Следвайте ни

 29 дни не стигнаха на Борисов да счупи рекорда за най-дълго управлявал премиер

viber icon

В сложната и пълна с непознати до момента предизвикателства 2021-ва българският премиер Бойко Борисов отбеляза 20 години в политиката.

Възхваляван и обругаван, Борисов явно притежава качества, които и най-големите врагове не могат да му отрекат. Неговият убийствен инстинкт към настроенията на улицата и способността му да убеждава хората, че е един от тях, му донесоха много политическа слава, любов и омраза.      

Борисов е далеч от стандарта за професионален политик. Той обаче притежава харизмата на водача.

За разлика от повечето си опоненти, които използват политиката, за да яхнат управлението, Борисов мина по обратния път - от управлението към политиката.

 Излезе на публичната сцена през 2001 година като главен секретар на МВР в кабинета на Симеон Сакскобургготски. За него преди това се знаеше малко - че е бил преподавател във факултета по пожарна безопасност, имал е охранителна фирма и е бил бодигард на Тодор Живков. За броени месеци Борисов даде нов живот на поста главен секретар и бързо стана любимец на медиите. 

Видимо не хареса хората около царя и се раздели със Симеон след края на мандата. После пое към политическите върхове с летящ старт. 

На 5 ноември 2005 г. стана кмет на София с подкрепата на 68 % от гласуващите. На следващата година обяви и своя политически проект - Граждани за европейско развитие на България - ГЕРБ.  Последваха 3 мандата като премиер, като едва последният е пълен.

Днес Борисов сдаде властта след 3603 дни като премиер – на едва 29 дни от рекорда на Станко Тодоров, който е бил министър-председател в продължение на 3632 дни. 

Сега за лидера на ГЕРБ и цялата партия предстои живот в опозиция. Борисов е  показал, че се справя добре и в тази роля. Справка завръщането във властта през 2014-а след краткия живот на кабинета „Орешарски”. 

Кариерата на Борисов

Рoдeн е на 13 юни 1959 гoдинa в Бaнкя.  Бaщa му e cлужитeл в Coфийcкo грaдcкo упрaвлeниe нa МВР, a мaйкa му нaчaлнa учитeлкa. Бъдeщият пoлитик имa cecтрa Крacимирa, кoятo e лeкaр.

Бoриcoв зaвършвa шкoлaтa нa МВР в Cимeoнoвo cпeциaлнocт "Прoтивoпoжaрнa oхрaнa". По-късно е преподавател в същия факултет.

Cлeд гoдини в пoжaрнaтa, в нaчaлoтo нa дeмoкрaциятa тoй зaпoчвa oхрaнитeлeн бизнec,

На 42 генсек на МВР  

Пo врeмeтo нa кaбинeтa нa Cимeoн Caкcкoбурггoтcки Борисов cтaвa глaвeн ceкрeтaр нa МВР. Тoвa cе случва нa 1 ceптeмври 2001 гoдинa c укaз нa прeзидeнтa Пeтър Cтoянoв. Сaмият Бoриcoв e пoвишeн в звaниe "пoлкoвник" oт МВР. Cлeд вcтъпвaнeтo cи в длъжнocт, Бoриcoв дaрявa мeceчнaтa cи зaплaтa в пoлзa нa дeцaтa нa зaгинaлитe при изпълнeниe нa cлужeбнитe им зaдължeния cлужитeли oт МВР.

Кмет на 46

Пoлитичecкaтa му кaриeрa зaпoчвa кaтo кмeт нa Coфия в пeриoдa 2005 – 2009 гoдинa.

Прeз eceнтa нa 2005 гoдинa учacтвa в чacтичнитe мecтни избoри зa кмeт нa Coфия, кaтo ги пeчeли убeдитeлнo cлeд бaлoтaж. Пoлaгa клeтвa кaтo кмeт нa Cтoличнaтa oбщинa нa 10 нoeмври 2005 гoдинa.

Премиер на 50

Бойко Борисов е 50-ият, 53-ият и 55-ият прeдceдaтeл нa Миниcтeрcкия cъвeт нa Рeпубликa Бългaрия. За пръв път става премиер през 2009-а, когато е на 50 години. Днес, на 62, напусна „Дондуков” 1. Преди време бе заявил, че след края на третия мандат ще сложи край на политическата си кариера. След случките в 45-ото Народно събрание обаче обаче изглежда мотивиран да нови изборни битки. Големият въпрос е, ще се яви ли на пряк двубой срещу Румен Радев на президентския вот пред октомври в опит да покори и "Дондуков" 2.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Надя Аврамова

Надя Аврамова

17.05.2021 | 01:18

Агент Буда държи много други рекорди: Най голям замърсител на въздуха, почвата и водата в страната. Държавата е бунище на Европа. Притежание на най много пари и злато в чекмедже. Премиер който не владее чужди езици.

Отговори
22 17
Петър Иванов

Петър Иванов

17.05.2021 | 01:10

Тиквата е рекордьор за най неграмотен премиер.

Отговори
25 19
Глория Механджиева

Глория Механджиева

17.05.2021 | 01:08

Друг реорд може да оглави. След като горазследват може да огави рекорда, получил най много присъди за далавери и злоупотреби в страната ни.

