Следвайте ни

А нас, гражданите, кой ще ни спаси от великите дебатьори

viber icon

Временните затруднения с тапите на Коматевско шосе, които от няколко дни търпим заради новите тръби в посока "Модър - Царевец",  са бял кахър в сравнение с жестокия капан на бул. "Александър Стамболийски",  който с бездействието си ни приготвиха пловдивските управници. 

Днес много от тях дебатират за бюджета и се надпреварват да трупат точки с елегантни градоустройствени идеи. По правило от тези дискусии не произлиза нищо полезно, а идеите си остават само на картинки. 

Ако искаха да направят нещо полезно за града и хората, днешните дебатьори трябваше отдавна да са решили проблема с така наречения булевард "Ал. Стамболийски". Според трети пореден Общ устройствен план той трябва да е с две платна по две ленти и модерни кръстовища. Тясната улица с  габарит 7 метра, разбита настилка и безброй аварии на изгнил магистрален водопровод отдавна не  е в състояние да поеме натоварения трафик в "Кючук Париж". С масовото застрояване  от южната страна на булеварда ситуацията  с организацията на движението и паркирането ще стане меко казано драматична. А по време на изграждането на Южния обходен колектор /канализационна тръба с диаметър 3 метра/, за който ВиК ЕООД спечели проект за 80 млн. лева, трафикът в "Кючук Париж" ще се превърне в ад.

Този дискомфорт можеше да бъде спестен на хората, ако местната власт  следваше дългосрочна политика за развитието на  пътната инфраструктура, вместо да работи на парче, както в дебатите за новия бюджет. Разширението на бул. „Александър Стамболийски”  с още 10 метра  е заложено отдавна, но никой не си е мръднал пръста по въпроса. До този момент община Пловдив не е придобила нито един, нито е възложила изготвяне на технически проект за удвояване. А всички предишни кметове вероятно най-малко са чували за проекта на ВиК. В нормалните държави новото платно вече щеше да бъде изградено, за да поеме трафика при разкопаването на сегашния път. А след полагането на тръбите и асфалтирането щяхме да имаме изцяло нов булевард с две платна по две ленти във всяка посока. 

Да, ама не стана, защото градостроителите си имат други приоритети. Ние, гражданите, сме последна дупка на кавала и няма кой да ни спаси от великите дебатьори.    

Пловдив сякаш е обречен на вечни тапи по важните булеварди. Както и на управниците си.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?