Следвайте ни

Здравко Димитров, кмет на Пловдив: 220 млн. инвестиции в годината на COVID-19 са добро начало на мандата

viber icon

Лесно е да скандираш на улицата, трудното идва, когато влезеш в управлението

Към 23 декември 2020 г. сме с 30 млн. лева по-малко спрямо планираните  средства

По време на криза не е честно да се вдигат данъците. На хората и без това им е трудно

Важен приоритет е завършването на вътрешния ринг на Пловдив и подобряване на пътните връзки между районите, за да разтоварим трафика

ГЕРБ пак ще бъде първа политическа сила в следващия мандат

 

- Г-н Димитров, в края на всяка година обикновено поглеждаме назад, за да направим равносметка и да си спомним доброто и лошото.  Каква беше за вас 2020-а?

- Никой не очакваше, че ще се сблъскаме с тази невиждана пандемия и последвалата я криза. През  пролетта животът почти спря, в края на 2020-а последва нов локдаун. Това предизвикателство промени всичко и всички нас. Накара ни да оценим по един нов начин човешкия живот. Трябваше да се защити здравето на хората и в същото време общината да продължи да работи по проектите. И аз лично, както и много други хора, изпитах какво означава да се пребориш с COVID - 19. Отново използвам възможността да благодаря на медиците, които всеки ден спасяват пациентите, както и на хората с големи сърца, които с дарения подпомогнаха общинското здравеопазване.

 

- Какво свършихте и какво не успяхте през изминалата година, която бе и първа от вашия мандат?

- В края на 2019 г. успяхме да спасим 38 млн. лева по ОП „Региони в растеж“, които бяха загубени за Пловдив.  Ако не бяхме реагирали бързо, Общината щеше да бъде глобена със същата сума.  В резултат осигурихме за града безвъзмездна финансова помощ с вече подписани договори за две нови детски градини, пътища в кв. „Гладно поле“, за изграждане на 74 социални жилища и саниране на пет жилищни сгради. Не мога да не спомена

подкрепата на държавата и лично на премиера Бойко Борисов.

Община Пловдив успя да защити проекти и получи от МОН 15 млн. лева  за 7 обекта -  нова детска градина и нов корпус на ясли № 19 в район „Тракия“, разширяване на ДГ „Чучулига“ и на ОДЗ „Буратино“,  изграждане на детска градина в „Южен“, за  нова сграда на ОУ „Княз Александър I“ и за реконструкцията на източния корпус на СУ „Константин Величков“. В началото на годината правителството отпусна 37 млн. лева за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“. Със съдействие на председателя на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова бяха осигурени 17 млн. лева за нов детски блок в Клиниката по педиатрия. 

Проектите, които бяхме предвидили, се движат въпреки  кризата. Като прибавим към вече изброените проекти и стартиралия Воден цикъл за 114 млн., новите инвестиции в Пловдив надхвърлят 220 млн., и то в годината на COVID-19. Каквото и да казват критиците ми, смятам, че това е добро начало на мандата.

За наваксването на изоставането при подготовката и изпълнение на най-мащабния проект в града - Водния цикъл, който се реализира по ОП „Околна среда“, вложихме много усилия. От миналата пролет досега една трета от ВиК мрежата в район “Северен” е подменена и се надяваме, че ще завършим ремонтите до края на тази година. Асфалтирахме 35 улици, изградихме над 1500  .нови места за паркиране, започнахме строителство на две детски градини - на бул. „Ал. Стамболийски“ и една на ул. „Богомил“. Предстои да стартира проектът за модернизация на Пречиствателна станция, за която в момента вървят последни съгласувателни процедури с институциите. Съжалявам, че не успяхме да вземем инвестиционен заем за градската инфраструктура, защото общинските съветници не прецениха колко е важен той за Пловдив. Но диалогът ни с тях по тази тема продължава и се надявам, че тази година ще стигнем до консенсус. 

- В целия свят прогнозите за 2021 г. не са много оптимистични. Какви са вашите очаквания?

- Надявам се с ваксините този лош период да отмине, хората да могат да работят, да имат доходи, да си плащат данъците, да общуват нормално. Положението не е розово, но всички сме в лодката и сме изправени  пред  тежката  ситуация и опасността от болести. Никой не знае какво предстои, но за съжаление, ако бъдем реалисти,

очаква ни трудна година,

която няма да е по-различна от 2020-а. Мнението на финансистите е, че ако в края на 2021 г. стигнем нивото на 2019-а, ще бъде добре, затова и ние с екипа така разписваме бюджета за следващата година.

- За  миналата година бяхте планирали бюджет в размер на 345 млн. лева, който в течение на годината беше увеличен на 400 млн. лева, предимно заради държавните субсидии. С какви средства ще разполага община Пловдив през 2021 г.?

- Срокът за приемане на общинските бюджети е удължен с 25 дни и ние ще публикуваме проекта за публично обсъждане към края на януари. Все още обработваме данни. Според предварителни разчети бюджетът ще бъде около 160 млн. лева собствени приходи и 208 млн. лева държавни субсидии, което прави общо 368 милиона, подобно на 2019 г. Тези цифри все още подлежат на коментар.

Целта ни е бюджетът да бъде реален и изпълним,

съобразен с приходите. През миналата година в някои дейности постъпленията бяха под 5% спрямо плана. Давам пример с  продажба на общинска собственост.  Миналата година при заложените  4 млн. лева сме взели точно 112 000 лева. Средно приходите от останалите местни данъци за 2020 г. са около 80%. Постъпленията от детските градини са изпълнени на 54%, от пазарите - на 58%. Към 23 декември данък сгради и такса смет бяха събрани средно на 90%. При заложените 28 млн. лева от данък МПС са внесени 20,3 милиона. Точен анализ ще бъде подготвен през януари, но от предварителните данни се вижда, че преизпълнени са единствено приходите от данък придобиване, защото имаше много сделки на бизнеса и граждани - при планираните 23 млн. лева сме събрали 24,5 милиона. Към 23 декември сме с 30 млн. лева по-малко спрямо планираните в началото на 2020 г. средства. Основната причина е, че приехме много облекчения за бизнеса, включително като такси и наеми на имоти и тротоарно право, които и в момента не се плащат. Друг е въпросът, че техният размер не е променян от години.  

- Казахте, че засега няма да увеличавате данъците, но ще бъдат намалени разходите. Къде ще се реже, след като и досега бюджетът на община Пловдив беше ограничен?

- По време на криза не е честно да се вдигат данъците. На хората и без това им е трудно.  За  училищата, детските и социалните заведения, за възрастните ще бъдат осигурени всички необходими плащания от бюджета, както беше и през 2020 г. Ако се налага, ще забавим някои капиталови разходи, включително чрез разсрочено плащане за обекти.

-Какви основни строителни обекти със сигурност ще се изпълняват въпреки кризата?

- На 7 януари, Ивановден,

стартира първият етап на изграждането на подлез „Модър - Царевец“

  -  разширението на ул. „Модър“. Тази година НКЖИ ще започне строителството на пробива под Централна гара. Очакваме първа копка на новата ДГ „Каменица“ и на  разширението на ДГ „Зорница“, като в същото време ще се довършват новите детски  градини на бул. „Ал. Стамболийски“ и на ул. „Богомил“, започнати през миналата година. Предстоят мащабни строителни работи в кв. „Гладно поле“. Фирмите, с които са подписани договори за пътищата, трябва да представят технически проекти до началото на февруари. Продължава работата по Водния цикъл и строителството на двата стадиона, а за стадион „Спартак“ е внесен инвестиционен проект от концесионера. След 10-годишна сага започва реставрацията на археологическия комплекс „Небет тепе“ и изпълнението на проектите за нова образователна инфраструктура, одобрен от МОН. Тази година трябва да бъде готова и новата зала „Дунав“. За ул. „Даме Груев“ чакаме решение на КЗК по жалбата. Не сме се отказали да завършим зоологическата градина, но за старите плащания за обекта трябва да се произнесе съдът.

- От коментарите на общинските съветници по повод на намерението ви за 60 млн. лева заем се вижда, че те не го подкрепят. Едни са на мнение, че в кризата общината няма как да плаща дълговете, други - че най-напред трябва да се предприемат реформи, трети ​- че е редно бъдещите обекти да носят приходи в бюджета, четвърти - че нов мост на Пловдив не е необходим.  На какво се дължи този скептицизъм и как смятате да ги убедите?

- През новата година

ще призова общинските съветници да бъдем по-мъдри,

да седнем заедно и да се опитаме да се обединим по важните приоритетите за Пловдив и да започнем да ги реализираме. Още в първите месеци изминалата година изготвихме сериозна инфраструктурна програма за целия мандат за над 400 млн. лева. Важен приоритет в нея е завършването на вътрешния ринг и подобряване на пътните връзки между районите, за да разтоварим трафика, който от ден на ден става все по-тежък. Съгласен съм със съветниците, че трябва да представим в детайли обектите, които предлагаме да се финансират със заем - да покажем проектите, количествено-стойностните сметки, анализ на трафика, прогноза за ефекта от инвестициите.

Задължително  ще направим сериозна  презентация, за да знаят плодивчани къде ще се разходват парите. Четирите обекта - подлез „Модър - Царевец“, нов мост между бул. „Копривщица“ и „България“, ул. „Даме Груев“ и пробив до Водна палата на обща стойност 60 млн. лева, бяха одобрени от фонд „Флаг“ на Европейска инвестиционна банка по време на преговорите. Ние бяхме предложили осем обекта, но Фондът не одобри останалите четири, включително и финансиране на олимпийски плувен басейн, за който ще търсим друга възможност. Според нас категорично

Пловдив има нужда от нов мост, който ще поеме част от трафика,

насочен сега към бул. „Васил Априлов“. Според специалисти тази пътна връзка става още по-важна, след като се построи подлез „Модър - Царевец“. Добре е да има многоетажни паркинги, но ако не направим вътрешен ринг, след години хората няма да могат да стигнат до тях. Всички тези обекти, както и пробивът до Водна палата, са предвидени в действащия Общ устройствен план на Пловдив и са включени в проекта на навия ОУП, за който проведохме поредица от обстойни обществени обсъждания през миналата година. Никой от гилдиите и гражданите не ги е подложил на съмнение.

Разтоварването на трафика е един от приоритетите за нас,

тъй като е свързано с чистота на  въздуха и здравето на пловдивчани, икономия на гориво и време.

- Общината ще има ли възможност да изплаща този кредит, като се има предвид, че има и стари заеми?

- Няма община и бизнес, които да се развиват без кредит, и ако ние искаме градът да върви напред, трябва да се тегли заем за подобряване на инфраструктура, която да служи напред в бъдещето. Всички общини работят със заеми. В София по този начин направиха Южната и Северната тангента, съфинасираха изграждането на метрото, кръстовищата на две нива. В същото време Пловдив е най-бързо развиващата се индустриална зона в България, градът расте и се развива въпреки кризата. Ние не сме по-лоши от софиянци.  В момента Европа дава заеми с много ниски лихви до 0,6% с 3-годишен гратисен период и дълъг срок за погасяване до 25 години, а банките, за да отпуснат кредит, правят  много задълбочено финансово проучване и анализ, който ние сме представили при преговорите. Без документи, които гарантират платежоспособност, нито една банка не отпуска кредит. А ние през 2020 г. успяхме да защитим кредитния рейтинг, за разлика от много други общини, включително и софийската, чийто рейтинг беше понижен.

С новия заем общината напълно отговаря на изискването на закона годишните плащания по дълга да не надвишават 15% от собствения приход в бюджета. Искам да защитим най-добрите условия за града, затова ще преговаряме и с други банки. Много е неправилна  риториката, че този заем ще го изплащат нашите деца и внуци, защото всички ще ползваме изградените съоръжения. Не ги ли построим, децата и внуците ще ни питат защо сме пропуснали възможността да ги направим. Това също ще е провал и всеки политик, който участва в управлението, трябва да съзнава тази отговорност. 

- Вашите опоненти няколко пъти напомнят, че са необходими реформи и съкращение на административен персонал, за да се намалят разходите. Смятате ли да предприемете тези мерки и кога? Фондация „Пловдив 2019“ имаше за миналата година 5 млн. лева бюджет и 24 щата при абсолютната невъзможност за активен културен живот. 

- Работим в посока да вдигнем събираемостта на задълженията, като вече има реални резултати, да намалим разходите и същевременно

да редуцираме до 10% персонала на общинската администрация

и в предприятията. Съкратени ще бъдат например незаетите щатове. За  „Чистота“ и  „Градини и паркове“ ще намерим начин да купим машини, за да се намали ръчният труд. Идеята ни е да вземем  6 италиански  метачни машини за по-големите улици и 6 за по-малките, които оросяват настилката и не замърсяват въздуха.

На зам.-кмета по култура Пламен Панов и екипа на фондацията съм дал задачата да обсъдят и да внесат мотивирано предложение под каква форма ще съществуват занапред, каква дейност ще извършват и какви пари ще харчат. Лично аз, а и обществеността не сме много съгласни със сегашната  форма, като се има предвид, че от нея се отказаха дори и градовете, избрани за Европейска столица на културата за 2020 г.   

- Миналата година районните кметове получиха от общинския  бюджет близо 5 млн. лева за благоустрояване в кварталите. За 2021 г. също разчитат  да им бъдат осигурени поне по 800 000 лева. Ще ги планирате ли в проектобюджета, или пак ще се повтори предишната ситуация - председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев да предложи дълъг списък с обекти по районите по време на дебатите  на сесията?

- /Смее се/ Защо питате мен? Сигурно ще има предложения от общинските съветници. Няма лошо, но аз не искам да обещавам  неща, които не мога да изпълня. Бил съм районен кмет и в първите една-две години имахме пари за капиталови разходи, а след това до края на мандата и стотинки не ни даваха и дори ни бяха взели постъпленията от таксите от гаражите. С районните кметове проведохме среща за новия бюджет, на която обяснихме, че ситуацията с приходите е тежка, и те се съгласиха. Предстои ни втора среща. По тяхно предложение решихме, че тази година те ще запазват всички такси от скоби за платено паркиране за благоустрояване. Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров например каза, че ще вдигне събираемостта от таксите от 200 000 лева на 300 000. Ще заложим в бюджета и средствата, които районните кметове не са успели да разплатят по договорите, сключени през миналата година. Те не са случайни хора, имат опит, вижда се, че работят добре, но всички трябва да се съобразяваме с реалните приходи в бюджета.

- Упрекват ви, че за една година от мандата си не сте предприели ревизия на управлението на бившия кмет Иван Тотев и че се подчинявате на неговата воля, тъй като е градски лидер на ГЕРБ.  Зависим ли сте?

- Зависим дотолкова, колкото всички  решения, които администрацията предлага, задължително по закон трябва да се гласуват в Общинския съвет.  Иначе други зависимости нямам. Ревизиите не са спрели. Сметната палата проверяваше общината през миналата година за 3 г. назад, в момента също тече проверка. Някои проекти от предишния мандат се проверяват от прокуратурата. Един от тях е  Транспортният, който беше провален, и сега трябва да мислим как да заменяме неработещото електронно таксуване. Срещу изпълнителя завеждаме  съдебен иск. За зоопарка също се чака решение на съда.

С Иван Тотев общуваме нормално.

Не сме в една партия, за да се обичаме, а за да работим за доброто на града.

- Каква е готовността на вашия екип с проекти за нов програмен период на ЕС  и на какви средства Пловдив би могъл да разчита?

- Очаква се, че програмният период ще се отвори реално през 2022 г.  Работи се активно и дотогава ще сме готови със стратегическите документи, с които ще кандидатстваме. Проведена е обществена поръчка за изготвянето  на новия интегриран план, който ще обхваща всички сфери - транспорт,  инфраструктура, включително и спортна, екология, здравеопазване, култура, всички потенциални обекти, които биха могли да бъдат финансирани, както и саниране на жилищни сгради. Вече започнахме срещи с кметове на други общини, тъй като новият програмен период дава възможност да кандидатстваме в партньорство. Както вече споменах,

в момента ние имаме готовност с проекти за около 400 млн. лева.

- Парламентарните избори са след по-малко от три месеца, ако не бъдат отложени за май. Каква е прогнозата ви при положение, че  покрай протестите се появиха нови политически  сили и се очертава по-напрегнато състезание?

- Мисля, че големи изненади няма да има и ГЕРБ пак ще бъде първа политическа сила в следващия мандат. На протестите сме чували различни искания, но нека да видим какви програми ще представят. Лесно е да скандираш на улицата, но да управляваш, да взимаш решения, е различно. Много по-трудно е да носиш отговорността за управлението. Скандира се и по стадионите, но това само надъхва още повече големия състезател. Той се амбицира и играе по-добре. Предполагам, че преди изборите дебатите в Общинския съвет също ще се разгорещят, а някои съветници вероятно ще искат да станат депутати. Пожелавам им успех, но нека през следващите месеци не превръщаме работата на местния парламент в предизборно студио. На всички искам да напомня -

аз съм диалогичен човек, а вратата на кабинета ми е отворена

и всеки от съветниците може да дойде, за да обсъдим един или друг въпрос, вместо да се губи време на сесиите.

- Какво  пожелавате на  съгражданите през новата година?

- Да са живи и здрави! Това е най-важното. Всичко друго е суета. Да бъдем човечни, да прощаваме, да оставим нещо полезно след себе си за Пловдив. Дано всички да бъдем отговорни и по-мъдри.

 

Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 г. в Пловдив. Завършва спортното училище „Васил Левски”, след това - ПУ  ”Паисий  Хилендарски” като бакалавър по спортна педагогика. През 2002 г.  защитава магистратура по психология, а през 2011 г. - магистратура по публична администрация в пловдивския университет. Придобива магистърска степен по финансов мениджмънт в Стопанска академия ”Д. А. Ценов” - Свищов.

В детските си години тренира лека атлетика, а по-късно баскетбол. Състезава се няколко години в ССК Академик Пловдив и ЦСКА, а също така и в националния отбор по баскетбол. Носител е на международни и национални награди. От 1994-а до 2007 г. е президент на баскетболен клуб „Академик“ - Пловдив.

Занимава с частен бизнес, а през ноември 2007 г., издигнат от ГЕРБ, печели мажоритарни избори за кмет на район „Западен”. След изтичането на четиригодишния мандат с решение на МС от 14 ноември 2011 г. и със заповед на премиера Бойко Борисов е назначен за управител на Пловдивска област. Избиран е за народен представител от ГЕРБ в  42-ото  и 43-ото Народно събрание.

Избран е за кмет на Пловдив на последните местни избори през есента на 2019 г. Семеен, с две дъщери.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (35)

ЗА ТУРСКИЯ КЕ НЕФ

ЗА ТУРСКИЯ КЕ НЕФ

16.01.2021 | 22:57

ИЛИ ЗА ВИЗАНТИЯ ГОВОРИШ ? :)

Отговори
0 0
Нали

Нали

14.01.2021 | 17:14

https://youtu.be/6d9hPu54uTg

Отговори
3 0
БКП

БКП

11.01.2021 | 20:55

ЗДРАВКО СИ Е ПИЧ , ПРОБЛЕМА Е ТЕЖКОТО НАСЛЕДСТВО . ТОТЕВИЯ МУ ИГРАЕ СЕЧЕНО ПОСТОЯННО .ДА ДОБАВИМ И КРАДЛАТА МЕНТА

Отговори
1 3
Мъглата

Мъглата

06.01.2021 | 11:24

Кмете, кога ще ги реализираш тея проекти. Като ти свърши мандата ли. За проекта Въча нищо не чухме, искаме да пием планинска вода. Срам е, все пак сме до Родопите! Нещо много хвалби, малко действия.

Отговори
4 0
Жител  на  ,,Тракия,,

Жител на ,,Тракия,,

05.01.2021 | 17:06

Неуважаемий господин кмете .В интервютата си напоследък забравяш колко време с Борисов разтягахте локуми как сте били загрижени за здравето на пловдивчани и те затова ви избраха за кмет. Но... напоследък дали умишлено или не забравяте забравяте за едно първостепенно ваше задължение. Кога най-после ще се завърши околовръстното. По ,,Цар Симеон,, в момента се строят още няколко нови жилищни блока, въздуха около тях е невъобразим за дишане, тежките тирове през минута две ги раздрусват а вие в същото време се обяснявате колко важни били стадионите.

Отговори
5 0
Иван Тотев кмет

Иван Тотев кмет

05.01.2021 | 11:01

Вариантът е Иван Тотев да се завърне на кметството място, защото той беше най-успешният кмет на Пловдив за последните 50 години!

Отговори
1 9
ГЕПАЧА

ГЕПАЧА

11.01.2021 | 20:53

ВАРИАНТА Е КРАДЕЦА МАМЪНЧО ДА Е С ПИЖАМА . КОНФИСКАЦИЯ НА ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИОНИ

Отговори
1 0
Свинята Здравко на копаня

Свинята Здравко на копаня

04.01.2021 | 22:09

Аз много обичам Здравко натрошен леко препекан на скара или на шиш както и цялата еврейско комунистическа мафия Другия вариант е да ги видя във вид на калъпчета за сапун Лойта от преяждане им е много качествена за парфюмерия

Отговори
6 4
Яко лапане пада

Яко лапане пада

04.01.2021 | 19:14

Видяхме как ги избира. Същите фирми на маминия мерзавец.След тотката ще си имаме нов олигарх в края на мандата пак на наш гръб..А ние сме мазохисти.Цяла БГ ни се смее на акъла.

Отговори
23 3
Фани

Фани

04.01.2021 | 21:58

Затова на изборите трябва да се гласува, а не за гъби!!!

Отговори
9 3
Нов бюджет, нов късмет

Нов бюджет, нов късмет

04.01.2021 | 19:02

Кмете, пожелавам ти всички проекти за реализира, ама избирай фирми дето да работят качествено и спазват сроковете!

Отговори
6 9
Пловдивчанин

Пловдивчанин

04.01.2021 | 16:14

Защо нищо не се споменава за южната околовръна дъга? То отсечката от Караулката - новото колело, до колелото на Пазарджишко шосе е по натоварена и от Магистрала Тракия ! Кога се предвижда разширението, да заприлича като Асеновградската магистрала?

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?