Следвайте ни

Весела Чернева: Сега е време да върнем гастарбайтерите в България

viber icon

- Кога Великобритания ще обяви новите условия за влизане и работа за граждани на ЕС, които трябва да влязат в сила догодина?  

-  В момента текат преговори между Лондон и ЕС. Но британското правителство си сменя мнението много често по много ключови въпроси, така че да правим прогнози от сега за декември няма смисъл.

- Как ще пътуваме в ЕС това лято? Ще има ли общи правила след 15 юни, когато изтича удълженият срок за ограничаване на пътуванията?

- Европейската комисия зададе правила за възстановяване на свободното движение в Шенгенската зона, което става по-мудно заради разликите в здравната картина в различните страни. Националните граници се отварят основно вследствие на двустранни споразумения. В крайна сметка затворените граници водят до фрагментация на вътрешния пазар. Това е основна пречка за икономическото възстановяване на Европа. Затова предполагам, че в следващите седмици ще видим големи промени - както по отношение на Шенген, така и на всички страни от ЕС, особено за тези, за които туристическата индустрия е ключово важна като Испания, Италия, Гърция, България.

Има различни модели за гарантиране на сигурността на пътуващите. На този етап изглежда, че най-надежден критерий е сравняване на епидемиологичните ситуации в  различни страни. Страни като България и Гърция или България и Сърбия, които имат сравнима здравна картина, могат по-лесно да обменят туристи, отколкото например с Великобритания, където ситуацията с епидемията остава много тревожна и никакви тестове не могат да дадат достатъчна гаранция за пренасяне на вируса.

- Изглежда, че на Балканите ситуацията с пандемията върви към нормализиране. Можем ли да очакваме сравнително най-безпроблемно отваряне на нашия регион за туризъм?

- Да, вероятно Балканите ще се отворят до 15 юни почти в стария режим. Предполагам, че ще има някакви ограничения, свързани с деклариране на целта на пътуване, адрес на пребиваване в другата страна, за да се открият хората, пътуващи за туризъм, в случай на зараза. 

Всички правителства ежедневно ще следят развитието на епидемиологичната обстановка. И независимо колко икономиката им е зависима от чуждите туристи, в момента, в който се види, че има критичен брой заразени, отворените граници могат много бързо да бъдат отново затворени. Това например важи за Италия, където също има десетки хиляди жертви на коронавируса. И след месеци на пълна карантина италианците също ще бъдат много предпазливи във възстановяването на туристическия поток в пълния му обем.

Това означава, че навсякъде в музеи, на забележителности, ще има лимит на посетители, изисквания за дезинфекция. Т.е. ще видим един друг тип туризъм, вероятно евтиният туризъм няма вече да бъде възможен.

Тази година лятната почивка ще бъде друг тип, включително и по отношение на пътуванията. Вероятно много по-малко ще бъдат възможните чартърни полети, цената на самолетните билети ще бъде много висока. Всякакъв тип големи организирани пътувания на практика ще бъдат невъзможни. Големите хотели ще трябва да поемат много сериозни ангажименти по отношение на дезинфекцията, на начина им на работа. Изискванията към тях вероятно ще бъдат дори по-строги, отколкото протоколите на болничните прегледи.

- Ще има ли облекчени условия за сезонни работници в Западна Европа, която разчита на хора от Изток?

- Вече виждаме чартъри от нашия регион в северозападна посока. Това започна със сезона на аспержите и ягодите и вероятно ще продължи през цялото лято. Надявам се фирмите, които наемат такива работници, да си дадат сметка, че не могат да ги държат в непоносими условия. Така пламнаха няколко големи месопреработвателни предприятия в Германия с големи групи работници от Източна Европа. Това със сигурност ще се промени - ще има много сериозни условия за това как могат да се наемат сезонни работници, как да се осигурят такива стандарти, че да не допринасят за разпространението на епидемии.

Смятам, че тази ситуация е възможност за страни като България, Румъния, както и другите ни балкански съседи, да задържим повече от тези  хора тук. Сега е време българската държава да убеди тези хора, че могат и тук да си намерят достатъчно добра работа и че няма нужда да ходят при скотски условия във фабриките на Нидерландия и Германия или по полетата на Швеция и Великобритания.

