Следвайте ни

Ст. комисар Йордан Рогачев: Намалихме наполовина жертвите на пътя, но нарушенията пак са много

viber icon

- Пандемията намали ли броя на престъпленията в Пловдив и родиха ли мерките срещу вируса нови измамни схеми? 

- Има осезаемо намаление на броя на регистрираните престъпления. Това се дължи не само на въведените противоепидемични мерки, на карантината, наложена от здравните власти през март и сега, но и от ежедневната организирана работа на всички полицейски структури в региона. През изминалата година в Пловдив и областта са регистрирани 6318 престъпления, като е налице спад на извършените закононарушения в абсолютни стойности с 500 по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.  Извършителите са креативни, бързо се адаптират към всяка ситуация и затова измислят нови варианти на престъпления, които се наблюдават най-вече при измамите. Но хората като че ли вече разбраха, че не бива да се доверяват на непознати по телефона. Затова и не можем да говорим за нов бум от телефонни измами, а само от зачестяване на опитите. В тази връзка имате огромна заслуга и вие, медиите, защото сте изключително полезни в разяснителните кампании, които проведохме съвместно с вас в тази посока.  

През изминаващата година в Пловдив и областта са регистрирани 6318 престъпления. 

Пловдив е първи в страната по нарушения на пътя, полицията - по връчени фишове.

12 от моите колеги ще оставят непоправима празнота в семействата си, тъй като напуснаха този свят без време.

От началото на годината до момента са документирани 200 престъпления, свързани с незаконно производство и разпространение на акцизни стоки.

 До момента в областта са регистрирани и разкрити 5 убийства. 

 

 

- Г-н Рогачев, изминалата 2020 година премина под знака на COVID-19 - в съвсем различна обстановка, с необичайни дейности за пловдивските полицаи, които от началото на пандемията са на първа линия.  Пред какви предизвикателства ви изправи вирусът? 

- Изпращаме една тъжна и трудна година. 12 от моите колеги ще оставят непоправима празнота в семействата си, тъй като напуснаха този свят без време. Децата им ще растат без техните грижи и опора. Макар повечето хора да смятат, че препоръките и ограниченията, свързани с нашата безопасност, са преувеличени и ненужни, аз лично с тази загуба усетих болезнения ефект от нея. 

Най-сериозното предизвикателство пред органите на реда в Пловдив и в цялата област беше и си остава преодоляването на кризата с пандемията от появата на COVID-19. Акцентът е осигуряване на добър обществен ред, сигурност и съблюдаване на спазването на наложените забрани, които бяха въведени с цел по-бързото ограничаване на разпространението на болестта. Оказване на съдействие на всички медицински органи при изпълнение на нелеката им работа.

Ст. комисар Рогачев връчва нови патрулни автомобили на пловдивските полицаи

И ако от началото на въвеждането на противоепидемичните мерки през март бяха констатирани 4000 различни нарушения, към днешна дата засиленото полицейско присъствие пред търговските обекти определено оказва положителен резултат. Чакащи пред веригите и пазаруващи в търговските обекти осъзнават сериозността на ситуацията и вече ясно си дават сметка какви могат да бъдат последствията от неспазване на мерките, наложени от здравните власти. Униформени служители ще оказват контрол и ще спомагат пропускателния режим до първата седмица на януари.

- Станахме свидетели на заведения, грубо погазващи мерките, в които се влиза само с парола. Ще следи ли полицията за подобни опити за купони по време на празниците? 

- Продължаваме с денонощния контрол на обществени места и закрити площи, които предразполагат към събиране на по-голям брой хора, където стриктно трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Резултатите от проверките ни показват, че

най-недисциплинирани са жителите на крайните квартали.

Затова и там акциите ще са изненадващи и чести. Към момента при такива проверки са констатирани заведения, които работят без необходимите разрешителни и в разрез с изискванията на здравното министерство - събиране на посетители над максимално допустимия брой и  липсата на лични предпазни средства.  При последната акция в кв. „Столипиново“  съвместно със служители на РЗИ установихме 2 работещи питейни заведения с посетители в тях. Обектите бяха затворени, а на собствениците - съставени констативни протоколи с установени нарушения от различно естество - липса на касови апарати, което предполага укриване на доходи, констатирани бяха нарушения на чл. 56, ал 1 от Закона за здравето, а на някои от посетителите съставихме актове по Закона за българските лични документи.  Служителите на ОДМВР-Пловдив ще следят стриктното спазване на наложените мерки и по време на празничните дни. 

