Следвайте ни

Гергана Мутафова, ВСС: Малките съдилища остават, но под друга шапка

viber icon

Разговорът за промяна на съдебната карта на органите на съдебна власт в България трябва да се състои. Не може да стои замразен повече от 60-70 години, без никой да смее да го отвори и да се прави нещо от страх, че ще има протести. Това коментира пред "Марица" бившия районен прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, член на прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за ЕИСС, по повод протестите на адвокати в Пловдив и страната срещу предвиденото закриване на малки районни съдилища и превръщането им в териториални отделения.

По думите й тече процесът по обществените обсъждания за промените, като Висшият адвокатски съвет е бил поканен днес на съдийска колегия.

"При всички положения смятам, че има  двустранна чуваемост от страна на Висшия съдебен съвет за всички мнения, критики и недоволства относно реформата на съдебната карта. Ни най-малко ВСС не се е капсулирал, за да затвори разговора само между членовете му и да не изслуша мнението както на магистратите, така и на другите заинтересовани лица от правораздавателните органи, едни от които са адвокатите", подчерта Мутафова.

Тя посочи, че по същество не може да коментира, тъй като предстои предвижданите промени отново да се обсъждат на пленум, вече след обществените обсъждания.

"Тогава предложенията ще бъдат обобщени като видове и материя и отново ще се обсъжда в пленума. Темата ни най-малко не е затворена, нито е предрешена. Ще се вземат предвид всички мнения на всички заинтересовани лица. Но не мисля, че има основания за някакви силни притеснения, че гражданите ще бъдат лишени от достъп на правосъдие.

Това, което се предвижда като закриване на районни съдилища, не означава, че там няма да продължи да се правораздава и че съдиите няма да се намират там.

По подобие на реформата на прокуратурата, превръщането на определени съдилища в териториални поделения към по-голям близък съд не означава лишаване на гражданите от достъп до правосъдие. Нека да бъдем коректни в изказването си и да не се опитваме да манипулираме широката общественост, която не е запозната в детайли с предложенията. Добре е да се четат първо, а след това да се коментират. Така че в никакъв случай тази реформа не представлява  лишаване на гражданите от достъп до правосъдие. Напротив, тук се цели оптимизиране на правораздавателната дейност и подобряване на качеството й в интерес на гражданите. Така постъпи прокуратурата, когато започна реформата с превръщането на част от районните прокуратури в териториални отделения към по-големи близки прокуратури. Това беше и целта  - не самоцелно закриване на определени органи на съдебната власт, а подобряване качеството на правосъието. Тук е същото", посочи Мутафова. Тя припомни, че при закриването на прокуратури също е имало протести и решения на различни общински съвети по места.

"Те изказаха твърдо отрицателно мнение, защото приемат, че по този начин, със закриване на съдилища, пада тежестта на една община. Но фактически това не е така.

Съд ще има, но той просто ще бъде преформатиран организационно.

Гражданите няма да бъдат лишени от правосъдие. Рано е още да даваме категорични заключения по този въпрос, защото има още много неща да се обсъждат, но разговорът за промяна на съдебната карта на органите на съдебна власт в България, така или иначе, трябва да се състои ", каза Гергана Мутафова.

Тя добави, че дебатът продължава, че има чуваемост към всички хора и тези, които ще бъдат пряко засегнати, като работещите с граждани магистрати, служители и адвокати.

"Но е добре да не се правят предварителни квалификации, без да се запознаят задълбочено с предложението", категорична е Мутафова.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Чингито

Чингито

10.06.2021 | 16:58

Точно пък Герито ще оправи нещата. Да бе тая мухла ли. Само да лапа пишки я бива.

Отговори
1 1
всички съдии

всички съдии

09.06.2021 | 06:38

да горят в ада балабар с децата си и роднините си! престъпници мръсни пускате убийци на свобода мрете!

Отговори
2 0
Да да...

Да да...

08.06.2021 | 18:59

Само да не си помисли някой че пловдивските адвокати нещо направиха ,подействаха да речем с полу -умрялия си протест??? Горките!!!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?