Следвайте ни

Борисов с висока топка към опонентите си, БСП и ДПС решават за Велико Народно събрание

viber icon

Премиерът Бойко Борисов направи изненадващ ход, с който вдигна високо топката пред всички свои опоненти. Лидерът на ГЕРБ обяви, че партията настоява за рестарт на държавата и предлага промяна в конституцията и свикване на Велико Народно събрани. Борисов настоя, че ще подаде оставка, в деня, в който сегашният парламент вземе решение за свикване на ВНС. Това може да се случи с две трети от гласовете в сегашния парламент, което означава „за“ да гласуват минимум 160 депутати.

Справка в разпределението на местата в действащото 44-то Народно събрание показва, че това не може да се случи, ако БСП и ДПС са против промяната. В момента ГЕРБ разполага с 95 депутати, БСП – със 78, ДПС с 25, Обединени патриоти с 21, Воля – с 12, а 9 са независимите. Не е ясно и дали цялата група на Обединени патриоти ще застане зад идеята на ГЕРБ, защото лидерът на НФСБ Валери Симеонов е сред най-твърдите поддръжници на действащата конституция.

С анонса за промените, които ще гласува  бъдещето Велико Народно събрание, Борисов на практика неутрализира всички опорни точки на опонентите си в парламента и от уличните протести.

Борисов предложи промени, за които скандират и участниците в протестите

От ГЕРБ предлагат намаляване на броя на народните представители в редовните парламенти на 120 /искането бе част от националния референдум, организиран по инициатива на Слави Трифонов/, възможност за мажоритарен избор на половината депутати, съдебна реформа и ново позициониране на прокуратурата, както и намаляване на мандатите на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да бъдат ограничени до 5 години, разпускане на сегашния Висш съдебен съвет и разделянето му на Висш съвет на прокурорите и Висш съвет на съдиите. Всичко това би трябвало да гарантира независимост на съдебната власт у нас, за което настояват протестиращите, а и президентът Румен Радев.

Слави Трифонов организира референдум за мажоритарен избор на депутатите и намаляването им до 120

В предложението на ГЕРБ за промени в конституцията са заложени и много от тезите на държавния глава Румен Радев. Така то се превръща в тест за демокрацията в България и прави всички, които настояват за промяна на политическия модел, в съпричастни за осъществяването на реформите в следващите месеци.      

Какво представлява Великото народно събрание?

Според Конституцията ВНС:

- приема нова Конституция;
- решава въпроси за изменение на територията на страната и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;
- решава въпроси за промени във формата на държавно устройство и държавно управление;
- решава въпроси за изменение на принципа, че Конституцията има пряко непосредствено действие (чл. 5, ал. 2 от Конституцията);
- решава въпроси за изменение на принципа, че основните права на гражданите са неотменими (чл. 57, ал. 1) и за принципа за временно ограничаване на отделни права при обявяване на война,  на военно или друго извънредно положение (чл. 57, ал. 3).

Как се свиква ВНС?

Решението за свикването трябва да бъде взето от най-малко 2/3 от народните представители, или 160. След като това решение бива гласувано в настоящото обикновено Народно събрание, в рамките на 3 месеца президентът насрочва нови избори. Настоящото Народно събрание се разпуска.

На изборите за ВНС се гласува за 400 депутати, със 160 повече от обикновено. Гласуването за ВНС е по пропорционална система в многомандатни избирателни райони, на същия принцип, на който се избира и обикновено Народно събрание.

След избиране на Велико народно събрание, Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска.

Въпреки че може да изменя Конституцията, ВНС не може да се произнася по всички въпроси, а само по тези, за които е изрично свикано. Щом го направи трябва да се разпусне. В някои неотложни случаи обаче може да се наложи ВНС да продължи дейността си като Народно събрание. Така например през 1991 г. 7-то ВНС продължават дейността си по-дълго от предвиденото поради сложната политическа обстановка в страната.

Как се предлага и приема нова Конституция?

Право на инициатива за проект за промени в Конституцията или напълно нова Конституция имат най-малко една втора от народните представители (120) и президентът.

Това означава, че освен за свикване на ВНС ГЕРБ трябва да си осигури подкрепа от още поне 25 депутати за собствения си проект. Ако БСП, ДПС, "Обединени патриоти" или "Воля" искат да внесат свой проект за промени в Конституцията, те също трябва да намерят допълнителна подкрепа от други партии.

Тези проекти се разглеждат не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето им от обикновеното Народно събрание.

След като ВНС бъде избрано, то започва обсъждане на проекта за нова Конституция или промени в старата. Решенията по внесените проекти се вземат с мнозинство на две трети от народните представители на три гласувания в различни дни, не на обичайните две.

ВНС решава само тези въпроси, по които е избрано. Това означава, че не може да има нови проекти или допълнения на предложените. Не е ясно напълно до каква степен могат да се изменят вече предложените проекти в хода на обсъжданията.