- Ще бъде ли проблемна тази кандидатстудентска кампания в ЕС?

- Трудно ще бъде. Предполагам, че първият семестър на следващата учебна година ще мине онлайн. Зависи, разбира се, ще има ли втора вълна и колко ще бъде силна. За момента доста университети, включително Кеймбридж, минават на онлайн обучение. За британските университети ситуацията е още по-сложна от наша гледна точка, защото от догодина заради Брекзит таксите за европейски студенти ще бъдат много по-високи. Въпросът пред младите хора ще бъде струва ли си човек да плаща огромни такси, за да учи онлайн. А и не е ясно още колко ще продължи тази ситуация.

- Бяха предложени твърде много спасителни планове за Европа. Ще има ли общ план за излизане от кризата след епидемията?

- Да, и този план ще се нарича многогодишна финансова рамка - или иначе казано, бюджетът за следващите 7 години на ЕС. В този бюджет голяма част ще бъде т. нар. Възстановителен фонд, за който са се договорили германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Това означава, че страни като Германия, Австрия, Нидерландия трябва да внесат повече пари в европейския бюджет, но и да служат като гаранти, за да може ЕК да вземе пари назаем от световните финансови пазари, които да разпределя като грантове на страните членки. 

Беше изключително важно съвместното изявление на Меркел и Макрон. Меркел всъщност представлява т. нар. пестеливи страни и изявлението <210>, че Германия е готова да участва в създаването на такъв фонд, беше сериозен завой в позицията на тази група страни. Този завой на практика означава, че солидарността в ЕС ще възтържествува - ще видим съществено преразпределение от богати към бедни, от по-малко пострадали към повече пострадали и всичко това при доста щедри финансови условия.

България трябва да се бори за това секторите, които наистина ще пострадат от епидемията - като туризма например, да бъдат на челно място в критериите за разпределяне на средствата. Т.е. ако страните, които имат най-голям процент БВП през туризъм, получат такова финансиране, то България със сигурност ще бъде сред компенсираните страни.

И друго - България има шанс през фондовете за зелени политики да обнови своето образование, своята икономика. Такъв шанс не трябва да бъде изпускан. Не можем да разчитаме само на парите за кохезия, защото те този път няма да са толкова много и няма да са водещият признак.

Визитка 

Весела Чернева е главен директор „Програми" и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Била е директор на програма „Европа и съседи" от 2013 г. От 2010 г. до 2013 г. e говорител на Министерството на външните работи. От 2004 до 2006 г. работи като секретар на Международната комисия за Балканите, председателствана от Джулиано Амато. Наблюдаващ редактор на сп. „Foreign Policy - България" от неговото създаване през април 2005 г. Магистър по политически науки от университета в Бон, Германия.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Emigrant

23.05.2020 | 13:26

POSAVETVAYTE SE S TURSKOTO VANSHNO MINISTERSTVO ZASHTO VSYAKA GODINA V TURTSIYA SE VRASHTAT OKOLO 12 000 GASTERARBAYTERI(POKANENI GOSTI ZA RABOTA) , ZA DA SE ZAVRASHTAT PONE 5 000 BULGARI EMIGRANTI V BULGARIYA SASHTO ! LOSHO UPRAVLENIE! KORUPTSIYA! KOMPLEKSITE NA NASELENIETO! nNISKOTO ZAPLASHTANE! POKAZNOSTTA! MARSOTIYATA! LOSHATA INFRASTUKTURA! GADNIYAT DARJAVEN BUROKRATIZAM PO DARJAVNITE UCHREJDENIYA S TAPITE I IZMISLENI POCHIVKI PO VREME NA RABOTA,NE KULTURNOTO OTNOSHENIE NA SLUJITELITE ,KOITO KOLYAT I BESYAT NA SAMOTO GISHE!