Отговори
25 17
Михаил Господинов

Михаил Господинов

27.05.2021 | 14:17

Това наистина ще бъде най хубавия рекорд,последният,за радост на целокупния бълг.народ,изключва калинките му,които ако се нарушиха по време на "рекордите Му".

Отговори
6 3
Дейзи Ричардсън

Дейзи Ричардсън

17.05.2021 | 01:01

За сметка на това държи друг рекорд: за най много злоупотреби в държавата.

Отговори
22 16
Ангелина

Ангелина

14.05.2021 | 19:26

ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ЧОВЕК И ПОЛИТИК С ГЛАВНА БУКВА

Отговори
31 26
Неутрален  и  честен

Неутрален и честен

13.05.2021 | 19:45

Борисов върна България в мутренските години от края на миналия век- една част са предоволни от него и ще го благославят завинаги, но като цяло страната ни е в плачевно състояние във всяко едно отношение. Дано никога вече да не се връща неговото време.

Отговори
37 38
Не знаех

Не знаех

13.05.2021 | 21:34

Не знаех, че през мутренските години безработицата да е била 3 процента, БВП да е бил два пъти от този през 89та, престъпниците и олигарсите да са в затвора а парите им да са блокирани. Не знаех, че през мутренските години да са се строили толкова много магистрали. Не знаех, че през мутренските години доходите на хората да са били толкова високи а инфлацията толкова ниска. Не знаех, че през мутренските години спестяванията на хората да са били над 60 милиарда лева в банките. Но знам, че не си неутрален и честен, а си един червен запартък.

Отговори
48 34
Иво

Иво

22.05.2021 | 11:01

Искаш да кажеш, че 96-97 година бяхме добре?Е ,аз смея да твърдя, че сега съм по-добре.Не съм фен на Бойко, но не съм фен и на Радев и Нинова, а още по-малко на Мая и сие.

Отговори
18 9
Мефистофел

Мефистофел

28.05.2021 | 13:06

И аз не знаех че като сложиш гербаджийските очила и живота в Бг ще ти се вижда по-луксозен и от в скандинавските страни според гербаджийските ти бръщолевения ама явно на някои ви ги раздават на килограм. За справка вземи прочети "Стълбата" на Хр. Смирненски. А, и аз не знам 96-97 да са напуснали около 2 млн българи както последните 10 години при "управлението" на любимия ви вожд, щото всичко е така прекрасно през розовите гербаджийски очила.

Отговори
3 2
намръщенЪ

намръщенЪ

13.05.2021 | 17:34

Много точно, само дето тогава постът министър-председател имаше доста по-малка тежест от днес. Водеща фигура тогава бе партийният ръководител(Тодор Живков), а държавен глава и управляващ върховната власт - председателят на Държавния съвет(пак същият)

Отговори
28 8
Шиши

Шиши

13.05.2021 | 10:45

Дано не е толкова луд българският народ и толкова прост за да си избере пак простия Мин. Председател, както си признава самия той. Той ще иска пак да е във властта за да НЕ се разкриват далаверите му и кражбите и на неговото обкръжение от " политици и бизнесмени".... Мисли народе и НЕ допускай да те управляват прости и крадливи наглеци!!!

Отговори
37 38
Обидно за избирателя

Обидно за избирателя

16.05.2021 | 19:27

Май вариантите пред Бг избирателите са шокиращи - Избор между Чалгаря на мутрите, сам встъпващ многократно в този образ; двете устати адвокатки -дългогодишни защитнички на мутри и мафия, и двете отявлени парламентарни остриета на БСП от предишни моменти , и открито ориентираните към чужди сили - деспотичния демагог Курнелия , г-н Копейкин, вечното ДПС. За жалост май познатото зло Бойко макар и с по-слаба подкрепа пак ще се коалира с т.н. патриоти и ще се опита отново да ни яхне .

Отговори
23 10
Лили

Лили

13.05.2021 | 10:16

Да е жив и здрав, пак ще спечелим и тези ама наистина мутри, които се появиха в 45 парламент, ще отидат в забвение. То колкото и да е луд българския народ да избира славчовци, галевици, грантаджиите разни, Божковци и маджовци, ама все някога ще му светне че няма нужда да изпуска питомното и да гони дивото. И само да добавя че винаги медиите изпускате нещо от биографията на Борисов, същия е доктор на науките по неговата специалност.

Отговори
53 31
За жалост...

За жалост...

16.05.2021 | 19:44

развитието на Бойко през годините бе дълго. От демократ и борец за законност/образа създаден му от медиите около 2000 г/ премина през политик борещ се за международния авторитет на страната , строител и съзидател, за да се превърне през третият си мандад в деспот, открито обслужващ чужди икономически и геополитически интереси. Умението му да оцелява е невероятно - вероятно затова проведе чистките , демонезирайки и изхвърляйки от партията си всички, които можеха да го застрашат от Федосова до Цветанов. Вероятно затова даде огромни подкупи на американско лоби -парите за несъществуващи самолети, на руското - абсурдният "Турският поток" .

Отговори
14 18
ЛИСИЦА

ЛИСИЦА

13.05.2021 | 09:28

хах прави се на ум.яла лисица с изказванетУ че сл.кабинет е супер. Този човек кат каже днес едно то утре е другУ щот е неУравновесен

Отговори
18 33

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?