Следвайте ни

Борисов с План "Z", докато опозицията заеква на "А"

В България няма политическа криза, а криза на представителството

viber icon

Бойко Борисов ще подаде оставка, ако идеята на ГЕРБ за промени в конституцията и свикване на Велико народно събрание не получи одобрение в парламента. Това може да стане още през септември. Подобна версия лансира вчера вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на "Нова". Той обаче уточни, че в крайна сметка решението ще е лично на премиера. Дончев отхвърли обвиненията на опозицията и протестиращите, че предложенията на ГЕРБ се правят, за да се потуши напрежението и да се печели време. Напротив - с тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото, твърди Дончев.  

В последните дни Борисов показва, че има отговори на всички въпроси - готов е на оставка, готов е да участва в дебата за реформи и рестарт на държавата, готов е да се оттегли от изпълнителната власт, дори ако ГЕРБ спечели и следващите избори. Премиерът има не само План "Б", но и "Z". Признава за грешки в управлението, в кадруването на депутатите, кметовете, местни лидери на партията... Но настоява, че правителството се справя добре в управлението на кризата от коронавируса и има ясен план  как да изведе държавата от нея. Твърди, че за следващия вот, редовен или предсрочен, ще има машинно гласуване. Предлага диалог по този план и очаква от опонентите си добри идеи, а от обществото - подкрепа. Написал е нова конституция и я изпраща на всички до поискване. 

Никой обаче не я ще. На всяко ново предложение на Борисов опонентите му първо отговарят с "не", без дори да се замислят. По важните въпроси повечето говорители на опозицията все още сричат на "А". И в настояването си, че той просто трябва да си ходи, без да е ясно какво идва след него, някои се държат като изгладняла глутница, която просто иска да се докопа до кокала. 

40 дни след началото на протестите улицата все още не може да излъчи лидери, които да докажат, че имат ясен план накъде ще върви държавата след оставката на правителството. След като настояваха за промени в конституцията и Велико народно събрание, сега се оказва, че не ги искат. Говорят за избори, но не казват кой и как ще ги организира, за да са честни, след като тези, излъчили сегашните управници, явно не са били честни. 

Президентът Радев и хората от мозъчния му тръст също мълчат по въпроса за същината на конституционни промени, които държавният глава обеща да инициира още в началото на годината. В мотивите, с които президентът, БСП, демократите, протестърите и новите кандидати за политическа слава искат отстраняването на ГЕРБ от властта, звучат едни и същи лозунги, които засега не са подкрепени с никакви аргументи. 

Това вероятно е предположено от страха, че никой от тях не е готов за избори. А вот тази есен би възпроизвел парламент, който няма да може да състави работещо мнозинство, или то ще трябва да се прави на съглашенски принцип между несъвместими помежду си политически субекти.

Всъщност от подобен сценарий има и един печеливш и това е президентът Радев. Като действащ държавен глава, той няма полезен ход да бъде "регулатор" на политическите процеси в момента. Импотентен бъдещ парламент, който не може да роди действащо управление, ще предизвика дълга политическа криза и управление на служебен кабинет, съставен от президента. Това пък ще отвори писта за бъдещ проект на Радев, с който той най-после ще може да се еманципира от БСП и да поиска цялата власт. 

Проблемът е къде се крият днес тези, които знаят как да рестартират държавата. Защото кучето е заровено именно в качеството на политическата  класа, а не в политическия модел и конституцията.  България страда от криза на представителството, а не от политическа криза. Защото родните политици отдавна са забравили, а някои и никога не са знаели, че парадоксите на политическото представителство са стар проблем на всяко демократично общество, с който ние явно чак сега се сблъскваме челно. 

Политическата класа е такава, каквато сами си я създаваме. Не идва от Марс, Москва или Вашингтон. И от това как излъчваме представителството си във властта зависи как живеем. Ако се научим да използваме този инструмент на демокрацията, ще знаем и как да търсим отговорност от политиците, които по правило си говорят с нас единствено в предизборно време. А после бързо забравят, че са наши представители, и започват да употребяват властта не в общ, а в собствен интерес. В резултат институциите /парламент, правителство, главен прокурор и т.н. /придобиват прекомерна сила и трупат нови и нови активи за себе си и свързаните си лица. Така до следващата предизборна кампания. 

