Следвайте ни

Зорница Русинова пред "Марица": Овладяхме безработицата, но е възможна нова вълна есента

viber icon

За нас е важно престоят на трудовата борса да е минимално кратък

За Пловдив има и добра новина - паралелно с новите регистрации се обявяват и работни места, заяви зам.-социалният министър

 

- Г-жо Русинова, след обявяване на извънредното положение имаше вълна от нови безработни, след което леко затишие. Означава ли това, че сме минали пика на вълната от безработни?

-  След пикa през първите две седмици с прилагане на мярката 60/40 започнахме да овладяваме безработицата. Надяваме се да преодолеем последиците през летните месеци - ако се възстанови туристическият сектор, ако заработят всички промишлени предприятия и успеем да възстановим заетостта. Част от прогнозите обаче показват, че е възможна и втора вълна на безработица през есента. Всичко зависи от това колко дълго време фирмите са успели да задържат персонала си, както и от развитието на коронавируса.

- По мярката 60/40 са подадени над 9800 заявления за близо 142 000 работници. В процентно отношение какво означава - колко е задържането на безработицата?

- Това означава, че близо 5% е задържан ръстът на безработица. През последните две седмици имаме една трайна тенденция, при която броят на хората, ползващи мярката 60/40, е по-голям от новорегистрираните в Бюрата по труда. Беше гласуван на първо четене законът, който ще даде възможност за удължаване на тази мярка до края на юни. Това ще позволи на повече фирми да задържат хората в предприятията, вместо да ги освободят. Вече има придвижени около 11 млн. лв. разплащания към фирмите през НОИ.

- Къде се намира Пловдив по ползване на мярката?

-  София като голям град с най-много работодатели е на първо място. На второ се нарежда Пловдив. В същото време в големите градове са наблюдава и още една тенденция - на по-висока безработица. За съжаление, Пловдив се нарежда и тук на второ място след София. Тези, които са останали без работа, са основно от ресторантьорството и хотелиерството. За Пловдив обаче има и добра новина -паралелно с новите регистрации се обявяват и работни места. В момента 644 са свободните позиции, като за последните няколко месеца над 600 души са върнати на пазара на труда. Това означава, че Бюрото по труда успява да насочи служители за почти всички свободни места.

Кои сектори освен ресторантьорството, хотелиерството и туризма са сериозно засегнати от кризата на пазара на труда?

- Почти няма сектор, който да не е засегнат. Някои от търговските фирми с онлайн търговия успяха да преструктурират част от дейността си, но въпреки това, заради по-ниското потребление, виждаме, че и при тях има спад. Освен търговията много засегната е преработващата промишленост, транспортът, но и машиностроенето, химическата промишленост, преработващата промишленост, културата, спортът, развлеченията. При регистрираните в Бюрата по труда не се забелязва да има превес на жените или мъжете, но основната възрастова група е между 30 и 49 години.

- Колко от регистрираните безработни по време на извънредното положение са си намерили работа? Как стои Пловдив на фона на общата за страната статистика?

- От началото на извънредното положение има 23 500 човека, които са започнали работа предимно в преработвателната промишленост, търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети, в селското стопанство и в държавното управление. При последния сектор става въпрос за общините, които наемат персонал за патронажната грижа. Знаете, че насочихме ресурс от 45 млн. лв.  към българските общини, така че ежедневно да обслужват възрастни, самотно живеещи, хора с увреждания и в карантина. По отношение на Пловдив виждаме, за съжаление, един ръст на среднорегистрирания брой безработни. Ако преди кризата са били 48 човека, в момента са 164 човека. Надяваме се с част от охлабването на мерките и възстановяването на дейността на магазините и бизнесите да се даде глътка въздух за бизнеса и хората отново да започнат да работят.

- Сериозно търсене на кадри в момента има в селското стопанство. Министър Танева предложи съкратените да бъдат ангажирани именно там. Как гледате Вие на предложението?