Кметът Здравко Димитров и ст. комисар Йордан Рогачев на проверка на КПП-тата през пролетта

- А какво сочи статистиката за катастрофите и жертвите? Колко са през 2020-а? 

- През 2020 г., до средата на месец декември, отчитаме най-голямото намаление на броя на ПТП - на загиналите и ранените в сравнителен 5- и 10-годишен период. Регистрирани са 675 катастрофи с травматизъм, с 36 загинали и 847 ранени участници. В сравнение с 2019 г. намалението на катастрофите е със 141 по-малко, 24-ма загинали по-малко и 207 по-малко ранени. В проценти намалението изглежда така - почти 57% спад в броя на загиналите, намаление с 20% на възникналите пътни произшествия в сравнение с 2019 г. С 20%  е намалението и при броя на ранените. Въпреки това остава голям броят на настъпилите пътни произшествия на територията на областта, като характерно е, че те възникват поради отнемане на предимство, преобръщане на или извън пътното платно, вследствие на превишена или несъобразена скорост, неправилно изпреварване и неспазване на дистанция.

В Пловдив най-често възникват пътни инциденти на булеварди, които предразполагат към управление с превишена скорост, отнемане на предимство, включително и на пешеходец, и произшествия след употреба на алкохол и упойващи вещества. В областта най-често възникват произшествия на АМ "Тракия", първокласните и второкласните пътища. Те са вследствие на неправилно изпреварване, несъобразена скорост, излизане и преобръщане извън пътното платно. Особено характерно е, че в по-малките населени места причините за тези произшествия са шофиране след употреба на алкохол, наркотични вещества, неправоспособност и ПТП с пешеходци в тъмната част на денонощието. 

Сред основните приоритети в работата ни през следващата година ще остане засиленият контрол по пътищата, с който целим да запазим човешкия живот.

По брой извършени нарушения пловдивчани водят в статистиката.

Справка в база данни на сектор „Пътна полиция“ сочи, че от началото на годината до момента на територията на града и областта са съставени близо 140 000 фиша на обща стойност 21.5 млн. лв., а това говори за една недобра дисциплинираност от страна на водачите на пътя, което ни прави първи в страната по установени нарушения. Чрез медиите направихме обществено достояние множество заснети антирекорди. От началото на годината към момента установените престъпления по пътищата, свързани с шофиране под въздействие на алкохол или упойващи вещества, са 2000, като само 1/4 от тях са бързите производства срещу дрогирани водачи. В 1616 от случаите са установени водачи в нетрезво състояние. 

- Кои „удари“ на полицията отчитате като най-успешни през изминалата година?

- Дирекцията в Пловдив има доста успехи в противодействието на битовата и икономическата престъпност. Нямаме неразкрити тежки престъпления против личността, изключително успешни реализации против нелегалното производство и търговия с акцизни стоки. Бяха разбити множество нелегални фабрики за преработка, производство или складиране на тютюневи изделия без бандерол. Тук много активно си взаимодействаме с прокуратурата в Пловдив и Специализираната прокуратура в София.  През годината реализирахме поредица от успешни акции на всички нива. Употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най-острите проблеми пред обществото, а

най-уязвими са децата, особено в тийнейджърска възраст.

Независимо от социалния статус, образованието и материалната осигуреност, никой не е предпазен от сблъсък с тях. Със социално отговорната ни кампания „Да пазим децата!“ приоритетно се ангажирахме със сигурността на ученици и възпитаници на учебните заведения в цялата област. Резултатите от спецоперациите по линия „Наркотици “ сочат, че от началото на годината до момента сме образували 690 досъдебни производства, а задържаните лица са 742.  Към днешна дата имаме регистрирани 529 престъпления, свързани с наркотични вещества, като отчитаме изключително висок процент на разкриваемост на този тип престъпления - 89%. 

