Следвайте ни

Здравко Димитров: Целта е победа на първи тур

Ще надграждам над направеното, няма да руша екипи и структури

viber icon

Пловдив е уникален град с хилядолетна история и неповторим дух. Да си част от него е привилегия, а да го управляваш - изключителна отговорност

 

Не съм човек, който се занимава с интриги. Никъде, където съм работил, не съм махал хора, ако за това не е имало основателни причини. Не страдам и от реваншизъм  

 

Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 г. в Пловдив. Завършил е средното си образование в Спортно училище ”В. Левски”- Пловдив. Дипломира се като бакалавър по спортна педагогика в ПУ ”П. Хилендарски”, а по-късно като магистър по психология и публична администрация в същия университет. Завършва магистратура по финансов мениджмънт в СА ”Д. А. Ценов” - гр. Свищов.

 


Известен е като състезател по баскетбол в ЦСКА и ССК ”Академик”, чийто председател е до 2007 г., когато е избран за кмет на район „Западен”. През 2011 г. е назначен от министър-председателя Бойко Борисов за управител на Пловдивска област. Бил е депутат в 42-ото и 43-ото Народно събрание, ръководил е структурата на ГЕРБ в Пловдивска област. През ноември 2015 г. отново поема управлението на областта със заповед на Бойко Борисов. 

 

Г-н Димитров, вече официално сте кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив. С какво послание ще влезете в предизборната кампания?

 


Работа и пак работа в името на Пловдив и пловдивчани. Това е единственият смисъл на това да си кмет. Радвам се, че кандидатурата ми идва на големия празник Успение Богородично и използвам повода да поздравя всички християни. 

 


Иначе още е рано да говорим за кампания. Посланията обаче са ясни - да забравим интригите и политическите интереси и да насочим изцяло усилията на хората от бъдещия Общински съвет и администрацията в името на гражданите. Пловдив е уникален град с хилядолетна история и неповторим дух. Да си част от него е привилегия, а да го управляваш - изключителна отговорност. Искам не само на приказки, а с реални действия всички ние, днешните пловдивчани, да оставим своята достойна следа. А задача на кмета е ясна - да работи така, че всеки ден Пловдив да става по-добро място за живеене.

 


В какво се целите на изборите?

 

 Целта е ясна - победа на ГЕРБ в Пловдив на първи тур. Това е най-добрият вариант за града. Виждате колко много прави правителството на премиера Бойко Борисов за Пловдив в последните години. В този смисъл няма нищо по-добро за един кмет да управлява в добра комуникация и взаимодействие с изпълнителната власт и парламента.

 

Каква кампания очаквате?


Очаквам коректен предизборен дебат, насочен към хората и развитието на града. Нека изслушаме всички идеи, да преценим кой от кандидатите какво предлага. Всички сме пловдивчани и няма какво да делим. Познавам опонентите си и не очаквам нечестна игра. Мисля, че всички те са достойни хора, които имат какво да дадат на Пловдив. Освен това нека не забравяме, че изборите са само един ден, в който гражданите правят своята оценка за управленските програми и личните качества на кандидатите, дават доверието на своите избраници. Важно е обаче какво се случва след изборите - как политиците отговарят на очакванията на хората и дали изпълняват обещанията си. 

 


Ако спечелите изборите, какво ще промените в управлението на Пловдив?

 


Първо трябва да кажа, че ще надграждам над направеното до момента в Пловдив с усилията на всички хора в ГЕРБ, подкрепата на премиера Бойко Борисов, бизнеса и гражданите. Има важни проекти, които са в развитие и трябва да се завършат успешно. Такива са изграждането на бул. „Северен“, ремонтът на площад „Централен“ и Голямата базилика. Има и много важни градоустройствени проблеми, които чакат своето решение.

 


Най-важно е обаче администрацията и експертите да са в добра кондиция, за да обслужват ефективно гражданите и да дават най-добрите решения за развитието на Пловдив - общинската икономика, здравеопазване, образованието, зелената система, градската среда, трафика с транспорта и паркирането, доходите на хората, които зависят най-вече от бизнеса. Задължението на местната власт е да създава възможно най-добрите условия за привличане на инвеститори и развитие на фирмите, който дава заплатите.

 


Искам да кажа и друго - не смятам да руша екипи и структури и ще разчитам на целия експертен потенциал на администрацията.

 


В Пловдив обаче напоследък много се говори за модела „Тотев“. Вие ще го надграждате или ще го демонтирате?

 


Вижте, всеки човек и политик има своите лични и управленски идеи и позиции. В този смисъл ще има промяна, защото аз и Иван Тотев сме различни хора.

Нека обаче никой в администрацията не се притеснява от чистка, каквито внушения вече се правят на различни места. Не съм човек, който се занимава с интриги. Никъде, където съм работил, не съм махал хора, ако за това не е имало основателни причини. Не страдам и от реваншизъм. Пак повтарям - всички заедно трябва да работим за своя Пловдив.

 

В тази връзка кой ще е областен координатор на ГЕРБ в Пловдив?

 

Това е решение, което се взима от Изпълнителната комисия на партията. Доколкото знам, Иван Тотев остава областен координатор.

 

Как ще работите с него?

 

Колегиално и в името на основните цели - победа на ГЕРБ в Пловдив и успешно управление.

 


Заедно ли бяхте с Иван Тотев във Варна, където заседава Изпълнителната комисия на партията днес /б. ред. - вчера/, преди кандидатурата ви да бъде официално оповестена?

 

Да, и всичко беше нормално.

 

Като областен управител работите по важни проекти като пътя Пловдив- Асеновград, Околовръстното шосе и този за захранването на града с питейна вода от язовир „Въча“. Съдействахте и на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ при общественото обсъждане за проекта за модернизация на ЖП възел Пловдив, свързан с пробива под Централна гара. Как ще продължите?

 

Ще продължа още месец работата си по тези проекти, които са изключително важни за Пловдив и за целия регион. Колегите ще поемат щафетата след това и съм сигурен, че ще свършим всичко както трябва.

 


Кой ще ви замести в областната управа, когато излезете в задължителния отпуск по време на предизборната кампания?

 


Ще решаваме в следващите седмици. Който и да е, сигурен съм, че ще се справи, защото сме изградили един изключително ефективен екип от администратори и експерти.

 


Кога ще са ясни номинациите на ГЕРБ за районни кметове и общински съветници в Пловдив?

 

Най-късно до 20 септември.

 

Вие ще имате ли думата по тях?


Да, аз имам свои виждания, но ще се съобразя и с мнението на хората, които гласуваха на събранията на ГЕРБ по райони.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?