Следвайте ни

Иван Донев: Дрехата е политическо оръжие

viber icon

Световноизвестният пловдивски дизайнер Иван Донев коментира специално пред "Марица" защо стилът на обличане е изключително важен за политиците.

За един политик тоалетът е не само моден избор, а истинско средство за комуникация. Дрехата прави маркетинг и затова към нея трябва да се подходи стратегически. Политикът може да комуникира не само вербално, но също така и чрез правилния начин на обличане.

Всеки лидер се нуждае от предварително проучване на протокола. Поводът, мястото или личността, с която предстои да се срещне, могат да определят дрес-кода, който да бъде печелившата карта за доброто представяне.

Особено когато става въпрос за жени на власт, стилът вероятно ще придобие по-голямо значение, отколкото би трябвало. До такава степен, че да затъмни посланията или политическите действия, които иначе трябва да бъдат в обекта на вниманието.

Със сигурност дрехата е сред най-мощните инструменти за разграничаване на нечия политическа позиция още от древността. Важен избор, който не бива да се подценява, са цветовете.

Всеки цвят съответства на точното значение, както емоционално, така и символично. Дизайнерът трябва внимателно да избира цветовете. Багрите са значимо помощно средство за подчертаване личността и характера на персоната.

Ако някога вниманието към облеклото е било запазено за жените в политиката, то вече се случва и на мъжете политици. Начинът им на обличане е анализиран, проверяван, понякога хвален и дори по-често критикуван.

Равно третиране между половете? И как и защо мъжкото облекло започна да прави заглавия? Забелязва се, че дори в случай на съществено доброжелателни преценки твърде много се говори за външния вид на жените, което съсредоточава вниманието на обществеността върху тривиални подробности, а не върху по-съществени въпроси, свързани с тяхната политическа дейност.

Що се отнася до мъжете за сега не изглежда така. Дискусията остава в тона на почти пълното безразличие към техния външен вид и се ограничава до някаква ситуация и конкретен случай, които да са провокирали дискусия в медиите.

Първо, до неотдавна дрес-кодът на политика беше изключително кодифициран и предсказуем: тъмни костюми, класически кройки, предимно червени или сини вратовръзки. Напоследък обаче изглежда, че облеклото на политиците стана много по-неофициално и, следователно, още по-разнообразно.

Но с разширяването на хоризонтите, избора на политиците да станат от мекия кожен стол и да вървят по улиците и пътуват с обществен транспорт, за да са близо до хората, им позволи лека или понякога дръзна небрежност към облеклото.

Не винаги подбраната визия се приема от всеки и се счита за напълно адекватна. Ето, че и мъжете вече трябва да преценят дали да са елегантни и /или модерни. Пример както за грешки, така и за подражание може да бъде американската „фърст лейди“ Мелания Тръмп.

Нейната безупречна анатомия улеснява дизайнерите и стилистите в избора на визия. Днес Мелания се е превърнала в една от модните икони, чийто образ бързо се копира от евтини марки и онлайн магазини.

Но както e възхвалявана, първата дама така е и осъждана за груби грешки в избора - например за якето ZARA, което облече при посещението на лагер за деца на мигранти, спрени на границата, в Тексас. Мелания беше снимана с яке с надпис „Наистина не ми пука. А на теб ?“ („I really don’t care. Do U?“).

Историята ни дава много примери за това колко важна и значими е визията на жените до съпруга политик или на самите жени политици. Жаклин Кенеди е музата на редица исторически брандове.

Обличана от почти всеки световноизвестен дизайнер, тя диктува модата десетилетия наред. Родена в ерата на новата модерна и елегантна жена, Джеки е пример както за облекло, така и за прическа.

Принцеса Даяна е музата на Диор. Дали заради нейния характер, поведение или въздействие върху хората, нейната личност оставя отпечатък в творчеството на Кристиян Диор.

Друга личност която удивява с външния си вид е принцеса Рания Ал Ясин от Йордания. Нейните тоалети са колкото модерни, толкова и традиционни. В почти всяка нейна визия могат да бъдат забелязани елементи от фолклора на Йордания.

 Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората от трите жени на катарския шейх Хамад бин Калифа ал Тани.  Ако отворите нейния профил в инстаграм, ще започнете да мечтаете. Почитателка на Висшата Мода, тя облича всичко, което се разхожда по световните модни подиуми. Разбира се, с необходимите промени, за да бъде дрехата в добър тон с ислямската култура.

Да бъдеш политик, мъж или жена не е само отговорност за това да стоиш зад всяка твоя дума, но и да изглеждаш така, че когато хората те слушат, да те гледат с уважение, а не да виждат в теб Пинокио зад катедрата.

Неслучайно по целия свят съществува поговорката "По дрехите посрещат, по ума изпращат" или "Кажи ми кой те облича, за да ти кажа ти кой си". Моя съвет както към жените, така и към мъжете на родната политическа сцена е да се учат от колегите си, на които им се отдава повече.

Към мъжете: Бъдете внимателни с подгъва на панталона, цвета и височината на чорапите (над прасенца винаги), закопчано горно копче на ризата и стегнат възел на вратовръзката както и дължината на ръкавите (2 см под тази на сакото).

Към дамите: Колкото и да обичате дантелите, знайте че те си имат място и моменти. Избирайте пола, която да е съобразена с вашата височина (никога твърде къса). Изберете по-скоро семплото и класическото пред модерното, което не означава, че е винаги правилното.

Забравете "вафлите" и обемите в косите, изберете елегантна визия и не толкова фрапиращи цветове в косите. Средният ток 6/7 см е винаги печеливш.

Не питайте близките си как изглеждате, те ви обичат безрезервно, но към народа имате дълг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?