решат уравнението - баланс между приходи и разходи.

Третата програма е най широка - 

"Зелена система, Култура, Спорт, Охрана и други дейности".

В приходната част влиза основно данъкът за придобиване на имоти и коли, а и приходите от собственост, концесии, глоби и т.н. Тук ресурсът е най-голям - над 50 млн. лв., но от него се финансира и Капиталовата програма. В толкова широк спектър от дейности най-важното е да се намери балансът. Винаги е престижно да се приоритезират културата и спортът, но това става за сметка на други сектори, например зелената система. Общинските съветници трябва да решат кое е по-важно за града - закупуването на нова техника за ОП "Паркове и градини” или няколко милиона за фондация "Пловдив 2019", която дублира отдел „Култура”.

Администрацията е най-заинтересована да направи необходимите реформи във финансовата политика, а от така формиран общински бюджет ще спечелим всички. Сега

различни лобита настояват за повече пари в отделни сектори или проекти,

без да се интересуват откъде ще дойде финансирането. Структурирането на план-сметката по сектори ще доведе до повече ефективност и по-малко популизъм и политиканщина в Общинския съвет и по време на обществените обсъждания. 

Сега бюджетът изглежда като голяма „черна кутия”, която е бездънна и винаги има място за още нещо. На подобно отношение към общинския бюджет ще станем свидетели и днес, когато на микрофон в залата на местния парламент ще се правят нови и нови предложения. За да не се случва това, е необходимо пряко обвързване на приходи и разходи в специални програми за отделните сектори. Това ще направи проблемите видими и ще помогне за вземане и на трудни решения. Така кметът ще може да провежда открит и честен разговор с гражданите, без да изпада в зависимости от лобистите и задкулисието в Общинския съвет.

Всичко това не противоречи на методиката да съставяне на бюджета, определена от Министерството на финансите. Просто ще има две различни картини на едно и също нещо. Счетоводният формат ще си остане за финансистите, а програмният - за хората.

* Заглавието е на редакцията

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Бай Гошо от Кършака

Бай Гошо от Кършака

10.03.2021 | 15:35

Решението е просто! Хвърля кърпата и се освобождава на мига от лобистите...

Отговори
2 0
ХОЛАН...

ХОЛАН...

04.03.2021 | 11:27

Е КАК ДА СТАНЕ КАТО ТОЙ САМИЯ Е В ОСНОВАТА НА ЛОБИЗМА.... КЪВ Е ЗДРАВКО НИКАКЪВ ПРОСТО Е УДОЕН Ч.ЕП... И БОЙКО СИ ГО НАБИВА БЕЗ НИКАКВИ УСИЛИЯ..... ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА ПЛОВДИВ ДА СЕ ЛУСТРИРА..... ЩЕ РАБОТЯТ КАТО НАС НА МЕСТА СВОБОДНИ В БЮРОТО ПО ТРУДА...... ПУЯЦИ ПУЙКИ И ПОМ.ИЯРИ СЪБРАНИ НА КУБ.... АМИ ТИЯ ДВАМАТА СЕГА ДЕТО ГИ ИЗМЪДРИХА КАТО МИШО КОНСТАНТИНОВ МУХЛЯСАЛИ...ДАРИНА И ИЛИЯН ШЕФОВЕТЕ НА ЦИК... НИКАКВИ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ С ТЯХ НЕ СТАВАТ.....ТОВА СА СТАРИ К.УРВИ В УЖ НОВИЯ БАРДАК....

Отговори
4 0
Петров

Петров

02.03.2021 | 10:33

Константинов, написал си семпъл материал, най-вероятно за да те разбере Кмета на града. Рядко непросветен човек управлява Пловдив. След Мамин мислехме, че не може по-зле, но явно винаги може.

Отговори
17 1
КМЕТА

КМЕТА

02.03.2021 | 09:30

КЪДЕ Е ....

Отговори
8 1
БАБА ТИ

БАБА ТИ

02.03.2021 | 09:29

АБЕ КЪВ КМЕТ Е ТОЯ ТОЯ Е ЕДИН Г.ОЛ ПР.ОСТ И УДОБЕН ЖАЛОН...НЕ ГО ЛИ ВИЖДАТЕ КАК СЕ ГЪНЕ КЪВ ИШИЯС ГО ГОНИ КАТО ДОЙДЕ ОНЯ МИСИР БОЙКО...АМИ ШУБЕ ГО Е БОЙКО И ТЪПА.ЦИ МУ ТРЯБВАТ ЗА ДА МУ ВАРДЯТ ГЪРБА ТОЯ САМО ЗА ТОВА СТАВА АМА НЕ ЗАЩОТО ИМА КАЧЕСТВА А ТОЧОН ЗАЩОТО Е П.РОСТ... А БОЦКО Е СЕЛСКИ ТАРИКАТ ЩЕ ИЗПОЛЗВА КОЙТО МОЖЕ....ЩЕ СИ ВЪРТИ СЕЛСКИТЕ СХЕМИ И ТАКИВА КАТО ТОЯ ЩЕ МУ УГАЖДАТ ЩОТО СА СЕ О.СРАЛИ И ГИ Е ШУБЕ ДА НЕ СТАНАТ НЕЩАТА КАБИЛ... КЪВ КМЕТ Е ТОЯ КЪВ ОБЛАСТЕН Е ОНАЯ...ДВЕ Т.ЪПИ Н.ТВАРИ ПРОДАЖНИ... ЕХ ДА ИДВАТ ТИЯ ИЗБОРИ И ДА ГИ ПОЧВАМЕ ДА СИ ОТГОВАРЯТ ЧЕ МНОГО ИМ СТАНА

Отговори
12 1
оставка

оставка

02.03.2021 | 09:01

партия гроб

Отговори
11 1
Джером Клапка Джером

Джером Клапка Джером

02.03.2021 | 08:01

"Празни мисли на един празен човек" А КОЙ е най-големият лобист. Т.е. призоваваш кмета да подаде оставка?

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?