Следвайте ни

Царят дава, пъдарят не дава вода за Пловдив от каскадата "Доспат - Въча"

Институциите - орел, рак и щука за проекта

viber icon

Идеята за водоснабдяване на Пловдив и още 28 населени места в областта с чиста планинска вода може да се окаже само дъвка в устите на политиците, ако не бъде осигурено надеждно водохващане с гарантиран капацитет от каскадата "Доспат-Въча", собственост на Националната електрическа компания /НЕК/. Третото поред прединвестиционно проучване, за което държавата харчи пари, е на финала, но експерти от различни институции дават ясен знак, че не са склонни да го подкрепят. В официално писмо до проектантите и областния управител на Пловдив Дани Каназирева от НЕК са дали отрицателно становище по всичките 4 предложени точки за водохващане. Това на практика обезсмисля целия проект, за който цяла плеада политици и управници в Пловдив говорят от половин век, защото ако няма надежден водоизточник, няма нужда да се чертаят трасета и съоръжения.    

В момента

проектът е в опасност заради странно поведение на различни експерти

от средния ешелон и ръководители на държавни ведомства. Той е изключително важен, защото би решил проблема с водоснабдяването в областта, който тлее от десетки години. При добра реализация може да подпомогне водоснабдяването и в Хасковска област. В момента в тези две области питейната водата се осигурява чрез изпомпване от сондажи в поречието на река Марица, което често създава проблеми с качеството й. Освен това добиването на водата с помпи значително я оскъпява, а и не е перспективно във времето.

Идеята за снабдяване на двете области с вода от Родопите, която ще слиза до населените места по гравитачен способ, е на повече от 50 години, но засега никой не е направил решителни стъпки, за да я реализира. Преди 2 години тя е рестартирана от тогавашния областен управител на Пловдив Здравко Димитров, който сега е кмет на града.  В резултат е възложено предпроектно проучване, като конкурсът е спечелен от израелска фирма, свързана с "Израел Електрик", потенциален инвеститор на бъдещите съоръжения на стойност над 500 млн. лева. В продължение на 1 година от компанията са направили анализи на водата от каскадата в различни сезони и показателите са много добри.

Три екипа са разчертали общо 6 варианта за трасето,

от които са избрани двата най-добри.  

Предпроектното проучване е частично разплатено и предстои приемането или отхвърлянето му. В последните седмици обаче то е предмет на интриги и нездрави интереси.

От НЕК - собственик на каскада „Доспат - Въча“, отказват да дадат положително становище за предложените водоизточници. Според авторите на предпроектното проучване в националната компания отказват да поемат ангажимент, че могат да гарантират във времето необходимия капацитет от вода. В същото време сега огромни количества се изливат в река Въча и захранват държавните и частни вецове. От ВиК Пловдив, което вече е част от държавния "Български ВиК холдинг", също не са поддържници на проекта. 

От екипа обаче настояват, че

гарантирането на водоизточник за проекта е политически, а не експертен въпрос.

Ако държавата наистина иска да осигури чиста вода за хората в Пловдивска област, тя трябва да намери начин да гарантира водочерпенето.

За 10 февруари 2021 г. в областна управа - Пловдив е насрочен Експертен съвет, който да приеме или да отхвърли резултатите от предпроектното проучване. От екипа разработчици не са сигурни доколко участниците в него, представляващи държавни ведомства и институции, осъзнават важността на проекта. Те вече са поискали съдействие от политическите ръководства на Министерството на енергетиката /принципал на НЕК/ и Министерството на околната среда и водите. Изпълнителите се надяват, че всички ангажирани страни ще пристъпят отговорно и професионално към формирането на оценката си за резултатите от проучването. За проблемите е информиран и премиерът Борисов, а с въпроса са се ангажирали и представители на нашето посолство в Израел и израелското в София. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Ръб

Ръб

28.01.2021 | 15:11

Без водохващане няма проект. Проекта е направен не с цел осигуряване на питейна вода за населените места, а за осигуряване на водни количества за производство на ел енергия от двата веца предвидени за изграждане по трасето.Останалото е само за пълнеж. И едни пари да се усвоят.

Отговори
0 2
запознат

запознат

26.01.2021 | 12:10

Защо израелците ли.?Защото нашата държава няма тези пари за такъв проект.Компанията е 100%на израелската държава и тя изцяло поема финансирането .Разбира се после ще вземе обекта за 30 години на концесия.Много пречи лобито на производителите на мин. Вода

Отговори
16 1
Скитник1

Скитник1

25.01.2021 | 22:31

С водата се занимава МОСВ, с техниката и съоръженията НЕК. а това че техническият проект за водовземане среща съпротива от професионалистите, да му мислят проектантите че няма да си вземат надниците. Но защо тук има не само проектанти, но и потенциални инвеститори от Израел ? Те ли ще ни броят глътките вода от нашите планини и реки ?