През октомври нанесохме сериозен удар срещу производството на незаконен тютюн и цигари. Само за няколко дни бяха разбити три добре прикрити нелегални  фабрики в селата Желязно, Цалапица и Калековец. И от трите места бяха иззети оборудване за нарязване на тютюн и  производство на цигари, произведени такива, нарязан тютюн и суровина.

Иззехме над 4,5 тона тютюн и близо 300 мастербокса цигари.

Разкрихме престъпна схема, която щеше да нанесе на държавата щети за милиони. От началото на годината до момента са документирани 200 престъпления, свързани с незаконно производство и разпространение на акцизни стоки, като 175 от проявите са разкрити.  Образувани са 138 досъдебни производства по общия ред, 36 бързи производства и 130 проверки по заявителски материали. И по този показател отчитаме 8% годишен ръст. Резултатите ни не са инцидентни, а са плод на изключително добър синхрон в работата както между отделните звена в ОД на МВР-Пловдив, така и с прокуратурата. Усилията ни в тази насока ще продължат и ще бъдат постоянни.   

- И 2020-а не се размина без брутални убийства. Колко са всъщност те и успяхте ли да разкриете всички?

  - Пандемията оказа дълбоко въздействие върху социалните процеси в обществото и повлия върху броя на регистрираните криминални прояви. От една страна, тя допринесе за намаляване на броя на регистрираните престъпления - знаете, че близо два месеца и половина имаше разположени КПП-та и се осъществяваше засилен контрол над режима на пътуване, но от друга - повлия крайно негативно върху психичното здраве на хората. Страхът, безпокойството и стресът са нормален отговор на въображаема или реална заплаха. Обездвижването, изолацията и загубата на доходи са сред причините за изостряне на психичните разстройства. Именно хората, които страдат от тях, или онези, които са по-лесно податливи на безпочвена тревога, се оказаха и сред най- уязвимата група в създалата се ситуация. 

От началото на годината до момента в областта са регистрирани и разкрити 5 убийства -

  две от тях са на територията, обслужвана от РУ-Асеновград, две - в град Пловдив и едно в село Пъдарско. Причините за тях са от социално-битово естество.   Безспорно това са едни от най-общественоопасните престъпления, тъй като отнемат най-фундаменталното от човешките права - правото на живот.  

Шефът на ОДМВР-Пловдив Йордан Рогачев и окръжният прокурор Румен Попов в Трилистник след случай с пребит и ограбен дядо

- Акцентът в работата ви обикновено пада върху лошите новини, но кои са добрите, които остават като бележка под линия?  

- Факт е, че във фокуса на полицията са извършените престъпления и регистрираните произшествия, от които няма как да избягаме. Ето защо е необходимо да предприемаме редица информационни кампании сред подрастващите и по-младите хора, с които да привличаме интереса им към добрите практики и да ги правим съпричастни към позитивните събития, които също са част от живота, но за съжаление, по-трудно си пробиват път в новинарския поток. Един добър пример за социална отговорност са безценните уроци по пътна безопасност, по време на които униформени служители пресъздават правилата за движение и развиват у подрастващите инстинктите им за съхранение. Кампанията изисква лична ангажираност и мотивация, извън строго професионалните ангажименти. Но няма по-ценно от това да спечелиш интереса на дете, което да се почувства уверено и сигурно, научавайки правилата по безопасност, или просто да реши, че иска в бъдеще да бъде пътен полицай. Всеки ден има добри примери, свързани с работата на наши служители - отказан подкуп от пари, златно кюлче, първа помощ на хора в нужда. Служители на полицията в Карлово подеха кампания за разнасяне на лекарства и стоки от първа необходимост по време на извънредното положение, организират се множество акции с децата по безопасност на движението и ред други примери.

- Какво ще пожелаете на читателите на „Марица“ по случай празниците и настъпването на новата година? 

