Следвайте ни

Eadem sed aliter, г-н Тотев, или по същия път, но иначе

viber icon

Рядко се случва, но днес в Пловдив това е факт – политици и общественици да се обединят около общи проекти за развитието на града. Видя се, че спорове за това кои да са обектите, с леки нюанси – нямаме. 

Това са завършването на пътен възел Модър-Царевец, завършването на Водния проект, предприемане на мерки по Транспортния проект, така че да функционира нормално, изграждането на Околовръстното с помощта на държавата, на стадион „Пловдив“ – също, на Голямоконарско шосе, на нов мост над р. Марица, изграждане на нови детски градини и голям басейн в града, на нови паркове, на нови места за паркиране, опазване чистотата на въздуха.

Това е пътят. Но трябва да вървим иначе.

Иначе, защото всички тези безспорно нужни за града проекти, трябва да се изграждат на много по-ниски цени, отколкото сега. Много по-качествено, отколкото сега. За много по-кратки срокове. И без порочната практика само няколко богоизбрани фирми да взимат обществените поръчки. 

Тъкмо се канех да похваля г-н Тотев за това, че за първи път от 8 години насам дойде на важно обществено обсъждане и разви един чудесен философски трактат за щастието и парите – за това как щастието на хората не се заключава единствено в парите, но че в същото време общината е в чудесно финансово състояние. Когато той взе, че ……си тръгна. С аргумента, че имал много работа. И остави администрацията да бъде разпъната на кръст от гражданите. Като, например, как така едно паркомясто струва 17 хил.лв. 

Г-н Тотев, и аз се интересувам от философия и история. Но когато става дума за харчене на обществени средства философията съвсем не е достатъчна. Най-малкото, защото влиза в действие една друга наука, наречена математика. 

И тук стигаме да въпроса за 17-те хиляди лева за едно паркомясто. Защото такива цени едва ли има дори в Манхатън или Лас Вегас. И аз съм бил кмет и знам, че едно паркомясто в зависимост от терена и локацията, струва между 1 200 и 2 000 лв. Тезата ми бе потвърдена и от част от вашите районни кметове, г-н Тотев. Вие бихте ли дали 17 хил.лв. за едно паркомясто в частните обекти на фамилията си? И колко години след тази безумна цена, инвестицията ще може да бъде изплатена?

Твърдите, че оставяте общината в идеално финансово състояние. Нашите финансисти обаче казват, че това съвсем не е така. Ще оставите Пловдив с дългове от над 50 млн.лв. Аз като кмет не Ви оставих нито един лев дълг. Да, исках да изтегля заем в размер на 30 млн.лв. , защитен пред ЕБВР, за реновирането на вътрешно-кварталните улици на Пловдив. Но тогава с Вашето активно участие този заем беше спрян. И тогава аргументът Ви беше, че натоварвате общината с непосилни финансови задължения за следващия кмет. А днес?

А сега по същество за важните за пловдивчани проекти от вчерашното обществено обсъждане: 

Да, заем трябва да се вземе, но за значими за града проекти като Модър-Царевец, новия мост над р. Марица и продължението на бул. „Северен“ – все проекти, които ще подобрят рязко трафика в града. 

Да, многоетажните паркинги са важни за града, но те трябва да се изграждат по линията на публично-частните партньорства. Една концесия от 35 години ще позволи да се привлекат сериозни инвеститори. 

Да, Пловдив има нужда от стадиони и те трябва да се изградят по пътя на концесията, а стадион „Пловдив“ - с помощта на държавата.

Въпреки Вашите твърдения, в момента няма информация за истинското финансово състояние на общината. И за това първата работа на новия екип, който ще влезе на „Стамболов“ 1 трябва да е пълна ревизия. Едва тогава ще се оформи и капиталовата програма на общината занапред. 

За значимите за града проекти като бъдещето на Бетонния мост, пробива под Централна гара и жп линията до гара Филипово – ще търсим мнението на пловдивчани. За целта ще се използва целия инструментариум – от социологически проучвания до референдуми.

И не на последно място – стилът ни на управление ще бъде открит. Най-важното е да казваме истината за състоянието на общината и за плановете на управленския екип. Защото това е честното и почтено отношение към пловдивчани.

Затова - Eadem sed aliter, г-н Тотев, или по същия път, но иначе.

*Eadem sed aliter - Същото, но различно (цитат, лат. по Артур Шопенхауер)

Още от категорията

Виж всички

Коментари (46)

Да си жив и здрав Гоче.Поклон пред простотията ти

25.08.2019 | 15:39

Евала гоче.Ей такива,като тебе правят Славчо пак кмет Да ви беше плащал нямаше да му вършете такава услуга.