Отговори
8 6
Данка Каназирева ,пардом Здравка Клинчарова

Данка Каназирева ,пардом Здравка Клинчарова

25.01.2021 | 15:03

Много ми се щеше кмет да стана ,ама на три пъти и до балотаж не докопах.Езък за лудите пари дето потроших.Иначе за заслуги че фалшифицирах изборите с екзитполовете на 4 агенции и влезнах в учедниците по социология ,като случая Каназирева ,ме назначиха за областен управител.Помпозна длъжност ,ама реално бля -бля .Няма достатъчно власт.Пък аз за власт и луната ще глътна.Затова пак ме чакайте да се кандидатирам за кмет.Този път със сигурност съм на балотаж.Само Атанасов да не се появи ,че за четвърти път ще ме бие и после пак трябва всички да се обединяваме ,герговци,бидони търевци.и къде без циганите ,че да не стане кмет.

Отговори
23 3
Славчо Атанасов

Славчо Атанасов

25.01.2021 | 14:41

Аз ако бях, щях да нося на пловдивчани чиста кладенчова вода с едни менци всеки ден. Отивам пускам кофата в кладенеца и после я донасям водата пред общината хората да пият.

Отговори
7 10
Сяасаас

Сяасаас

25.01.2021 | 12:45

По въпроса за срането в язовира - да не е решен. В него серат не само тези от язовира но и тези около язовира. По въпроса кой кмет колко и какво направил - никой от тия не е направил нищо положително. Реализацията на идеята е изключително в правомощията на обл. управител. Всички тия бивши кметчета могат само да изразят одобрение или не във вид на становище/а. Т.е. кучето е заровено в Банкя.

Отговори
12 21
Не се изказвайте неподготвени

Не се изказвайте неподготвени

25.01.2021 | 14:21

В грешка си приятелю сяасаас.Ако повечко се запознаеш с нормативната база щеше да знаеш ,че този проект без кмета е невъзможен.Затова цялата документация е при него и копия от нея бе предоставена на областния управител преди години.Кмета контактува пряко с МС.Областният дори не е и посредник.При добра воля може да помага.Виж му правомощията в ЗМСМА и Конституцията.И не наричай кметчета хора пряко избрани от народа ,а не назначени като областно управителче.

Отговори
21 4
ВЪТЮ

ВЪТЮ

25.01.2021 | 11:25

КАКВО ОЗНАЧАВА"НЕК Е СОБСТВЕНИК НА КАСКАДАТА..." СОБСТВЕНИК Е ДЪРЖАВАТА,А НЕК СА ПОСЛЕДНА ДУПКА НА КАВАЛА!!!! НИЩО ЧЕ СА ДЪРЖАВНА СТРУКТУРА И ТЕ.СТРАННИТЕ МНЕНИЯ НА РАЗНИ "КАПАЦИТЕТИ",КАКТО Е ПОСОЧЕНО В СТАТИЯТА,СА НА ОНЕЗИ,НА КОИТО КОСЪМЪТ ИМ ХИЧ НЕ Е ЧИСТ!!!!!!! ОТНОВО СЕ ЗАИГРАВАТ МРЪСНИ ЛОБИТА,ТЪМНИ ИНТЕРЕСИ,ДИВИ БАЛКАНСКИ СТРАСТИ И ИДИОТИИ.СЕГА СЕ СЕЩАМ-КАКВО СТАНА С ОНЯ ЕНЕРГЕТИК С ОГРОМНАТА ГЛАВУНДЕРА,КОЙТО СПРЯ МЕТРОТО-ОСЪДИХА ЛИ ГО,НЕ СА ЛИ... ЗАЕДНО ОЩЕ ДВАМА...?

Отговори
18 1
...

...

25.01.2021 | 10:52

Как така НЕК не могат да осигурят необходимите обеми? В момента в каскадата има 748 милиона кубически метра вода, от общо възможни 800, което прави над 93% пълни язовири ... което даже е опасно!

Отговори
19 2
Собственик  била НЕК!

Собственик била НЕК!

25.01.2021 | 10:30

Ами това не е вярно. Спомням си Тодор Живков каза че главната цел на каскадата е водоснабдяването за питейни нужди и за поливане. Но няма приемственост ки.Като дойде демокрацията командва този който се събуди пръв сутрин.Държавата е държава за да решава проблемите.

Отговори
23 1
въпрос

въпрос

25.01.2021 | 10:29

Да правиш проект за скъп обект 500 милиона лева с хонорар 10 % = 50 милиона лева без да имаш съгласие за водохващане е все едно да проектираш сграда на чуждо място.За тези прахосани народни 50 милиона политическа отговорносст носи поръчителя.!спи ли поку,ратурата ?,

Отговори
23 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай