Следвайте ни

Здравко Димитров, кмет на Пловдив: Първите 100 дни бяха като бягане с препятствия

Не искам еднолична власт, държа на екипността в управлението

viber icon

Не се страхувам да ми посочат грешките, приемам всяко конструктивно предложение

Екипът ни усилено работи за разтоварване на трафика и на няколко възлови кръстовища вече успяхме да облекчим движението

Договорите за зоопарка ще бъдат прекратени, след  което ще обявим обществена поръчка за довършването му

 

- Г-н Димитров, изминаха сто дни от мандата ви. Тежка ли е короната на кмета?

- Ако кажа, че е лека, ще ви заблудя, но не съм и очаквал лесно управление, защото да си кмет, преди всичко е огромна отговорност. На практика нямах сто дни, които се дават за адаптация, тъй като още на десетата минута след като встъпих в длъжността, за мен буквално започна спринт, но с препятствия. Хората  очакваха от мен с летящ старт да започна да решавам наследени проблеми. Те се оказаха много и далеч не от лесните. На 3 ноември беше вторият тур на изборите в Пловдив, а на 4 ноември в първия ми работен ден получих акт от РИОСВ, подписан от вече бившия директор Стефан Шилев, за неплатените такси за сметището в Цалапица, тъй като Община Пловдив е оператор. Една от глобите е за 200 000 лева  и е наложена за това, че някой  не си е свършил работата през последните осем години. Трябваше да се занимаваме с много други дълго отлагани или нeглижирани  проблеми.

 

- Кои от заварените проблеми решихте?

- Ще ви дам само няколко примера. Успяхме да запазим зелена площ в район „Северен“, като спряхме подробен устройствен план, който предвиждаше застрояване в междублоковото пространство с изградената в него детска площадка. В първите дни след изборите поискахме среща с ръководството на испанската  фирма „Индра“  за електронната система в градския транспорт, която пътниците чакат от четири години.  Заедно с районните кметове направихме обследване кои детски градини и ясли могат да се разширят с цел поетапно да разкриваме нови места. След обсъждането, което проведохме с инициативния комитет на родители и с колектива на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, уточнихме как да бъде променен проектът на многоетажния паркинг на ул. „4 януари“, за да не пречи на децата.

- Обикновено смяната на властта се свързва с много очаквания от хората.  Вашият екип каква промяна предлага на пловдивчани? 

- Подготвихме проекти за 38 млн. лева, с които кандидатствахме  по Оперативна програма „Региони в растеж“, и тази година те ще се реализират. Те бяха забавени и ако не бяхме ги спасили, градът щеше да изгуби безвъзмездната финансова помощ. Екипът ни усилено работи за разтоварване на трафика и на няколко възлови кръстовища и вече успяхме да облекчим движението. Започнахме реално, а не на хартия, да въвеждаме електронното таксуване в градския транспорт. Табелите на спирките дават по-точна информация. Въпреки че имахме много малко време, съставихме бюджет за 2020 г., който гарантира стабилност на общината. Някои недоволстват, че парите са малко, но

аз не искам да лъжа пловдивчани с напразни обещания.

Държа, каквото сме обещали за 2020 г., да го изпълним, въпреки че не е лесно. 

- Не са ли пресилени твърденията за тежкото финансово наследство, което сте заварили от предишния кмет? Бюджетът за 2019 г. беше 342 млн. лв., сега е 345 милиона?

- Бюджетът е достатъчен, за да се плащат навреме разходите за заплати и издръжка на всички дейности, но е силно ограничен, за да правим  мащабни инвестиции в градската инфраструктура, каквито пловдивчани очакват от нас. Оказа се, че има много неплатени сметки по стари договори - за пл. „Централен“, ул. „Беломорска“, бул. „Северен“, за проекти за Европейска столица на културата, за многоетажен паркинг в „Западен“ и т.н. За бул. „Северен“ трябва да плащаме извън договорената стойност на обекта, защото допълнително са изградени подпорни стени около моста. За пл. „Централен“ в бюджета е планиран остатък по договора от 2 млн. лева, но първо искам да се уверя, че настилката до Дома на армията не се наводнява, тъй като има такива сигнали.  Не са разплатени средства и за зоологическата градина.  Договорите за зоопарка ще бъдат прекратени, след което  ще обявим обществена поръчка за довършването на този обект.

- В предизборната си кампания заложихте на диалогичност в отношенията с професионалните гилдии, неправителствени организации, граждани. Помага ли този модел в управлението на града, или пречи на екипа да взима смели, макар и непопулярни решения?

- За кратко време проведохме няколко обществени обсъждания - на проектите за реставрация на Небет тепе и Източна порта, за кредитна линия и инвестиционната ни политика, за бюджета. Не съм си променил мнението и считам, че

в управлението на една община са важни диалог и публичност.

Показахме, че ако на сесията съветници имат конструктивно предложение, ние го приемаме. По този начин, без да се стига до конфронтация, се постигат добри  ползи за града. Както виждате, и приемната ми за граждани е организирана по друг начин - в присъствие на целия екип, за да могат да се решават проблемите на място и да не препращаме хората при други служители. Чрез диалог с родителите успяхме да решим конфликта в ДГ „Мир“. Но ще бъда безкомпромисен към такива случаи като този в Дома за възрастни хора с деменция.

Защо вие като диалогичен кмет не можахте да се разберете по мъжки с шестимата районни кметове за финансиране на техните капиталови програми, за да не се стигне до конфузната ситуация това да стане по време на обсъждането на бюджета, под натиск  на общинските съветници от  вашата партия ГЕРБ?

- Не виждам в това никаква драма. Аз съм „за“ районните кметове да работят, защото всичко, каквото успеят да направят, ще е за пловдивчани. Не искам еднолична власт, напротив - старая се да управлявам екипно и се надявам, че това е от полза за града.

- Има ли два центъра на управлението в Пловдив - на кмета Здравко Димитров и на бившия кмет Иван Тотев?

- Иван Тотев е градският лидер на ГЕРБ, аз съм мажоритарно избраният кмет на Пловдив и нося отговорността за града. Не виждам разнобой. Ние работим в една посока. Аз съм спокоен и не се страхувам да ми посочат грешка, ако не съм прав.

- Обещахте в общинските структури да има реформа, за да се подобри обслужването и да се намалят разходите за заплати и издръжка. Какви реформи се подготвят от вашия екип?

- Ще помоля за малко търпение - все пак минаха само три месеца от началото на мандата. Не искаме да взимаме прибързани решения, за да не съжаляваме после. Правим анализи. Обсъждаме доколко би било ефективно сливането на ОП „Градини и паркове“ с ОП „Чистота“, на ОП „Зооветеринарен комплекс“ с ОП „Зоопарк“. Имаме идея в „Чистота“ или в „Жилфонд“ да създадем две-три бригади, оборудвани с машини, които да реагират веднага, ако някъде има опасна дупка или друга аварийна ситуация. Обмисляме

предприятието, което стопанисва  зала „Колодрума“, да поеме управлението

на всички спортни имоти, както и на ОП  „Младежки център“. Но трябва да сме наясно с всички договори и сметки. Бяхме неприятно изненадани, когато разбрахме, че с ЕVN е подписан договор за отоплението на „Колодрума“ със срок 15 години, въпреки че по проект е била предвидена много по-икономична отоплителна инсталация - чилъри. Получава се парадокс - залата трябва да се затопля три дни преди провеждането на мероприятието. При тази ситуация става невъзможен лукс за отборите. Това е недопустимо недоглеждане, за което ще плащаме.

- Кои са големите обекти, на които ще се работи през тази година за подобряване на инфраструктурата? 

- През март започваме да подменяме ВиК мрежата по проекта за водния цикъл между бул. „Цар Борис III Обединител“, „Марица“, „Васил  Априлов“ и  „България“. 

Предстои преасфалтиране на новото кръгово кръстовище на Адата и пуск на бул. „Северен“, като междувременно работим по процедурите за отчуждаване на втория етап от булеварда до Карловско шосе.

Разпоредих преасфалтирането на кръстовището до моста на Адата,

защото качеството на настилката не беше на нужното ниво. В рамките на бюджета ще се стараем да започнем ремонта на ул. „Даме Груев“ и строителството на подлез „Модър - Царевец“. Обществената поръчка за подлеза ще бъде обявена на инженеринг, за да ускорим изграждането му. До края на февруари ще подпишем  договор за модернизацията на Пречиствателната станция, който е на стойност близо 70 млн. лева с ДДС. Подготвяме отчуждаването на имоти за пробива под Централна гара. Заедно с областния  управител работим по проекта за водоснабдяването на Пловдив от „Въча“. Кръговото кръстовище на Асеновградско шосе е готово и трябва да продължим пътната връзка  до „Скобелева майка“. Предстои да обсъдим кои инфраструктурни проекти бихме могли да реализираме с нисколихвен кредит от Европейска инвестиционна банка. Има много работа и аз съм оптимист - с общи усилия ще се справим.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пепи

18.02.2020 | 17:09

Вие не искате, но може би г- н Кирчев иска. Даже много иска.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?