Следвайте ни

Грипна ваканция! По Айнщайн

Или докога взривът от критичната маса на учебниците, писани от академични величия, ще опустошава главите на учениците, а бизнесът ще реве за кадри

viber icon

Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище. Гениалното прозрение на Айнщайн все пак напомня, че в училище нещо трябва да се научи. Само че това е толкова относително за българските ширини, че за да се обясни, ще трябва нова теория за относителността. И нова формула за светлината, щото нали науката била слънце.

Ако обозначим енергията на знанието, което клетият български ученик трябва да усвои, с E, огромната маса учебници с m, а с с светлината на знаньето, олицетворена от българския учител, ще получим познатата формула: E= mc2.    

А учителят е на квадрат по съвсем биологични причини, тъй като при средна възраст от 60 той съвместява 2 учители по на 30. И не е учител, а учителка, която пак по биологични причини носи светлината на знаньето още от времето на соца, когато ни уверяваха, че сме най-ученолюбивата нация на света, след съветската.

За да достигне обаче до знанието, което трябва да вкара в ученическата глава, многострадалната учителка на квадрат трябва да преодолее m на учебниците. А те, щом се съединят в главата на ученика, се получава критична маса и следва взрив. И то толкова опустошителен, че ще трови и доста бъдещи поколения с радиация, пардон - с информация. Защото родните учебници те заливат с толкова много информация, че тя после няма как да се забрави - по препоръката на Айнщан, тъй като няма и как да се усвои. 

При несекващите образователни реформи едно нещо устоя  - учебниците да се пишат от академични величия, които нямат представа от възможностите на дечурлигата. Съчинени са толкова сухо, безинтересно и високомерно, наблъскани с толкова непотребни клишета, че ако някой подрастващ се зачете с интерес, немедлено трябва да бъде назначен за висш чиновник в Министерството на образованието. А останалите да се гърчат в трансцеденталните измерения, струящи упоително от страниците.

И така, ако добрата стара учителка не преведе на достъпен език материала и не обясни "пагинацията", както казваше големият Николай Хайтов, работата отива към еклектика, както пък казваше един депутатин. Защото нито един от академичните величия, списувал учебниците, не е счел за нужно да се консултира с добрата стара учителка. Която би му дала малко акъл как да направи така, че да не се учи заради училището, а заради живота. И че докато учебниците не започнат да се пишат на нормален език, децата ще завършват неграмотни. И че ако не се пише увлекателно, ученикът няма как да скочи до небето, както пък казва Робърт Фрос.

Така от реформа на реформа и от година на година нещата в образованието се придвижват. Магистрално: учебното съдържание безкрайно се отдалечава от учениците. И безкрайно се сближава с комерсиалните цели на изработващите ги екипи и издателствата. Учениците се движат в посока намаляване, въпреки брошурите като "Пенисът Кънчо и миска Лиска". А учителите  - в посока остаряване, въпреки паническите напоследък усилия да се привлекат млади сили. Бизнесът пък се движи в посока на тотална паника - няма подготвени кадри за работа. 

Да се надяваме, че при толкова много движение многострадалното образование ще излезе от застоя. Дотогава обаче учениците ще се надяват единствено на грипната ваканция. 

А многострадалните учители - и те, само че на ваканция по Айнщайн.

 

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

DR. ADITYA

31.01.2020 | 03:51

Уважаеми господине / госпожо, Искате ли да продадете бъбрека си? Търсите възможност да продадете бъбрека си за пари поради финансова криза и не знаете какво да правите? Това е да се информира широката общественост, че Adity apradhan медицински болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100% сериозни да продадат бъбрека си на курс от $ 780,000USD моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. Уебсайт: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме вашето спешно спазването, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането.

Отговори
0 8

Били

25.01.2020 | 10:42

Хубаво написано, но вече е късно, много късно. Злото е сторено. Бог да накаже тези, които умишлено съсипаха българското училище и опростачиха българските деца.

Отговори
26 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?