За разбиването на този порочен кръг става дума днес. Ако енергията на протестите не се използва за целта, от тях няма да произлезе нищо друго освен смяна на едни употребяващите властта с други. Единствената разлика ще е, че не Борисов, я някой друг ще пише спасителния план "Z". А всички ние пак ще сме в публиката, в най-добрия случай - на първия ред. 

Там обаче държим съдбата си, колкото и парите - както и да стискаме банкнотата в ръката, нейната стойност се определя някъде другаде - в Централната банка или на световните валутни пазари. 

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (63)

Гошко

Гошко

10.10.2020 | 20:28

Дааа!!! И тук "Дървени философи" дал Господ! Пък и "езикът"- един такъв-Пловдивски!!! Ха,ха!!! "Бегай, бегай"!!!

Отговори
1 0
Употребеният народ

Употребеният народ

23.08.2020 | 13:48

Нема мутрите няма нищо пълни глупости целта е газовия хъб и пазара в Европа. Затова ни го свалиха от Москва адютанта.Връщане на високите цени контрол и монопол става въпрос за много пари. Не бъдете наивни подлогите се подиграват с народа пречи им Боко тва е сметката ще плаща народа, хората се карат помежду си всичко е цирк като навремето преватизацията СДС и БСП. Не се подавайте хора употребиха ни за пореден път гадовете.

Отговори
25 6
Нели

Нели

22.08.2020 | 17:56

Боядисани комунисти

Отговори
10 5
ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

21.08.2020 | 18:57

КАК БРЕ ДЖАНЪМ ? НЕЩАСТНАТА НИ ТАТКОВИНА НЕ Е ИМАЛА ПО-ЕРУДИРАН ГЛАВАТАР ОТ КОРУМПЕТО МУТРАГЕНЬО. ЧОВЕЧЕЦА Е ПРОЧЕЛ ЦЯЛА КНИГА - ВИНЕТУ. / МАКАР ЦВЕТАНОВ ДА РАЗПРАВЯ, ЧЕ АСКЕТА Е ГЛЕДАЛ ФИЛМА И ТО САМО ЕПИЗОДА С ОГРАБВАНЕТО НА БАНКИ И ДИЛИЖ5АНСИ/.

Отговори
19 24
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

20.08.2020 | 17:56

ЖИВОТНИ, АХМАКА ИСКАШЕ ДА КАЖЕ - НЕВМЕНЯЕМ ЗА РАЗПО РЕТИНА. :) А ТО ИЗЛЕЗЕ - НЕВНЯТЕН :) ПАК С ЦЕЛ АСОЦИАЦИИ. НО ОБЯСНЯВАМ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОТИТЕ ДА МИСЛИТЕ, КОЙ КАКВО Е КАЗАЛ ИЛИ ИСКАЛ ДА КАЖЕ, ЧЕ ПОЧВАТЕ ДА МИРИШЕТЕ :)

Отговори
10 15
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

19.08.2020 | 23:44

БЕГАЙТЕ (Б)ОКЛУЦИ! БЕГАЙТЕ ПРЕЗ ГЛАВИ, КОЛКО ВИ ДЪРЖАТ КОПИТАТА И НАКЪДЕ ВИ ВИДАТ ОЧИТЕ! https://www.youtube.com/watch?v=80EaBRgGylo

Отговори
3 19
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

19.08.2020 | 23:26

НА ВАС НЕ ВИ ТРЕБВА БОГ, ТРЕБВА ВИ ПРИШЪЛЕЦА, ИЗЧАДИЯ! ТОЯ ДЕТО С ЕДНА РЪКА ВИ ИЗСКУБВА ЧЕРЕПА С ГРЪБНАКА! И ПОСЛЕ ВИ РЕДИ ЧЕРЕПИТЕ НА СТЕНАТА ПРИ ТРОФЕИТЕ.