- Преди всичко желая на вас и на вашите читатели здраве!  Надявам се всеки от нас сам за себе си да е помъдрял от житейския урок, който 2020 г. ни даде - да придобием по-ясна представа за превратностите на времето. Справяйки се с трудни ситуации като тази, започваме повече да ценим живота и възможностите, които той ни предоставя. След такива моменти ставаме способни да се издигнем над възприятията си и да видим истински ценното. А то е в нашите домове и семейства, които трябва да пазим и закриляме.

 

ВИЗИТКА 

Старши комисар Йордан Рогачев ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е роден през 1976 година. Завършил е Академията на МВР и ПУ "Паисий Хилендарски". В кариерата си е преминал през всички изпълнителски и ръководни нива - автоконтрольор в сектор "Пътна полиция", началник на група "Охранителна полиция" при РУ-Велинград и негов началник, началник на група в СПУ-Пловдив, началник на ІV РУП в Пловдив. От юли 2014 г. става директор на ОДМВР-Пазарджик, а от 31 юли 2019-а, със заповед на министър Младен Маринов, ст. комисар Рогачев е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив. 

 

 
Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

чингито

чингито

14.01.2021 | 17:57

како Данче,ти си долен педерадст.Отивай си докато е време.Нищо неможеш свястно да направиш.Абсолютно нищо си ти.Освободи момчетата да работят както трябва.

Отговори
1 0
Тарикатлък

Тарикатлък

24.12.2020 | 20:11

Писахме ги, че са умрели от короната.

Отговори
2 0
Град Пловдив

Град Пловдив

22.12.2020 | 11:58

Поздрави на "ШИШИ," Г-н Рогачев.

Отговори
9 2
Милиционера Рогачев

Милиционера Рогачев

22.12.2020 | 09:55

Какво си намалил ти бе т-ъ-п милиционер ? Ти си рекитьор и бандата която оглавяваш се издържа от рекет глоби и мародерства. Вие не се справяте с престъпността вие се храните от нея

Отговори
9 0
КОЯ МУТРА УБИ СИНА НА Д-Р ТОДОРОВА?

КОЯ МУТРА УБИ СИНА НА Д-Р ТОДОРОВА?

22.12.2020 | 09:00

"След 5 дни в кома издъхна синът на д-р Зорка Тодорова от Бобов дол. 42-годишният Ясен Илиев беше настанен в болница с тежка мозъчна травма, след като около 20 часа на 14 декември беше блъснат от микробус на бензиностанция край Бобов дол, пише struma.bg. Лекарите от частната болница в Дупница направиха всичко възможно да го спасят, но в събота сутринта той издъхнал. „Отиде си момчето ми. В петък ходих в полицията в Бобов дол да попитам кой е шофьорът, блъснал сина ми, но ми казаха да си ходя и не ми дадоха никаква информация. Моля, ако някой е станал свидетел на ПТП-то, да ми се обади. Искам да разбера какви са били последните минути на сина ми. От полицията мълчат. Вече нямам доверие на никого в този живот. Как ще живея сега”, заяви пред изданието майката на Ясен д-р Зорка Тодорова. Пътният инцидент се случи на 14 декември, докато д-р Тодорова е на работа в спешния кабинет на общинската болница в Дупница. В деня, в който синът й почина, лекарката пак е била на работа в кабинета. Д-р Зорка Тодорова е майка на 4 деца. Преди много години загубила един от синовете си, сега и втори. Преди няколко месеца почина и съпругът й." КОЯ МУТРА УБИ СИНА НА Д-Р ТОДОРОВА?

Отговори
16 0
Иво

Иво

22.12.2020 | 08:52

Гербавият мутромилиционер бил намалил. Махай се, клоун смешен!

Отговори
13 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

22.12.2020 | 08:50

РОГАЧЕВ 16 годишен пишлигар от НИКОПОЛ БИ И РИТА човек С УВРЕЖДАНИЯ

Отговори
10 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

22.12.2020 | 08:48

РОГАЧЕВ коя мутра уби синът на ДОКТОР ЗОРКА ДИМИТРОВА

Отговори
15 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

22.12.2020 | 08:18

добрите ченгета отиват на небето при БОГ а лошите си ходят навсякъде

Отговори
4 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

22.12.2020 | 08:16

малко са свестните ченгета

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?