Следвайте ни

Арх. Димитър Ахрянов, главен архитект на Пловдив: ПУП на зона „Изток“ е приет от ЕСУТ в пълно съответствие със закона

viber icon

Процедурата е стартирала в предишния мандат и не можем да я отменим. Тогава за подобни терени е допускан коефициент за интензивност на застояването (кинт) 4 и даже 5 

Общинският съвет ще разглежда на днешната сесия изменението  на Подробния устройствен план (ПУП) на многофункционална  зона „Изток“. Тя се намира на мястото на бившия „Тексим“ между Цариградско шосе, бул. „Шести септември“ и ул. „Правда“. 

Решението за ПУП беше гласувано  на предишната сесия, но е върнато за ново разглеждане от областния управител Дани Каназирева.  В него се допуска коефициент на интензивност  4. Опозицията в местния парламент и  протестърите от сдружение за защита на парка до хотел „Санкт Петербург“  се опасяват от застрояване на квартала с плътност до 80 процента и сгради  до 50 метра височина, което означава до 20 етажа, и настояват коефициентът да бъде намален до 2,5. 

В становището  си областният  управител посочва, че  ЕСУТ е коригирал  кинт  4 на 2,5, но след жалбата на инвеститора отново е направил корекция, като е завишил застрояването до К 4. 

Според юристите на областта  решението на  Община Пловдив и Общинския съвет е незаконосъобразно, тъй като според  Наредба №7 за правила и норми за устройство на територията за смесени производствени  зони, каквато в случая е зона „Изток“, се разрешава максимално застрояване до кинт 3. За коментар по темата потърсихме главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Ние се борим с презастрояването в Пловдив. Откакто съм главен архитект, спазваме тази позиция в Експертния съвет за устройство на територията,  като не допускаме коефициенти на интензивност, които да доведат до прекомерно високо застрояване. Това принципно  решение е взето от Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ) и е въведено като правило при разглеждане на предложения за допускане на ПУП.

Но има случаи, когато сме поставени  пред свършен факт

- пред процедури, допуснати за изработване преди нашия мандат. Те влизат в противоречие с нашето виждане.  Такъв е случаят с многофункционалната зона „Изток“.

Решението за одобрение  на  Общия устройствен план  на Пловдив не приема  правилата и нормите, изготвени за неговото прилагане, и препраща към Наредба 7, според която коефициентите на интензивност подлежат на интерпретация. При предишните управления такъв тип зони са одобрявани с коефициент 5. Ние не сме допуснали такъв прецедент.

Изменението на ПУП на зона „Изток“ е стартирало в предишното управление с коефициент 4 и ние не можем да го променим, защото влизаме в противоречие с допускането на процедурата,  започната с индивидуален административен акт -  заповед  и  съобщение до заинтересованите лица.

Всяка администрация има право на мнение и ако се стигне до друга инстанция, тя ще решава  чие  становище е законосъобразно - на юристите на Община Пловдив или на Областната администрация.  ЕСУТ към Община Пловдив е в състав над 20 експерти и решенията се взимат с мнозинство. 

Смятам, че е трудно да бъде допуснато незаконосъобразно решение

  В началото ние  коригирахме проекта на  ПУП, но от инвеститора беше внесена жалба, придружена със съответната документация, включително и  със заповед  за допускане на процедурата.  Нямаше как ЕСУТ да не приеме  тези аргументи. 

В момента не можем да говорим с каква точно височина ще бъдат сградите, защото проектът не е входиран в Общината. ПУП позволява да реализира  застрояване при коефициент 4. Условно казано, това означава площта на терена, умножена по четири.  В тази зона позволява реализирането на не повече от 20% жилищна площ. 

Не сме съгласни с областния  управител, че  с ПУП на зона „Изток“ администрацията предлага незаконосъобразно решение, и няма да го променим.  Категорични сме, че сме  процедирали в съответствие със закона. В този смисъл актът на областния управител няма тежест, защото той може да отменя само незаконосъобразни решения, а тук става дума за спор по целесъобразността.   

Преди изготвяне на проекта за застрояване  инвеститорът трябва да представи  обемно-устройствено решение, което задължително ще се разглежда от ЕСУТ. В това решение ще бъдат посочени параметрите на бъдещото застрояване. Тази допълнителна стъпка за контрол е предприета от ЕСУТ, за да обсъдим предварително какво и как ще се строи в тази зона.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Опс

Опс

16.02.2021 | 14:57

ЛЪЖЕШ БРАТЧЕТ !

Отговори
2 0
Батко

Батко

16.02.2021 | 12:15

И тоя бай-х.у.й почна да се крие зад буквата на закона

Отговори
5 0
Арх

Арх

16.02.2021 | 09:56

Те затова го турнаха там без конкурс. За да им движи далаверите.

Отговори
11 1
Ива

Ива

16.02.2021 | 09:25

Най големите далавери в Пловдив винаги са били "законосъобразни". Винаги се намира някакъв "експерт" , който обяснява как всичко е законно и целесъобразно. Този гл. архитект ще се пържи в деветия кръг , но строителя ще си построи кулата от бетон.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?