Отговори
3 19
Евгени

Евгени

31.08.2020 | 12:27

Ти па и филмите обърка.. Хищника е тва. Ние хищници си имаме, трябва ни бат Арни и оня не бял човек от следващите серии да ги трепят хищниците. Но докато се трепят наоколо хаоса ще е като в няколко холивудски екшъна наведнъж - всичко наоколо ще е сцена за разруха от непопаднали в целта снаряди и завъртане на опашката на Годзила.

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

19.08.2020 | 23:21

...ДА СЕ ДЪРДОРИ ЗА НЕКАКВИ ЗАКОНИ, НЕКАКВА КОНСКА ТУЦИЯ У НЕКАКЪВ КЕ НЕФ У КОЙТО ПОБЕСНЕЛИ СКОТОВЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ И УБ ИВАТ! КОЙТО СИ ИСКАТ Е ИЗЛИШНО!

Отговори
4 22
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

19.08.2020 | 23:18

БАНКЯНСКАТА КУ РВА, РАЗПО РЕТИНА ИСКА ДА ЖИВЕЕ :) НО АЗ ЩЕ Я ЗАК ОЛЯ, ЗАЩОТО: ОПИТАЙТЕ ДА СВЪРЖЕТЕ, ПРИНЦЕСА ДАЯНА, АТЕНТАТА В БУРГАС, ПЕВИЦАТА РЕЙХАН, МУСТАФА ЧАУШЕВ. ДАЯНА ЗАГИНА В КАТАСТРОФА, РЕЙХАН СЪЩО. ЕВРЕИТЕ ГИ ВЗРИВИХА, ПО МУСТАФА ЧАУШЕВ 2018 СТРЕЛЯХА, А ТОЙ Е ЖЕНЕН ЗА СЕСТРАТА НА АХМЕД ДОГАН :) РЕЙХАН И МУСТАФА И ДЪЩЕРЯ МУ АЖДА ПЕЯТ НА ТУРСКИ. КОЕТО ЯВНО СЕ НАКАЗВА У КЕ НЕФА ИЛИ С 9 ГЛУХА ИЛИ СЪС СМ ЪРТ. АЗИС ПЕЕ НА ЦИГ АНСКИ, НО ЦИГ АНСКА ДЪРЖАВА ОСВЕН ИЗРАЕЛ НЯМА :) И, ВЪЗНИКВА ВЪПРОСА - АХМЕД ДОГАН КУКЛОВОД ИЛИ ЗАЛОЖНИК Е ВСЪЩНОСТ? 2005 ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР СИ БЕШЕ РАЗПО РЕТИНА, ДО ИЗБОРИТЕ ЕСЕНТА. ЯСНО ВИ Е ЧЕ ТОВА ЖИВОТНО НЯМА МОЗЪК ТА ДА ИЗМИСЛИ УБ ИЙСТВОТО НА РЕЙХАН НА СЪЩАТА ДАТА, КАТО СЕСТРА И. А СЕТЕТЕ СЕ, КОЯ КОЛХОЗНА СВИНЯ ГО ИЗМИСЛИ :)

Отговори
2 29
Иван

Иван

22.08.2020 | 00:27

Коя свиня?

Отговори
2 1
Предполагащ

Предполагащ

19.08.2020 | 14:35

Сутринта публикувах едно мнение за първенците на ГЕРБ и.............веднага мобилизираха електората да дава отрицателно мнение.Само че много ялово се получава-само 15 човека "верни" герберчета. Мнооого ги е страх от комунистическото си миналото.Отдавна са разкрити, обаче.Пак ги повтарям Бойко, Цецо, Менда, Цецка, Красимир Велчев ........Това е Висшия ешелон.А иначе са хиляди.В Пловдив са стотици

Отговори
24 26
Утре е протеста

Утре е протеста

19.08.2020 | 17:19

Имат си дежурни за минуси и коментари, иначе се обезмисля труда на авторите им.

Отговори
7 22

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?