Отговори
1 0

това няма да се случи

22.05.2020 | 16:04

ахахха аше върнше на някому цървулите, те от англия отплаваха за нидерланидия, там им е даже по- добре,,,а в кочината на мутросикаджиите и ченгесарите - крадци и убийци кво да го дървят, да гледат тикфи, глупаци и селяндури ли,,,дерзайте, ще се върнат към 3000-ата година

Отговори
4 0

Деляна Софиянска

22.05.2020 | 13:06

Ко каза?Ама вие говорите като калинките.Каквото им кажат и го повтаряте.И като се върнат децата ни какво ще видят:калинки,корупция,демагогия,безстопанственост и безнаказаност,обръчи от фирми,нагласени търгове и обществени поръчки,недофинансирано здрвеопазване.Никои не бяга от хубавото!

Отговори
7 0

Ганев

22.05.2020 | 12:51

Веске чудя ти се на акъла....Имам чувството, че си далеч от реалния свят... За какво връщане става дума... Това направо си го избий от главата....Желателно е обратното - ВСЕКИ ЕДИН КОЙТО ИМА ПОКРИТИЕ НА ДИПЛОМАТА СИ - знаия и умения - незабавно да напуска...Стига с тези партийни приказки....Какво ли е наред в държавата - тръгни от парламент и карай наред.... монопили- здравеопазване - корупуция - образование... Знаеш ли колко неща ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ за да се случат нещата....

Отговори
10 0

Susan Benson

22.05.2020 | 12:37

Здравейте, имате ли нужда от бърз заем? Аз съм Сюзън Бенсън. Кредитор съм и също финансов консултант. С оглед на стагнацията, през която преминава светът в резултат на въздействието на коронавируса (COVID-19) върху бизнеса и икономиката, много хора са изправени пред несвоевременно финансови предизвикателства. С наличието на паричен излишък в нашата компания, ние се стремим да ускорим паричното обращение чрез финансиране на клиенти в и извън Европа със заем. Имате ли нужда от спешен заем за стартиране на бизнес, за закупуване на къща или кола или имате нужда от заем по други лични причини? Искам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всякакъв вид кредитни услуги, както обезпечени, така и необезпечени заеми. Ако четете това и знаете, че се нуждаете от финансова поддръжка, можете просто да ни пишете чрез имейл: [email protected] или да ни изпратите съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и да получите отговор веднага. Ние сме цялостна компания за финансови услуги и сме решени да ви помогнем да подобрите дългосрочните и краткосрочните си финансови цели, защото вашата финансова стабилност е нашата крайна цел. Характеристики и предимства; * Удобство - можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде. * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете. * Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрението. * Гъвкав лихвен процент от 2,85 до 5,95%. * Високи цени за одобрение * Вие получавате шанса да изберете датата на изплащане, всяка седмица, месечно или годишно за период от 1 до 30 години. * Просто онлайн приложение. * Персонализирани насоки и експертиза. * Без скрити такси На много хора им е толкова трудно да получат заем от местните си банки или други финансови институти поради някакви причини, тук сме, за да помогнем. Ако наистина се нуждаете от решение на финансовите си предизвикателства, сте на една крачка, за да станете финансово свободни, любезно ни пишете чрез: Имейл: [email protected] ИЛИ; WhatsApp: +447903159998 2020 © ️ Всички права запазени

Отговори
0 3

Пенка

22.05.2020 | 12:10

Повечето не бягаме заради парите, и в БГ не стигаха, и в чужбина не стигат. Но в чужбина има ред, дисциплина и законите се спазват много повече. За какво да се връщам в дивия запад. Да, мило ми е за родния дом, но какво от това. Реалистка съм!

Отговори
9 0

Иванов

22.05.2020 | 10:20

Това са празни приказки....Желателно е НИКОЙ да не се връща...Какво ще му предостави държавата - едно нищо....Привличането става с ПАРИ.....То кое е в ред...За да се случи - решете проблемите в здравеопазването - съкращаване минимум на 100 болници...Всички ония разни привилегии за крадене на пари от медиците да изчезнат....Образованието е пълен крах - 53 бр. ВУЗ.....Махане МИНИМУМ 20 бр.....То където и да надзърнеш - корупция, лъжа - измами...Все още витае правилото - НАШИ - ВАШИ

Отговори
8 1

Смях

22.05.2020 | 09:59

И като си ги върнете , какво ще им предложите да работят...може би нещо за 600/700 лева?

Отговори
11 1

Иво

22.05.2020 | 10:13

Бруто!

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?