- Една от мерките по отношение на селското стопанство, която още в предходния мандат на кабинета Борисов беше приета, е възможността хора, които са социално подпомагани или са регистрирани в Бюрата по труда, без да губят правата си за социални помощи, да бъдат наемани на еднодневни трудови договори в определени сектори на селското стопанство - розоберачи, берачи на малини и др. Тази мярка в момента също е изключително адекватна, като ние сме удължили сроковете, така че еднодневните договори да могат да се правят за малко по-дълъг период.

- Могат ли да се направят прогнози, когато икономиката заработи на оборотите от преди извънредното положение, колко хора ще си намерят работа?

- За нас прогнозите са изключително динамични. ЕК очаква около 7% ръст на безработицата. Дори и Международната организация на труда работи в хипотези от няколко милиона до милиард хора, които ще останат без работа. Надявам се всички мерки, които се приемат от правителството, под личното ръководство на премиера Борисов, не само по отношение на здравеопазването, но и по отношение на икономическата активност, да дадат съвсем скоро резултат.

- Ако фирмите са кандидатствали по мярката 60/40, могат ли да бъдат подкрепени и чрез микрокредитните инструменти?

- Няма ограничения. Както и няма ограничение, ако са получили микрокредит, да кандидатстват и през схемите на ББР за безлихвените кредити и мярката на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за ликвидност.

- За кого са подходящи микрокредитните инструменти по ОП „Развитие на човешките ресурси“?

- По програмата е договорен финансов инструмент за „Микрокредитиране със споделен риск“ с Фонда на фондовете, като финансовите посредници, които изпълняват този ангажимент, са Микрофонд, СиС кередит и Първа инвестиционна банка. Целта ни е да се опитаме да запазим заетостта и този кредитен инструмент е изключително подходящ за микро- и за малки предприятия, за самонаети лица. Приоритетни за нас са младежите до 29 години, но и всеки един човек, който е останал без работа, също би могъл да се възползва от кредитния инструмент, както и социалните предприятия. Размерът на кредитите може да варира между 5000 и 50 000 лв., като срокът за погасяване е до 10 години с 2-годишен гратисен период. И трите финансови посредника имат доста добра териториална мрежа в цялата страна. В момента са отпуснати над 150 микрокредита за разнообразен тип микро и малки фирми. Има една фондация, която е кандидатствала за кредит в размер на около 40 000 лв., с който ще реализира проект за превод на телефонни обаждания към колцентър на жестов език или с текстови субтитри, онлайн магазини, фирми в сферата на денталните услуги, иновациите.

- Регистрирани бяха огнища на коронавирус в социални услуги в страната. Какви мерки се предприемат?

- Масовото тестване на хората в резидентните услуги все още не е приключило. Към момента около 80 са случаите, които са открити и доказани, като 20 човека от тях са от персонала. Заразените хора се отделят от здравите на няколко адреса. Освен това от началото на извънредното положение настаняването в центровете е преустановено. Ограничени са и посещенията.

- Програмата „Топъл обяд“ успя ли да обхване всички нуждаещи се?

- Около 200 са общините, които ежедневно хранят около 30 000 човека. Надявам се бързо всички заедно да преодолеем кризата.

- Включихте се като доброволец при раздаването на храни...

- За нас въпреки ежедневното напрежение е важно да бъдем съпричастни. За нас е изключително ценно, когато някой може да получи пакет храна от нас. За съжаление, времето, с което разполагам, не е много, но ще продължа да го правя. Около 40 000 души получиха подобен тип пакети освен топлия обяд. Има доста фирми, които доброволно даряват храни и средства към общините, както и отделни семейства. Това показва, че българинът в трудни времена показва добродетелите си.

Визитка

Зорница Русинова е заместник-министър на труда и социалната политика с ресор европейски фондове, международни програми и проекти. В периода май 2016 - януари 2017 г. е министър на труда и социалната политика. По образование е магистър по международни икономически отношения от УНСС. Притежава магистърска степен по българска и английска филологии.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?