Отговори
15 2

Гочето

25.08.2019 | 09:10

Я първо ЗКПЧ-то да даде отчет за 700 хиляди лв. за дръжки за метли къде отидоха? За боядисания клозет, пльоснатото ренде , окрадените пари от ремонта на Синдикалния дом, кантарчето, войната срещу Либия, 13-то незавидно място на Пловдив в България при неговото управление и т.н. и т.н няма да се интересуваме.Само за дръжките за метли да каже...

Отговори
3 14

Абсолютен непрофесионализъм.

22.08.2019 | 21:18

Абе тролове на маминия.Чаткате абсолютно едни и същи коментари по различните сайтове.Ясно е. Че бачкате за кинти и не ви пука за Маминия,ама все пак тролете по-,професионално.Напрактика работите за Славчо.

Отговори
14 3

всички са свиркаджии на гергов

22.08.2019 | 16:38

тоя гергов шут няма да оправи града, не се заблуждавайте, че няма да надникне герго паресето зад всеки един кандидат на есен

Отговори
2 2

Ултра десен. До. Десен

18.08.2019 | 19:54

Наивник.И как си представяш Зико да се бори с шайката и модела на Тотев,като Тотев остава партиен началник на Зико.

Отговори
13 2

Говедо

18.08.2019 | 14:59

Ма стига с тия стари наймуни.

Отговори
2 5

Дясен

18.08.2019 | 14:27

Ще гласувам за Зико само ако обещае , че ще изхвърли всички Тотювци, Ташаковци , Спартак Николовци , Велчевци и цялата крадлива тотюва сган от управлението ! Зико , десен Пловдив е с теб, чакаме само ПУБЛИЧНО ОБЕЩАНИЕ , че ще изхвърлиш всички тотювци и пълна ревизия на Маминия ! Кажи го в прав текст и печелиш изборите в Пловдив !

Отговори
5 2

ДО АДВОКАТИН. КАК САМО СИ РИТАШ ТРУДОВАТА КНИЖКА. НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ

16.08.2019 | 15:01

ВЪТРЕШНО КВАРТАЛНИТЕ УЛИЦИ СА 80 ПРОЦЕНТА ОТ ГРАДА АМА И ТОТЕВ И ТРОЛОВЕТЕ МУ СА МАЛОУМНИ. ЗАТОВА ТОТЕВ НЯМА ДА КАРА ТРЕТИ МАНДАТ И ЩЕ Е В ЗАТВОРА. А КАК " ПОБЕЖДАВАШЕ" ТОТЕВ ЗНАЯТ И ДЕЦАТА. ДАЖЕ ФИЛМ СИ НАПРАВИ КАК СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИ.НО ТОТЕВ ВЕЧЕ Е МИНАЛО , А ЗИКО НЯМА НИКАКЪВ ШАНС СРЕЩУ АТАНАСОВ. А ТАКИВА ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ, КАТО ТЕБЕ , КОИТО ПИШАТ ГЛУПОСТИ ВЪВ ФОРУМА ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ ЩЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА , НЕ ЗАЩОТО ПЛЮЯТ ПО АТАНАСОВ. ВСЕКИ СИ ИМА ПРАВО НА ЛИЧНО МНЕНИЕ. АДВОКАТИН ЩЕ БЪДЕ УВОЛНЕН , ЗАЩОТО ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА ЗА ДРУГО ОТ ДАНАКОПЛАТЦИТЕ. ЗНАЕ МУ СЕ ИСТИНСКОТО ИМЕ.

Отговори
28 5

Адвокатин

16.08.2019 | 13:41

Сл.А.: Да, исках да изтегля заем в размер на 30 млн.лв. , защитен пред ЕБВР, за реновирането на вътрешно-кварталните улици на Пловдив. Ето затова са те спряли. Такива суми се теглят за големи инфраструктурни промени, както направи Тотев, а не да ги закопаш в малките улички. И си оставил пари, защото нищо не направи. По твое време в градините и яслите, които уж бяха безплатни - се скубеха пари от родителите за какво ли не. Сега не искат да чуят да се дават пари. Ти Сл.А. вече БЕШЕ, ти си минало. Ако си бил кадърен щяха да те преизберат. Видяхате що за стока си и народа те освободи.

Отговори
11 33

Маитап

16.08.2019 | 13:13

ЗАЩО ЗАБЛОЖДАВАТЕ ХОРАТА С ТИЯ ОТЧЕТИ... хората са балъци така ли мислите.. През отчетите ли се взимат комисиони... Или чакате някоя облага... Канцеларски мишки

Отговори
2 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?