Следвайте ни

Агитките по стадионите като свиреп автогол

viber icon

 

Или ние сме много хитри, като пуснахме феновете на трибуните, или германците са балъци. Пилците ще ги броим наесен.

 

Ние, българите, сме първопроходци в много неща - киселото мляко, компютъра, електронния часовник, двигателите на лунния модул Орел, шестия сърдечен тон, говореща книга за слепи, календара, хапчето "антибебе" и чушкопека. Все изобретения, които ни карат да се чувстваме горди. 

Тази седмица Григор Димитров се оказа първият тенисист от топ 100, който е заразен с COVID-19. Не е много повод за гордост, но е повод за размисъл. След тази ужасна случка в Сърбия мениджърът на Гришо Георги Стоименов каза: "Всеки се опитваше да спазва разпоредбите при епидемията, но емоцията, която съпровождаше играчите, които не са се виждали от 3-4 месеца, надделя - всеки се чувстваше освободен и може би се прекрачи границата".  Заразяването на Григор удари родния тенис с ефекта на доминото - всички лагери и детски турнири в следващите две седмици бяха прекъснати, тъй като много деца са били в близост до най-добрия ни тенисист при изненадващата му визита в Хасково. 

Като човек оптимист се надявам Гришо да е добре и да няма още заразени по този случай. Все пак през своята вековна история България няма пленено бойно знаме. Дано спечелим и тази битка.

През последните месеци целият свят продължава да е под ключ, въпреки разхлабването на мерките. Точно за тези мерки се притеснявам най-много. В отличие от големите първенства в  Германия и Англия по трибуните на родните стадиони има публика. Е, не на всички - на Славия, Витоша и Царско село и преди това си нямаше.

Правителството за пореден път отстъпи пред натиска на феновете и пусна зрители по стадионите. "Считаме, че допустимата заетост от 30 процента, която е разрешена за обектите на закрито като театри, кина и т.н., е повече от достатъчна за провеждането на всякакви футболни срещи", написаха феновете в писмо до премиера. Той се вслуша в молбата. Дано този път не си е забил свиреп автогол. 

Защото и без агитките, обменящи секрети в клетката, вече изпитваме ефекта на пеперудата. Това е метафоричен пример как размахването на крилата на пеперуда може да доведе до драстични промени в развитието и траекторията на далечно торнадо.

А то, торнадото, витае някъде около нас. И ще се стовари върху нас по една-единствена причина - просто правилата и у нас, и в Германия са едни и същи, но там се спазват, за разлика от тук.

На Запад забраните за публика все още са в сила и не е ясно кога и как феновете ще се завърнат. Трябва да се има предвид, че там финансовите загуби от липсата на публика са стотици пъти по-големи, тъй като традиционно посещаемостта е много по-висока, както и цените на билетите. Та ние ли сме много умни, или те са балъци?

Рефренът "Футболът победи страха" е много популярен напоследък, но всичко е бошлаф. Три месеца по-късно трибуните по стадионите са пълни с фенове, които се прегръщат и целуват под безучастния поглед на целия държавен апарат (бил той НОЩ или МВР). А само преди ден ни надуваха главите как ще започнат яки проверки за неносене на маски в градския транспорт и закрити помещения.

Апропо, във футболния ЦСКА - София откриха вирусоносител (Юрич). Да се чудим ли защо отборът не е под карантина? Ако това се бе случило в Германия, даже тимът на Локомотив Пловдив също щеше да е карантиниран, тъй като Юрич игра миналата неделя срещу черно-белите. 

Коронавирусът табу ли е по стадионите? Да вметна, 30-те процента публика на театър или в кино не се прегръщат през 10-15 минути като феновете след гол. Или футболът ни е точно като за коронавирус - голове от дъжд на вятър?

И в борбата с коронавируса влизаме в цикличността на "ефекта на пеперудата (яйце, гъсеница, какавида, пеперуда).​ Само че я докарваме до какавида и пак отначало. 

Май-май феновете победиха... коронавируса. Макар че пилците ще ги броим наесен. 

 

 
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?