Следвайте ни

Борис Роканов: ЕСК беше провал, но трябваше да се случи

Пловдивският артист остана с убеждението, че цяла Европа в него гледа, а цяла Европа после се оказа, че са били Светлана Куюмджиева и тогавашният управителен съвет на „Пловдив 2019”

viber icon

Борис Роканов, поет и художник

Независимо че сега изглежда пълен провал, Европейската столица на културата 2019 трябваше да се случи. Независимо че капацитетът и моралът на част от хората от фондацията е съмнителен, самото провеждане на инициативата ЕСК в Пловдив повиши самочувствието на българския артист, който остана с убеждението, че цяла Европа в него гледа.

А цяла Европа после се оказа, че са били Светлана Куюмджиева и тогавашният управителен съвет на „Пловдив 2019”. На чийто взор той, Артиста, отвърна тогава с ентусиазъм и премерено раболепие.

Известно е, че пловдивчани, както силно обичат, така и силно мразят. Това се случи и с Европейската столица на културата. Пловдивчани обикнаха всички замесени и търпяха техните глезотии и прищявки до самодейното и финансово разточително откриване на мероприятието “ЕСК Пловдив 2019”, което софиянци определиха като пълен кич.

На следващия ден пловдивчани се съвзеха от опиянението и люто намразиха цялата фондация заедно с кмета Тотев. И се почна със скандали, прокуратурата се самосезира, от ОбС се сетиха, че са похарчили 30 милиона по събитието, за Програма, която не знаят, а когато Куюмджиева започне да им обяснява, че те не могат да я разберат, още повече се ядосваха.

Имаше през 2019-та няколко протеста на общински съветници пред сградата на фондацията. Разбира се, без резултат, госпожа Кафеджиян приповдигнато им обясни, колко са прости и те засрамено си отидоха.

На мен същата се извини за това, че щеше да ме арестува пловдивската полиция, защото се осмелих да изпълня проект, приет и финансиран от “ЕСК Пловдив 2019”. Добре че благоразумно отстъпих и ми се размина, иначе нямаше да бъда жив.

Полицаите бяха доста натопорчени, бяха приели нещата на живот и смърт, още повече че тогава се провеждаха и местни избори. И една част от ГЕРБ саботираше другата част от ГЕРБ, а аз трябваше да отнеса пердаха. На фондацията въобще не <210> пукаше какво щеше да се случи с мен и с проекта “Манускрипта 39”. В неделя инициативата “ЕСК - Пловдив 2019” се закрива. И пак казвам, хубаво че се случи в нашия град и колкото сега да нагорчава, след години ще се сещаме с носталгия за нея.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?