Какво става, след като ВНС приеме нова Конституция?

След като ВНС се произнесе окончателно по въпросите, за които е свикано, то се разпуска.

Актовете на ВНС се подписват и обнародват от неговия председател в седемдневен срок от приемането им.

Президентът насрочва избори за ново обикновено Народно събрание.

 

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (49)

Anatema

Anatema

19.08.2020 | 11:51

ZA VTORI PAT MAYKA BULGARIYA RODI, STEFAN STAMBOLOV I ZA VTORI PAT "LOSHIYAT MATRYAL"SHTE GO UNISHTOJI! "PAZI BOJE SLYAPO DA PROGLEDAT",KAKTO E KAZAL VELIKYAT ALEKO,KOYTO SAHTO E BIL UBIT OT "LOSH BULGARSKI MATRYAL"! BULGARINAT E VRAGAT NA EDIN DRUG BULGARIN !

Отговори
2 1
Елена Андонова

Елена Андонова

18.08.2020 | 18:49

С джипка в движение се върши работа,а тези на улицата каква работа вършат???Повечето от тях ги е привлякло,хора с ограничени душички да си пийнат и хапнат на аванта,да спят и мързелуват,като се напият стават агресивни...Ако всички сме такива ще се усмърдиме.

Отговори
6 3
Телец

Телец

15.08.2020 | 19:15

Да внимава да не строши летвата в главата му... Че каквато е висока голям бой ще яде....

Отговори
6 6
Тошко

Тошко

15.08.2020 | 18:07

Не разбрахте ли че ГЕРБ ще е на власт до края на Март. След това ще спечели изборите и следва 4-ти мандат! Само тъпите протестъри не са разбрали и всяка вечер вият, пият като ненормални.

Отговори
19 14
Живко

Живко

16.08.2020 | 11:36

Мечтай си, крадлив гeрбераст.

Отговори
7 12
КЕДИКОВ

КЕДИКОВ

15.08.2020 | 12:03

ЗА АНА ОБЩАТА ЛИ ГОВОРИМ

Отговори
4 8
Реалист

Реалист

15.08.2020 | 09:10

Много хора защитават ГЕРБ и са заслепени за реалните щети която нанесе тази пандемия на страната. Оправдавам ги вероятно са се добрали по не съвсем честен път до благинки които не искат да изпуснат. Такава е човешката природа-сития никога няма да разбере гладния. Не е нужно да надничаме толкоз високо. Ако се намери един честен журналист да отиде до месното ВиК, да се поразшета из кабинетите пълни с портрети на Вожда и калинки с тлъсти заплати лежащи под тях да попита коя е Ана Лафчиева и изнесе всички золуми- много хора ще започнат да мислят иначе. Оставка.

Отговори
14 12
Оставка!

Оставка!

15.08.2020 | 01:55

Не избират нормални снимки, но дори и на тази може да се види, че разликата между двамата е все едно да сравняваш магаре с космос.

Отговори
7 13
ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

14.08.2020 | 21:16

НАГЪЛ, БАНКЯНСКИ ГЬОНСУРАТ, ЕДНОКНИЖ5НИК ХРАБЪР. ТИ ГО ГОНИШ ОТ СЕЛОТО, ТО ПИТА НА ПОПА ЗА ЩЕРКАТА.

Отговори
16 20
Целта е ......

Целта е ......

14.08.2020 | 19:38

1.Ако се свика Велико народно събрание не се назначава служебно правителство. РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка. 2. Ако при свикването на Велико народно събрание не се възложи то да избира правителство, такова не се избира, докато вървят заседанията на Великото народно събрание. Година, две, три-колкото трябва. Не се избира и служебно правителство. РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка. 3.След разпускането на Велико народно събрание, не се назначава служебно правителство, до избирането на ново Народно събрание и избирането на ново правителство. РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка. Тези три любопитни детайла показват, че г-н Борисов ще кара джипката още дълго, след като сегашните прогимназисти кандидатстват за висше учебно заведение. Има хора, които могат да си помислят, че предложението за нова Конституция е свързано с това обстоятелство. 1.Ако се свика Велико народно събрание не се назначава служебно правителство. РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка. 2. Ако при свикването на Велико народно събрание не се възложи то да избира правителство, такова не се избира, докато вървят заседанията на Великото народно събрание. Година, две, три-колкото трябва. Не се избира и служебно правителство. РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка. 3.След разпускането на Велико народно събрание, не се назначава служебно правителство, до избирането на ново Народно събрание и избирането на ново правителство. РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка. Тези три любопитни детайла показват, че предложението за нова Конституция е свързано с това обстоятелство.

Отговори
12 14
бгн

бгн

14.08.2020 | 18:56

В новата конституция задължително да запишат ,че България трябва да се управлява от джипка.

Отговори
16 17

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?